Kreditfaktura på bankkonto, bokföra hur? - eEkonomi

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 1 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Hej!

Jag fick i mitten på förra året en kreditfaktura av ett företag som tagit för mycket betalt. Eftersom jag har företagskort där jag varje månad får en uppsamlingsfaktura från banken, kom kreditfakturan via banken istället. Denna betalas ej ut automatiskt utan dessa pengar ligger tillgodo på mitt kort (ej på kontot).

Summan på kreditfakturan låg på 373 kr och betalades alltså inte ut. Jag pratade med banken om detta och det bestämdes att jag ej heller skulle göra något, utan de pengarna fanns där automatiskt.

När jag nu i december gjorde ett inköp på kortet på 200 kr så drogs alltså 200 kr av från kreditbeloppet - och nu har jag alltså 173 kr tillgodo på banken.

Hur ska jag bokföra detta i samband med bokslut? Dessa 173 kr syns inte på företagskontot, utan bara "ligger där" på kortet, eller hur man nu ska förklara det.

Jag misstänker att jag måste bokföra i tre steg men vet inte hur:
1. När jag fick kreditfakturan (men pengarna kom alltså ej in på kontot)
2. När inköpet på 200 kr gjordes och dessa pengar drogs av från beloppet, och ej från kontot.
3. De 173 kr som nu ligger kvar tillgodo.

Är så förvirrad! Har kontantmetod och enskild firma.
Foto på Livis

Livis

 • 564 poäng 500 badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på Theodor Ahlström

Theodor Ahlström, Moderator

 • 5,194 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Livis,


Jag har sökt lite på det och även testat i mitt program. Eftersom att pengarna aldrig kommer in på ditt företagskonto så tänker jag att man inte ska blanda in ditt 19xx-konto. Jag tänker att man kan göra enligt följande: 


1. Skapa leverantörsfaktura som kreditfaktura under Inköp - Leverantörsfaktura, skriv in totalbeloppet, datum och bocka i rutan Kreditfaktura uppe till höger. Det bokas mot 2440 och du väljer själv kostnadskonto >4.


2. Under året tänker jag att det fungerar att ha beloppet som du har till godo på konto 2440. Inköpet i december påverkar ju inte ditt bankkonto eftersom du använder medel som du har till godo hos leverantören. För att göra manuell betalning av fakturor så får du bocka i "Använd manuell betalning av fakturor" under Inställningar - Företagsinställningar - Bokföringsuppgifter
Du kan göra en manuell verifikation under Bokföring - Verifikationer där du väljer upp:
Kredit - 2440 (I kolumnen Faktura så kan du klicka på den blå ikonen och välja vilken faktura det avser)
Debet - konto för inköp


3. För "kreditfaktura vid inköp" så hittade jag gällande Bokslut från boken Redovisa rätt: 
I bokslutet får kreditfakturor avseende inköp kvittas mot andra fakturaskulder till samma leverantör. Om det inte finns några kvittningsbara fakturaskulder betraktas kreditfakturan som en kortfristig fordran som t.ex. kan debitera konto 1689 Övriga kortfristiga fordringar. I inkomstdeklarationen ingår kreditfakturor i saldot avseende den aktuella inköps-/utgiftsposten. Om du inte har några andra fakturaskulder att kvitta det mot skulle du därför kunna boka skulden mot 1689.
Kredit - 2440 (Du kan även här i kolumnen Faktura välja upp fakturan. Kreditfakturan blir då helt "betald" och skulden överförs till 1689 istället).
Debet - 1689 


Hoppas att svaret är till hjälp, hör av dig om det är något annat du undrar över. Ha en fin dag!
/Theodor
(Redigerad)
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 16,034 poäng 10k badge 2x thumb
Ingen expert här, bara glad bokföringsamatör som själv aldrig använt kontantmetoden... ..och som nu "tänker högt"...

Använder man någonsin 2440 om man använder kontantmetoden? All fakturor bokförs väl bara vid själva betalningen så det blir direkt kontering mellan berört resultatkonto och bokföringskontot för bankkontot? Så man har aldrig leverantörsskulder i bokföringen? Eller har jag missat något? Exempel med vanlig faktura nedan (förenklat utan moms).

Faktureringsmetoden
Faktura ankommer:
D 5690  (bara ett exempel)
K 2440
Betalning:
D 2440
K 1930
Kontantmetoden
Betalning:
D 5690 
K 1930
(Redigerad)
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 16,034 poäng 10k badge 2x thumb
Om mitt resonemang ovan stämmer så antar jag att kreditkortet ifråga aldrig bokförs som kortfristig skuld (2490) utan all utgifter bokförs bara vid den faktiska betalningen av kreditkortsfakturan (när pengarna dras från bankkontot till kortföretaget).

Utifrån det så kan väl inte heller någon fordran/tillgodo normalt uppstå? Men det blir ju onekligen lite knepigt i detta fallet. :-) 

Ber om ursäkt om jag virrar till det, blev bara lite nyfiken.
Foto på Livis

Livis

 • 564 poäng 500 badge 2x thumb
Hej på er!
Som du säger använder jag mig ej av leverantörsskulder i kontantmetoden. Möjligtvis då som en kortfristig fodran, som nämns! Hela situationen gör mig verkligen förvirrad.

Men det är alltså jag som har en kreditfaktura tillgodo hos banken, så det är alltså kortföretaget (banken) som är "skyldig" mig pengar, som dock inte hamnat på bankkontot, utan ligger tillgodo på mitt kort där jag vanligtivs har en kreditgräns per månad, på låt oss säga för enkelhetens skull, 3000 kr.

Nu har jag alltså istället 173 kr extra, som "måste användas", innan det kommer dras pengar från kreditgränsen och jag kommer få en samlingsfaktura från banken varje månad. Nu får jag istället en kreditfaktura varje månad på just det här beloppet (173 kr). Jag har pratat med banken angående detta och enligt dem ska jag bara "låta det vara" eftersom pengarna kommer användas när jag gör ett inköp (som jag alltså dock inte gjort nu på ett tag).

Theodor - Om jag gör på sättet som du nämner, vid vilka datum ska jag bokföra de olika posterna? Den första kreditfakturan kom ju vid ett tillfälle, sedan fick jag "samma" kreditfaktura från banken, sedan gjordes inköpet i december, och nu har jag fått kreditfakturor på den "nya" summan (Första kreditfakturan minus inköpet i december). Ska jag bokföra varje kreditfaktura som jag fått skickad från banken?

Som ni säger så rörs ju inte företagskontot alls, så det påverkar ju inte varken den bokföringsposten eller likvida medel på banken. Känns extra krångligt nu i samband med bokslut och eftersom jag verkligen inte är en bokföringsexpert utan driver en väldigt liten och enkel verksamhet via min enskilda firma. I vanliga fall hade jag fått en samlingsfaktura från banken på inköpet i december, och alltså betalt fakturan till banken, men nu drogs ju det bara av från summan jag har tillgodo... Mycket förvirrande situation!
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 16,034 poäng 10k badge 2x thumb
För mig låter det som du har rätt så bra koll på läget, även jag har lite svårt att få ihop mitt huvudet hur man skall kombinera kontantmetoden med ett sådant här tillgodo!

Men även om kontantmetoden normalt inte använder skulder/fordringar på samma sätt som faktureringsmetoden så antar jag att det inte är förbjudet (om inte annat så måste man vid årskiftet göra det för att få kostnader/intäkter på rätt år) så Theodors förslag kanske är vägen framåt? Vi får se om du får ytterligare förslag.
(Redigerad)
Foto på Livis

Livis

 • 564 poäng 500 badge 2x thumb
För övrigt - Tack för era svar och ursäkta för ett otroligt långt gensvar...
Foto på Livis

Livis

 • 564 poäng 500 badge 2x thumb
Hej igen!
Jag har inte fått några andra förslag - bör jag kontakta skatteverket eller liknande och kolla så att det är OK att göra på följande sätt, eller ska jag helt enkelt bara bokföra det så som Theodor föreslagit?
Foto på Livis

Livis

 • 564 poäng 500 badge 2x thumb
För att göra ytterligare ett tillägg: De 200 kr ska jag ej dra av moms på då de främst gällde privat syfte (tog helt enkelt fel kort vid betalning, slarvigt, jag vet). Hur ska jag bokföra dessa då? Som ett uttag möjligtvis - men pengarna drogs ju som nämnt inte från kontot:.
Foto på Fanny Örnberg

Fanny Örnberg, Moderator

 • 3,924 poäng 3k badge 2x thumb
Hej Livis,

Om du fortfarande känner dig osäker på om detta är OK eller inte för ditt företag så tycker jag att du ska höra av dig till Skatteverket för att vara på den säkra sidan. Annars kan du följa Theodors exempel. 

Vad gäller dessa 200 kronor så tänker jag på hur ditt kvitto/faktura ser ut angående momsen. Om det är pengar som har betalats från ditt företagskort så tänker jag att momsen ska redovisas, då kan du göra det i konteringen som Theodor beskriver i steg 2. Om du valde fel kort till detta inköp och det egentligen skulle betalas med ditt privata kort, så tänker jag att du måste göra en överföring från ditt företagskonto till ditt privatkonto och sedan redovisa detta i programmet. 

Om jag har missförstått dig helt så får du gärna återkomma, även om någon annan användare har bra koll på hur detta hanteras får ni gärna kommentera!

Ha en trevlig helg,
Fanny
Foto på Livis

Livis

 • 564 poäng 500 badge 2x thumb
Hej Fanny!

Japp, jag valde fel kort och använde företagskortet vid ett restaurangbesök i privat syfte. Jag upptäckte detta först efteråt och fick inte med mig kvittot. Rekommendationen jag fått är att helt enkelt bokföra detta som ett eget uttag, eftersom jag inte har kvittot kvar och inte ska dra av moms på privata inköp.

Problemet i denna situation är att dessa 200 kr aldrig drogs från kortet - utan drogs från de 373 kronor som "låg tillgodo"/låg på kredit hos banken. Dvs inga pengar lämnade kontot. Nu har jag alltså 173 kr på kredit på banken...
Foto på Livis

Livis

 • 564 poäng 500 badge 2x thumb
I bokföringslagen gäller ju "Kontantmetoden är en enklare metod än faktureringsmetoden och innebär att du bokför inköp och försäljning när betalningen sker. Vid räkenskapsårets utgång måste du dock bokföra alla obetalda skulder och fordringar.", det vill säga precis som Theodor säger, att jag borde bokföra kreditfakturan som en fordran. Frågan är hur de 200 kr ska redovisas som ett eget uttag, när pengarna inte lämnade kontot utan drogs av från kreditfakturan hos banken...
Foto på Livis

Livis

 • 564 poäng 500 badge 2x thumb
Hej igen!

Jag hade i princip bestämt mig för att köra på Theodors metod (igen, tack!) men har undersökt detta närmre och har efter diskussioner blivit lite osäker på om jag får göra enligt denna metod, eftersom jag ju som sagt använder mig av kontantmetoden. Är det ändå OK att bokföra denna ena händelse enligt faktureringsmetoden och ha kreditfakturan "liggande"?

Har ytterligare en tilläggsfråga: Hur blir det med momsen? Den ska ju korrigeras, men eftersom hela beloppet ännu ej är krediterat/tillbakabetalt, hur ska jag då bokföra detta...?
Foto på Sofia Johansson

Sofia Johansson, Moderator

 • 5,440 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Livis!

Vi rekommenderar att du kontrollera med Skatteverket om du kan göra så i just detta fallet :)

Ha en trevlig dag!

/Sofia