Lösningar för distansarbete - Administration

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 2 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre. Communitymoderatorn angav följande anledning för att arkivera: .

I vårt företag har vi enskilda medarbetare som är bosatta på annan ort. Vi har inte stora resurser och försöker hitta en lösning som både är ekonomiskt rimlig och tekniskt säker för att göra det möjligt för dem att komma åt VISMA som körs på en serverdator på vårt centrala kontor.

Det har varit svårt att hitta konkret information om detta här, men det beror säkert på att jag är ny här och inte lärt mig hur man bäst finner det man söker ... :-)

Det finns en del referenser till att köra fjärrskrivbord. Det förutsätter ju att personen har en stationär dator kvar på samma nät som serverdatorn, vilket inte är fallet för oss.

Det skrivs också om att VPN är problematiskt - men många av de konversationerna är gamla och sällan särskilt konkreta. Även med fjärrskrivbord måste ju en säker förbindelse upprättas via VPN, så det handlar egentligen om hur själva applikationen skall köras - direkt eller i nån form av "skal".

Om ni andra med samma behov skulle vilja dela med er av era erfarenheter vore det mycket uppskattat!

//Staffan B
Foto på QSR

QSR

 • 164 poäng 100 badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 0
 • 1

Hej Staffan!

Driver sedan flera år tillbaka en redovisningsbyrå och har konsulter som vi samarbetar med på andra orter. Vi har valt att hyra en server ute på molnet. Det gör att vi har all data där och kopplar upp oss mot internet varje morgon. Vi kör visma Admin den vägen och det fungerar bra. Även om det just nu är lite med strul från Vismas sida. Men de jobbar på en lösning. Kan varmt rekommendera en sådan lösning. Hör av dig igen om det är något du undrar över.

Foto på QSR

QSR

 • 164 poäng 100 badge 2x thumb
Tack för svar, Tomas!

Ja, det skulle vara bra att få några fler detaljer så att vi vet vad vi skall fråga efter och hur vi skall utvärdera ev lösning och pris från vår leverantör.

Hur gör ni t ex med installationen av den lokala klienten på medarbetarens dator - måste er "Molnleverantör" sköta det eller kan man göra det själv?
(Utifrån VISMAs instruktion för installation får jag känslan att det måste ske på ett visst sätt för att bli rätt när datorerna inte finns på "samma" nät.)

Hur kopplar era konsulter upp sig mot servern hos leverantören - via ert nät eller direkt via VPN till leverantören?
 
Vad ligger kostnaden på själva driften av molnservern på i för storleksordning?

Är det nåt man skall vara uppmärksam på vid köp av denna tjänst - nåt som kom upp i efterhand?

Sådant du känner är för detaljerat för forumet kan vi kanske ta off-line.


Återigen, tack för att du delar med dig av era erfarenheter!

/S

Vi har en bra leverantör som fixar allt. Vi har lite andra saker i systemet också som Officepaketet m.m. kostar 4-500 per användare i månaden.

Har en personlig relation med vår leverantör sedan 20 år tillbaka. Men har kunder som får samma fina service. Det fina är att man kan skapa större utrymme på servern snabbt och enkelt. Ett telefonsamtal eller mejl och 5 minuter har man 100 nya tb på servern. De övervakar också när man håller på att gå i taket. Då hör de av sig och ser om man skall ha mer utrymmen eller om det är något som kan plockas bort.

De sköter även backuper m.m. Sedan brukar jag av säkerhet skäl ladda hem en extra backup till mina lokala USB diskar varje dag. Tar max 2-3 minuter för över 100 företags redovisning och dokument. Men här avgör hastigheten på nätet det hela. Har även en sådan backup i min bostad.  

du kan skriva på tomas@angamato.se för direkt kontakt.

Våra konsulter kopplar upp sig via internet genom fjärrskrivbord. kräver inga snabba maskiner eller uppkopplingar. Har kört det med via mobiltelefon och det fungerar.


Det du behöver tänka på är supporten och att man har människor som pratar ditt språk. Vilka behov du har om servern går ned och vilka behov du har av reservserver snabbt och enkelt.


En annan lösning är att sätta upp en egen server någon annan stans på företaget. En sådan lösning har ett pris på ca 15-20 000 kr. Då kan man ha en terminalserver lösning. Sedan så har man underhåll och backup m.m. driftkostnaden har jag själv beräknat till ca 1000kr i månaden. Därför löste vi det här genom en molnlösning.

Hör gärna av dig.

Foto på Davor P

Davor P, Champion

 • 27,064 poäng 20k badge 2x thumb
Har du en dator med server operativsystem som du har administration installerad på?

Detta är det första som man måste ha svar på för att kunna hjälpa dig vidare. Är svaret NEJ på den frågan kan du sluta läsa här......

Har du Administration med SQL i dagsläget? Kör du med den äldre databasen är risken att det blir väldigt segt att köra programmet via bredband som inte klarat minst 100 Mbit överföringshastihget åt båda hållen.

När det gäller säkerheten så rekommenderar jag en hårdvaru-brandvägg som första försvar. För att denna skall bli rätt konfigurerad bör man antingen ha ganska goda datorkunskaper samt goda kunskaper i datasäkerhet eller få hjälp med den biten. Via brandväggen sätter du upp en VPN tunnel så att du kan arbeta säkert gentemot kontoret.

Efter att brandväggen kommit på plats och är rätt konfigurerad kan man gå vidare med nästa steg.

Detta steg förutsätter att du har en dator med Server operativsystem för att du skall kunna logga in som användare direkt på servern. Du kan ha två inloggningar direkt mot servern som standard. Har du fler än 2 användare som skall jobba med Visma Administration på distans får man tänka om lite grann.

Återkom när du har svar på dessa frågor så försöker jag hjälpa er vidare.

//Davor P
Foto på QSR

QSR

 • 164 poäng 100 badge 2x thumb
Hej Davor

Tack för svar!

Jag har precis fått uppgiften pålagd så allt kan jag inte svara på eftersom installationen av applikationen är gjord före min tid, men återkommer med svar på dina frågor när jag kollat.

Trots det slutade jag inte läsa .... :-)

Jag har precis installerat ett nytt nätverk med EdgeMax Router som Gateway och brandvägg och själva nätverket innanför hanteras av en L3 switch, också från Ubiquiti. Nätverket är segmentet i olika VLAN, framför allt av säkerhetsskäl.

Jag har rätt bra datorkunskaper själv och om jag inte har egen erfarenhet tar jag hjälp - som nu.

Vilka specifikationer skulle du föreslå att en serverdator lägst skall ha?
Jag tänker att om de inte redan har en vettig maskin får vi väl skaffa en bra begagnad och det kan vara bra att veta vad vi letar efter i så fall.

Återigen, tack för att du delar med dig av dina erfarenheter!

//Staffan

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.