Kreditfaktura, funkar inte? - eEkonomi

 • 1
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 1 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Är det något fel på funktionen "Skapa kreditfaktura" i eEkonomi? Jag lyckas då inte följa instruktionerna i den skrivna hjälpen här https://www.vismaspcs.se/visma-support/visma-eaccounting/se/content/online-help/b-purchase-supplier-creditinvoice.htm?Highlight=kreditfaktura eller från filmen här:



Det sägs att man ska 1 klicka "Ny leverantörsfaktura", 2 "Välj leverantör", 3 "Markera rutan kreditfaktura". Det går inte att markera rutan kreditfaktura i detta läge.

Inte förrän jag fyller i diverse uppgifter längre ner går det att kryssa i rutan Kreditfaktura - men tro inte att det blir rätt för det. Det balanserar totalt fel när jag fyller i uppgifterna så gott jag kan efter instruktionerna som ges, "Fyll i fakturauppgifterna". Det är t o m så att om jag fyller i sidan EXAKT så som den fylls i av Lovisa i filmen ovan så får jag en diff på 1600kr, inte vackra noll som hon får.

Vad händer?

Jag hade bollat det här med supporten om de hade öppet.

eEkonomi v2018051512c2b66
Chrome v66.0.3359.181
Foto på M Risberg

M Risberg

 • 3,068 poäng 3k badge 2x thumb

Publicerades för 1 år sedan

 • 1
 • 1
Foto på Theodor Ahlström

Theodor Ahlström, Moderator

 • 5,194 poäng 5k badge 2x thumb
Hej M Risberg, 


Det ska inte vara några problem med funktionen att skapa kreditfaktura. Det går att markera rutan för kreditfaktura efter att du valt vilket datum fakturan har.


Enligt det som Lovisa fyller i på filmen, är det så att du lägger kostnadskontot på 800kr med eller utan ett minustecken framför? Ändrar det differensen för dig om du lägger till eller tar bort ett minustecken framför beloppet? Du får gärna återkomma med en bild på din krediterade leverantörsfaktura så hjälper vi dig gärna vidare med vad som kan ha blivit fel.  


Ha en fin dag!
/Theodor
(Redigerad)
Foto på M Risberg

M Risberg

 • 3,048 poäng 3k badge 2x thumb
Hej Theodor.

Att svara som du gör förbryllar mig lite. I första meningen skriver du att det inte ska vara något problem med funktionen kreditfaktura. I nästa mening bekräftar du vad jag observerat, att det inte går att följa instruktionen - punkt efter punkt - från varken manualen eller Lovisas instruktionsfilm. Har jag inte rätt då tycker du?

Jag använder inga minustecken när jag fyller i, precis som Lovisa inte heller gör.
Här kommer skärmbilderna du efterfrågade.

Först Lovisa:


Sedan försöker jag kopiera hennes exempel:


Jag får det inte att fungera. Manualen skriver
 1. Fyll i fakturauppgifterna.
Det finns inga vidare instruktioner i den skrivna hjälpen om att jag ev ska omvandla positiva belopp till negativa (använda plus och minustecken), så jag vet inget annat. Tittade på Lovisas film för att fördjupa mig i vad "Fyll i fakturauppgifterna" betyder i detalj och jag fyller i dem som hon gör. Det blir fel för mig. Har precis skaffat programmet och gör så gott jag kan.

Tacksam för hjälp.
(Redigerad)
Foto på Pacsac

Pacsac, Champion

 • 49,120 poäng 20k badge 2x thumb

detta händer inte för mig, korrekt dock att man måste fylla i datum innan man kan kryssa i rutan "kreditfaktura"

men fakturabeloppet anges "absolut" d.v.s. utan tecken (+ eller -)

och då kommer totalbeloppet på konto 2440 upp i debet-kolumnen.

Kan nämnas att jag ser debet och kredit kolumner vid konteringen



Foto på M Risberg

M Risberg

 • 3,048 poäng 3k badge 2x thumb
Tack för att du flikar in Pacsac.
När jag fyller i kreditfakturan så finns inga debet- eller kreditkolumner, se bilderna ovan. Hur har du gjort för att se dessa?

Hur som helst:
Jag har nu pratat med supporten och de kunde upprepa problemet även hos dem.
Problemet ligger i instruktionerna, inte i eEkonomi.

Filmen med Lovisa och den skrivna manualen kommer enl. supporten att uppdateras.

Ps. Ett till "problem":
På min kreditnota från leverantören (Visma i mitt fall) så är "Fakturadatum" (Kreditdatum) och Förfallodatum = samma datum. När jag anger dessa datum i eEkonomi så får jag inte bokföra eftersom eEkonomi säger:
Det finns 1 fel. Förfallodatum får inte vara tidigare än dagens datum.
(Jag bokför alltså kreditnotan ett par dagar efter att den skrivits ut.) Tycker att ni kan släppa på restriktionen i eEkonomi, att jag får ta ansvar och skriva in de datum jag bestämmer, eller skriva ut ett senare datum på era kreditnotor så att det blir möjligt att följa dem till punkt och pricka. Sånt här gör mig smått ställd annars. ;-) Hoppas att ni tittar närmare även på det här.

Vänliga hälsningar.
(Redigerad)
Foto på Fanny Örnberg

Fanny Örnberg, Moderator

 • 3,924 poäng 3k badge 2x thumb
Hej M Risberg,

För att se rutorna för debet och kredit på leverantörsfakturor kan du gå in under Inställningar - Företagsinställningar - Faktureringsuppgifter - Leverantörsfakturor - markera rutan för Visa debet och kredit på leverantörsfakturor - Spara. Nu ska du se rutorna när du skapar en leverantörsfaktura :-)

Vad gäller att förfallodatum inte får vara tidigare än dagens datum är beroende på att man har en bankkoppling. Det finns en forumtråd om samma förslag som ditt sedan tidigare så jag råder dig att gå in och följa eller kommentera denna tråden så att alla tankar och tips är samlade på samma ställe. Du hittar tråden här

Har du några fler funderingar får du gärna återkomma!

/Fanny

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.