Arbetstidsförkortning - Lön 600

  • 0
  • 1
  • Fråga
  • Uppdaterades för 4 månader sedan
  • Besvarad
  • (Redigerad)
Jag är relativt ny i både Lön600 och som löneadministratör (nov 2018) och har under denna tid lagt ner otroligt mycket tid bara på lönearbetet. Förstår att allt tar tid att lära sig allt, men då vi har kollektivavtal (Måleri) så är det väldigt svårt att hitta rätt parametrar i Lön600, hittar sällan rätt, utan får "fixa" till så att det blir rätt. Så till frågan:

*Arbetstidsförkortning 40 timmar/år från januari - december, det ska inte vara semesterår - hur lägger man in det istället för att det räknas på hur många timmar de arbetat? Som det är nu så är det inställt på minuter per arbetad timme.
De är timanställda och använder Visma Tid när de registrerar sin tid. 

Och den 31 december, hur registrerar och betalar jag ut de timmar de har kvar på arbetstidsförkortningen?

//Pia
Foto på Pigra

Pigra

  • 186 poäng 100 badge 2x thumb

Publicerades för 4 månader sedan

  • 0
  • 1
Foto på Kristina Gunnarsson

Kristina Gunnarsson, Moderator

  • 4,432 poäng 4k badge 2x thumb
Hej Pigra,

Under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar - Inställningar - Knappen Inställningar gör du dina val för arbetstidsförkortning i ditt företag. 

När man arbetar med Arbetstidsförkortning i Visma Lön 600 görs avsättningen i minuter per vecka och du behöver därför omvandla de timmar du ska avsätta till minuter. Du kan läsa mer om hur avsättningen beräknas i dokumentet Beräkningsformler vid avsättning till tid, pengar och pension 

Du har möjlighet att låta programmet hjälpa dig att automatiskt göra en avsättning vid varje lönekörning. Det gör du genom att i inställningarna sätta en markering i rutan Avsättning ska beräknas automatiskt vid varje lönekörning. På lönekörningen skapas då automatiskt lönearter för avsättning och det ackumulerade saldot visas på de anställdas lönebesked. 

Om du inte sätter en markering i rutan behöver du själv göra avsättningen under Personal - Arbetstidsförkortning. Här väljer du själv för vilka datum avsättningen ska beräknas och du behöver inte ta hänsyn till semesteråret även om det kanske är vanligast att man gör det. 

Programmet kommer i samband med att du väljer att beräkna dels ge dig en utskrift på vad som legat till underlag för beräkningen men även ge dig möjlighet att välja på vilken lönekörning du vill att lönearterna automatiskt ska läggas in. 

Det kan vara lite krångel att komma igång med arbetstidsförkortning men när du väl har fått till dina inställningar kommer programmet hjälpa dig på allra bästa sätt. 

Lycka till nu och har du problem är du alltid välkommen att kontakta oss på supporten!

/Kristina