Betala leverantörsfakturor dagen innan förfallodatum - eEkonomi

 • 4
 • Idé
 • Uppdaterades för 1 år sedan
 • Inte planerade
 • (Redigerad)
Jag vill kolla om jag förstår rätt i att Visma Eekonomi tycker att förfallodatum och planerat betaldatum för en leverantörsfaktura är samma sak?

Och i så fall, kan jag få lägga ett önskemål om att få det konfigurerbart?

Scenario: Jag lägger in en leverantörsfaktura via ett bildunderlag. Skickar fakturan med bankuppkoppling till Handelsbanken. Leverantörsfakturan har förfallodatum en lördag. Fakturan betalas en måndag.

Det verkar så onödigt att behöva välja mellan att ha rätt uppgifter om faktiskt förfallodatum eller att betala fakturorna för sent. Vad jag skulle önska är antingen Visma Eekonomi skickar leverantörsfakturan med betalningsdatum en bankdag före förfallodatum till Handelsbanken (minimum), eller att detta är konfigurerbart via företagsinställningar (helst).

Förhoppningsvis är det redan konfigurerbart men att jag inte hittat var.
Foto på Annika

Annika

 • 558 poäng 500 badge 2x thumb

Publicerades för 1 år sedan

 • 4
Foto på Lars R

Lars R

 • 10,270 poäng 10k badge 2x thumb
Ett tips: Förfallodatum en lördag eller söndag gör att det är helt OK att betala på måndag. Första bankdag är det som gäller.
Foto på Sofia Johansson

Sofia Johansson, Moderator

 • 5,128 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Annika!

Du får gärna förklara lite mer ingående hur du skulle sätta upp ditt önskemål.
Vad menar du med att konfigurera en sådan möjlighet?
Oavsett om fakturan betalas på lördagen eller på måndagen, och om förfallodatumet ligger på lördagen i programmet, ska programmet hitta rätt faktura att matcha mot och ge dig rätt faktura som förslag.
Under kassa- och bankhändelser, menar du att det ser inkorrekt ut på datumen där? 
Vad får fakturan för bokföringsdatum när du faktiskt klickat på bokför?

Ha en härlig dag!

/Sofia 
Foto på Annika

Annika

 • 558 poäng 500 badge 2x thumb
Hej Sofia,

Tack för svar.

Jag pratar om själva betalningen av fakturan. Bokföringen har jag inget problem med.

Jag inser att ni som jobbar på Visma kanske riktar in er helt på att bokföringen skall vara rätt (vilket den förstås skall vara). Men jag som har ett företag måste även tänka på att mina fakturor betalas i tid. Därför vill jag lägga betaldatum på mina fakturor till någon dag före fakturans förfallodag.

Ett konkret lösningsförslag är att ha en konfigurationspunkt under inställningar, t ex såhär:
Etikett: Betaldatum fakturor
Valbara värden: Fakturans förfallodag eller En bankdag före fakturans förfallodag

Ett annat konkret lösningsförslag är att lägga till ett nytt fält i dialogen för "Ny leverantörsfaktura":
Etikett: Betaldatum
Värde: Sätts vid inscanning av faktura till samma som nuvarande Fakturadatum, men kan manuellt justeras till valfritt datum.

Sen är det troligen också ett utvecklinsjobb att skilja på begreppen planerat betaldatum respektive fakturans förfallodatum som ni nu verkar ha förenklat ihop, mina lösningsförslag är ur användarperspektiv.


Lite kompletterande text, som man kan hoppa över:

Lars R's info i tidigare inlägg om att det generellt betraktas ok att betala första bankdag efter
förfallodag är hjälpsam och mildrar det magonda över att ha betalt försent. Men fortfarande:
 1. Visma Eekonomis app skickar ett notifiering på min mobil på söndag morgon om att jag har obetalda fakturor. Inget kul.
 2. Jag vill av hyfs till mina leverantörer och för att ha marginal till förseningsavgifter kunna betala mina fakturor med marginal.
 3. Jag vill ha ett enkelt arbetsflöde där programmet hjälper mig och inte tvärtom.

Och, som det är nu använder jag inte Vismas funktion för att scanna fakturor och registrera dem via Visma Eekonomi. Det är bara extraarbete. En mycket smidigare process är att registrerar faktororna via Handelsbankens app, som både felfritt registrerar all data med hjälp av OCR-koden (varken Vismas scanner eller Visma Eekonomis drag-and-drop av fil har en endaste gång läst in all data från en faktura, inte ens från Vismas egna faktura), och låter mig ange betaldatum.
Foto på Nellie Karlsson

Nellie Karlsson, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 22,066 poäng 20k badge 2x thumb
Hej Annika! 

Tack för ditt förbättringsförslag till eEkonomi. Förstår jag dig rätt om du önskar att när du registrerar fakturan ska ha möjlighet att fylla i ett fält för betaldatum och att det är det datum som ska styra när betalningen sker/pengarna dras?

Återkoppla gärna :) 

Ha en fortsatt bra dag!
/Nellie 
Foto på Annika

Annika

 • 558 poäng 500 badge 2x thumb
Hej Nellie,

Nästan :). Jag försökte lämna två olika alternativ till lösningar på problemet. Det du beskriver matchar mitt andra alternativ.

Löser ni det som du beskriver det så blir funktionen förhoppningsvis användbar för mig.

Tack för att du tittar på det.
(Redigerad)
Foto på Annika

Annika

 • 558 poäng 500 badge 2x thumb
Tillägg: Men ännu hellre skulle jag vilja se "mitt första lösningsförslag", som lite omformulerat är att ha en företagsinställning för "Sätt fakturans betalningsdag till en bankdag före fakturans förfallodag". Även Khedron nämner detta nedan.

Ursäkta om det blev mer förvirrande med två olika lösningsförslag än vad det hade blivit med bara ett förslag :).
(Redigerad)
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 15,778 poäng 10k badge 2x thumb
Blev väl inte bättre av att jag la mig i... :-) 
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 15,778 poäng 10k badge 2x thumb
Även jag skulle vilja ha något liknande.
Till exempel en företagsinställning för att betaldatum alltid automatiskt skall sättas till minst en dag före förfallodatum. Idag så får jag återkommande varningar om att det finns förfallna leverantörsfakturor, vilket det egentligen inte gör. Det är bara att betalningen har inte hunnit dyka upp på kontoutdraget än eftersom det är samma dag. Kanske är lite fånigt men jag kan glatt tänka mig att ”offra” en räntedag för att kunna få in betalningen på kontoutdraget automatiskt i tid så jag kan boka bort fakturan innan systemets anser att den har förfallit.

(Sedan skulle jag vill ha ytterligare en inställning ”Jag litar på systemet - bokför alla ”gröna knappar” automatiskt” är nästa steg men det är en ämne för en annan diskussion...) :-)

Som jag nyligen skrivit i en annan tråd, jag vill komma bort från att behöva ständigt kontrollera och istället arbeta med avikelsehantering i min bokföring. Ständiga varningar = ”vargen kommer” = till slut reagerar man inte = rätt vad det är så har man missat en betalning på riktigt.

Så delvis ett annat skäl män kanske samma tanke. Och jag vill inte behöva göra detta manuellt på varje faktura.
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 15,778 poäng 10k badge 2x thumb
Alternativet är förstås att ha en inställning att alltid plussa på ”larmdatum” 1-2 dagar bortom egentligt förfallodatum. En faktura som blir en enstaka dag sen gör sällan/aldrig något (min erfarenhet). Det viktiga är att få larm så den inte blir ännu mer sen.
Foto på Annika

Annika

 • 558 poäng 500 badge 2x thumb
Vill bara lägga till att mindre leverantörer (egenföretagare) ofta blir lite ledsna och/eller oroliga om fakturan blir betald någon dag för sent. Så av hyfs och omtanke vill jag hellre, helst automatiserat, betala någon dag för tidigt än någon dag för sent.
Sen ryktas det att man får förseningsavgift på 500kr på trängselskatten om den betalas en enda dag försent, men det har jag inte provat själv så kanske det bara är ett felaktigt rykte.