Löneskatt - eEkonomi

 • 1
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 2 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Löneskatten kan bokföras en gång per år. Men hur går det praktiskt till i eEkonomi? Tack på förhand! 
Foto på Anna

Anna

 • 230 poäng 100 badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 1
 • 1
Foto på LW

LW

 • 20,874 poäng 20k badge 2x thumb

Om vi talar om samma sak här, så räknar du fram löneskatten och lägger den på 2732. Per den sista decemberbokar du om 2732 och lägger istället summan under konto 2514 (jag bokar löneskatt varje månad och bokar sedan om det hela till 2514 sista december). Då har du löneskatt på 2514 och den månatliga preliminärskatten (om du betalar det) på 2518.

När slutskatten dras eller sätts tillbaka, bokar du bort beloppen som hamnat på 2514 och 2518. Mellanskillnaden hamnar på skattekontot 1630.

Visar slutsattsedeln annan summa än den du räknat fram i bokslutet, skall mellanskillnaden bokas upp mot konto 8910.

Ovan är en modifierad variant som jag fått här på Vismaforumet av Visma själva och jag tackar och bockar än en gång för denna mall.

Jag vet inte ifall eEkonomi har en genvägsmall som hjälper dig med detta med automatik, men jag bokar alltid detta för hand.


Med vänlig hälsning Lena

Foto på Lovisa - Revidera i Bohuslän AB

Lovisa - Revidera i Bohuslän AB, Champion

 • 11,436 poäng 10k badge 2x thumb
Hej!

Om du inte har så stora pensionskostnader så tycker jag också att det räcker gott att bokföra löneskatten i bokslutet. Gör du bokslutet själv? I så fall finns nog bilaga/mall för att räkna ut löneskatten i bokslutsprogrammet. 

Viktigt att du försöker få fram årsbesked på vad som är "underlag för löneskatt". Många pensionsförsäkringar har även andra delar som inte är underlag för löneskatt. Fora och Collectum har också delar som ska beräknas löneskatt på om det är så att du är ansluten till dem. 

Löneskatten är 24,26 %. Bokför K2514 och D7533. Inkomstdeklarationen ska sedan stämma mot bokslutet och därmed även slutskattsedeln. Diffar får snarare läggas på 7533 och inte 8910 eftersom det är skatt på årets resultat. 

Om du använder en byrå som gör bokslutet så är det viktigaste att du tar fram underlag för löneskatten så går det snabbt att boka upp löneskatten.

Mvh

Lovisa
Foto på LW

LW

 • 20,874 poäng 20k badge 2x thumb

Ja, jag skrev 8910 i och med att det sällan är löneskatten det diffar på. Den är ju så precis. Jag berättar i min version om hela biten med skatterna.

Allt jag får från  Collectum och Fora nagelfars och vid bokning av fakturorna räknar jag fram löneskatten direkt, manuellt, så att den stämmer vid årets slut så blir det inte så mycket arbete. Då för jag över summan till 2514 från 2732 den sista december.

//L

Foto på janoskadar

janoskadar

 • 154 poäng 100 badge 2x thumb
Är det något som görs automatiskt i årsavstämningen i eEkonomi eller skall man boka upp den manuellt?  Jan Värmon
Foto på Lovisa - Revidera i Bohuslän AB

Lovisa - Revidera i Bohuslän AB, Champion

 • 11,436 poäng 10k badge 2x thumb
Har svårt att tänka mig att detta görs automatiskt. Ser du till att få fram underlag på vad löneskatten ska beräknas på så kan du nog fylla i det i en bilaga och sen hjälper programmet dig att räkna ut löneskatten. 

Jag skulle rekommendera dig att vända dig till en redovisningskonsult för att fixa det sista i bokslutet. Jättebra om du försöker stämma av det mesta själv men det kan vara bra att ta hjälp av någon som kan detta. 

Mvh
Lovisa Ljungvall
Foto på Sofia Johansson

Sofia Johansson, Moderator

 • 5,440 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Om du använder eEkonomis tillägg för Lön och där skapar lönebeskeden och arbetsgivardeklarationen kommer skatten med mera att bokas upp.
När du sedan jobbar med Skattekontot under Kassa-&Bankhändelser matchar du sedan dessa som "betalda" och på så sätt bokas även saldona korrekt.
Om man inte använder tillägget för lön så är det manuell hantering i eEkonomi som gäller, alltså bokas detta inte upp per automatik - precis som Lovisa skriver.

Ha det gott!

/Sofia 

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.