Korrigera felaktigt bokfört skattekonto - eEkonomi

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 6 månader sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Jag har nyligen upptäckt att jag har tänkt fel när det gäller bokföringen av skattekontot. Jag har tidigare bokfört inbetalningen av moms direkt på 1930 och 2650, och alltså inte tänkt på att pengarna först går till skattekontot innan det dras till skatteverket.

Med andra ord har jag helt missat att bokföra skattekontot. Det är ett handelsbolag det gäller.

Min fråga är nu hur jag korrigerar felet på bästa sätt, med tanke på att händelserna ligger i låsta perioder.
Foto på AntonSpefer

AntonSpefer

 • 102 poäng 100 badge 2x thumb
 • optimistisk

Publicerades för 6 månader sedan

 • 0
 • 1
Foto på lw

lw

 • 5,628 poäng 5k badge 2x thumb
Det som rör sig på skattekontot är arbetsgivaravgifter, personalskatt, moms och företagets preliminärskatt. Sedan tillkommer det eventuellt att SKV drar straffränta om man inte betalat i tid, Om du konsekvent bokat betalningar av moms mot 2650 och 2650 stämmer med verkligheten, så är ingen skada skedd. Du behöver inte göra något, tycker jag.

Sedan har vi 2710 och 2731 om du har löner i bolaget. Har du gjort samma sak där, att du bokat utbetalningarna till SKV direkt mot 2710 och 2731 utan att ha flyttat dem till skattekontot före utbetalningen, så händer inte så mycket då heller om det är så att du bokat upp skulden rätt och bokat bort samma belopp vid betalning.

Har du preliminärskatt som du betalar den 12 varje månad, och du bokar den i debet på 2510 (eller 2518 om man vill finlira) vid utbetalningstillfällena, så blir det ingen ditt på skattekontot då heller.

Men det händer saker på skattekontot när du har fått slutskattebeskedet och när du har fått dröjsmålsränta debiterad på skattekontot hos SKV. Det är då det som kan stöka till det.

Med andra ord: har du bokat momsen mot 2650 och gjort rätt, behöver du inte ändra något. Är det i alla fall en differens på skattekontot i bokföringen mot vad SKV tycker att det skall vara, skulle jag nog göra så här, att jag kopplar upp mig mot SKV:s hemsida, går in på skattekontot och begär utskrifter av de redovisningsperioder som det handlar om. Du har du underlag för vad som kan ha gått fel. Sedan när du har dessa utskrifter i din hand (skriv ut en period i taget), så skriver du ut botsvarande konton från bokföringen. Sedan får du kontrollera var någonstans det skiljer sig och rätta till felet. Är perioder låsta för dig, ändra i den period du kan. 

Som ett tips vid sidan av: lås inte bokföringen förrän hela räkenskapsåret är färdigt, bokslutet är klart och att Skatteverket godtagit inkomstdeklarationen. Efter det, kan du låsa utan att det trasslar sig i efterhand.
Foto på AntonSpefer

AntonSpefer

 • 102 poäng 100 badge 2x thumb
Det klarar upp en del för mig. Jag har nu suttit och hittat alla fel och rättat så gott jag kan, och nu stämmer beloppen på kontona och allt känns OK.

Tack för ditt utförliga svar, jag uppskattar verkligen hjälpen :)
Foto på lw

lw

 • 5,628 poäng 5k badge 2x thumb
Vad glad jag blir att det fungerade! :-)
Med vänlig hälsning Lena

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.