Låsa/låsa upp perioder - Administration

 • 0
 • 3
 • Fråga
 • Uppdaterades för 4 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Finns möjlighet att låsa/låsa upp månad eller år för att inte riskera att registrera på fel period? Denna fråga gäller även om de nya reglerna kräver att man låser efter ett visst antal dagar. Jag vill låsa tidigare för att inte riskera att få felaktiga registreringar. När sedan månads- eller årsbokslutet är klart vill jag låsa jag perioden för gott.

Foto på Christin

Christin

 • 272 poäng 250 badge 2x thumb

Publicerades för 4 år sedan

 • 0
 • 3
Foto på Mita Jonsson

Mita Jonsson, Moderator

 • 30,624 poäng 20k badge 2x thumb
Hejsan!

Du ska bara ändra en låsning om du låst den av misstag. Perioden kan inte låsas upp efter det att perioden måste vara låst enligt god redovisningssed, eftersom det skulle innebära att bokföringsskyldigheten inte har fullgjorts. Läs mer i Ändra låsning.
(Redigerad)
Foto på Christin

Christin

 • 272 poäng 250 badge 2x thumb

Jag vill låsa för att inte riskera felaktiga registreringar på månaden innan jag hunnit göra bokslut. Så fort bokslutet är gjort vill jag låsa för gott enligt bokföringsskyldigheten.

Men vad jag förstått fungerar det numera att låsa en månad i VISMA på det sätt jag efterfrågar. Jag kan låsa upp i samband med bokslutet. Har jag uppfattat det korrekt?

Foto på Mita Jonsson

Mita Jonsson, Moderator

 • 30,624 poäng 20k badge 2x thumb
Hejsan!

När en period är låst kan du inte ändra eller skapa nya verifikationer i
den perioden. Bokslutstransaktioner kan registreras även om alla månader i ett bokföringsår är låsta. När du har låst hela bokföringsåret kan du inte skapa bokslutstransaktioner. 

Som jag skriver ovan så ska du bara ändra en låsning om du låst den av misstag. Du kan välja att låsa upp en månad om du fortfarande är inom den senareläggningsperioden som man kan låsa upp, som du valt under Företagsinställningar – Bokföring
Foto på Christin

Christin

 • 272 poäng 250 badge 2x thumb

Vad menar du med bokslutstransaktioner? I min värld är det verifikationer som påverkar året som gått och för det mesta bokas i den sista månaden på året. Om alla månader är låsta borde väl inte dessa verifikationer kunna registreras?


Foto på Mita Jonsson

Mita Jonsson, Moderator

 • 30,624 poäng 20k badge 2x thumb
Vad vi menar med bokslutsverifikationer är de verifikat som tillkommer när bokslutet är klart. Det hindrar ju inte att man bokför något annat också, men alla får datum sista dagen på bokföringsåret. Exempel på bokslutsverifikationer kan vara periodiseringar, avskrivningar, avsättning periodiseringsfond och redovisning av årets resultat. När dessa också är bokförda låser man året och då är allt låst.
Foto på Anna

Anna

 • 334 poäng 250 badge 2x thumb

Hej!

Får man lägga till kvitto och traktamente som tillhör för period sept-dec i januari månad om bokföringen är låst till o med december. Alltså bokföra verifikationer/kvitton i januari. Företaget har ett brutet räkenskapsår feb-jan., och bedriver en momsfri verksamhet.  Låsningsperiod är 50 dagar efter kvartalets utgång som gäller i denna situation.

Och en annans situation.
OM man får bokföra ett kvitto för december i december månad som är låst. Sålunda bokföra decembers kvitto som en boklutsverifikation trots den/kvittot räknas inte som bokslutsverifikation.

Ber om ursäkt om frågor är tokiga. Jag är nybörjare i bokföringen.

     
Tack på förhand för hjälpen.

Hälsningar

Anna

Foto på Mita Jonsson

Mita Jonsson, Moderator

 • 30,624 poäng 20k badge 2x thumb
Hej Anna!

Om perioden är låst säger bokföringsreglerna att rättelser i låsta perioder ska göras i den period man håller på att bokföra när felet upptäcks, dvs en ändringsverifikation ska göras i den period du befinner dig i när du hittar felet.

I ditt fall kan du bokföra detta i januari eftersom då då får konteringen på rätt bokföringsår.
Foto på Anna

Anna

 • 334 poäng 250 badge 2x thumb

Hej Mita och tack för svaret.
Vad gäller min andra situation. Räkenskapsåret slutar i december som är låst. Det var missat ett kvitto som var utfärdat av 30 december.  Får man registrera detta kvittot den 31 december som bokslutdisposition eftersom hela året är inte låst.
Momsen påverkas inte i denna situation.
Tack för hjälpen i denna gång.

Foto på Mita Jonsson

Mita Jonsson, Moderator

 • 30,624 poäng 20k badge 2x thumb
Du kan bokföra detta per 31 december och du kan ändra verifikationstexten så att det inte står bokslutsdisposition.
Foto på MJarl

MJarl

 • 132 poäng 100 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Jag uppmanas att låsa december 2014 men jag vill inte det då jag har bokslut 31 d....

se rubriken
Foto på Marielle

Marielle

 • 866 poäng 500 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette låsa perioder.

Om jag inte minns fel fanns för en trettonde period där man kunde lägga bokslutsverifikationer. Denna variant kanske hade varit bra att uppfinna nu när man måste låsa perioder i programmet för bokslutet har ju en tendens att dra ut på tiden. Vet inte hur det är tänkt att funka enligt lag?

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.