Löneutbetalning - Skattetabell - För lite skatt

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 8 månader sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Hej, Jag har en anställd som har skattetabell 33. När jag ska betala ut lön till henne via Visma Lön på 12075kr visar den för låg personalskatt på 2 013,00 SEK . Tycker att det är inte rätt att betala ut endast 16% i skatt. Vad säger ni om det? Ska inte det vara ca 30% av bruttolönen som ska betalas in i skatt? 
Nu är jag orolig att jag har dragit av för lite i skatt på min anställd och hon kommer vara tvungen att betala skatt till staten under 2019. Snälla hjälp!

Foto på BSPROFFS

BSPROFFS

 • 170 poäng 100 badge 2x thumb

Publicerades för 8 månader sedan

 • 0
 • 1
Foto på mikael pettersson

mikael pettersson

 • 75,870 poäng 50k badge 2x thumb
Tabellvärdet är för huvudarbetsgivaren för det fall den anställd har flera arbetsgivare, övriga arbetsgivare är skyldiga att följa  minimum tabellvärdet, därutöver är det den anställdes skyldighet att informera om den har fler arbetsgivare

Tabellsiffran (31) är inte synonymt med den procentsats som skall dras av i varje enskilt fall 

Ta ett resonemang med den anställde och klara ut om den har fler arbetsgivare för det fall du inte redan vet det svaret, så löser det sig säkert

Mikael
Foto på Hanna

Hanna

 • 172 poäng 100 badge 2x thumb
Skatten är rätt enl. skattetabellen. Om du är osäker på skatter fler gånger kan du alltid googla på skattetabell 33 för där står korrekt skatt för månadslönen. 
(Redigerad)
Foto på AccountantfromHell_singland

AccountantfromHell_singland, Champion

 • 22,346 poäng 20k badge 2x thumb
Skattetabellerna "lurar" folk rätt mycket på hur stor procenten är. Vi har här tabell 35 och effektiv skatt om du har en arbetsinkomst på typ 460 000 kr är efter grundavdrag, jobbskatteavdrag ca 27% vilket då är vääääldigt långt från 35 % som man kan tro att det är. Men som Mikael skriver så är det bara huvudarbetsgivaren som skall dra enligt tabell, övriga skall väl dra 30 % om inte den anställde vill att man drar mer för det får man göra lite hur som helst.... Och precis som frågeställaren skriver så blir det tokigt om man har många arbetsgivare och alla drar enligt tabell..... Lycka till och God Jul!
Foto på BSPROFFS

BSPROFFS

 • 170 poäng 100 badge 2x thumb
Min anställd jobbar inte på heltid, hon är timanställd och får timlön. Hon jobbar extra även på ett annat företag. Hos mig jobbar hon ca 100timmar per månad. Hos den andra ca 20. Vet inte hur jag ska göra nu. Blev det fel så behöver jag veta hur jag ska rätta till det i efterhand. Vill inte att hon ska åka på en skattesmäll etc.
Foto på AccountantfromHell_singland

AccountantfromHell_singland, Champion

 • 22,346 poäng 20k badge 2x thumb
Svårt att rätta till. Du har ju dragit enligt tabell vilket då man bör kunna anse är rätt då hon jobbar mest hos dig. Vill hon betala mer skatt så bör ju hon säga till. Om du skall "rätta till" det så måste ju hon betala tillbaks den del av lönen som du borde ha dragit av i skatt vilket då, antar jag, är sämre än att hon får en restskatt som hon kan spara ihop till senare. Det andra "alternativet" är att du ger henne mer lön men betalar in större delen av den som skatt men det kostar ju då dig väldigt mycket pengar. 
Jag skulle ta ett snack med henne och kolla om hon har koll på det här. Den skatt man drar av är bara preliminär och hur det blir på slutet vet man inte. Hon kanske har ränteavdrag, reseavdrag, kapitalförluster som påverkar hennes slutliga skatt och vem vet, hon kanske till och mer får tillbaks skatt. Beror ju även på hur mycket dom drar hos den andra arbetsgivaren. Hon kan ju även få restskatt p.g.a att hon äger fastighet. Den skatten ingår aldrig i den preliminära som arbetsgivare drar av. Som jag ser det så har inte du gjort något fel men skall ha all heder för att du tänker på det. 
Du skall dra enligt tabell. Man skulle kunna göra ett extra avdrag i samband med decemberlönen eller uppmana den anställde att själv göra en extra fyllnadsinbetalning i feb eller maj.