Lyckas inte matcha inköp med kreditkort - eEkonomi

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 11 månader sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Jag har skaffat ett kreditkort och ska nu bokföra mina första inköp med detta. Blir lite förvirrad av gränssnittet i eEkonomi och skulle uppskatta lite vägledning.

Oavsett jag laddar upp ett kvitto eller en faktura under Inköp > Bildunderlag så får jag möjlighet att bokföra mot det, här på forumet tidigare, föreslagna kontot 2899 "övrig kortfristig skuld". Exempel:

Väljer jag Faktura (som det står på mitt kvitto för inköp med kreditkortet) så vill eEkonomi automatiskt bokföra skulden mot 2440 "Leverantörsskulder". Jag får inte välja bort detta till förmån för 2899.

Väljer jag Kvitto så måste jag välja ett bankkonto. Men inköpet med krediten syns ju inte på ett bankkonto. Är det kanske kassakonto jag ska välja här?

Tacksam för vägledning.
Foto på M Risberg

M Risberg

 • 2,978 poäng 2k badge 2x thumb

Publicerades för 11 månader sedan

 • 0
 • 1
Foto på HansA

HansA

 • 1,316 poäng 1k badge 2x thumb
Tyvärr är det någon på utvecklingsavdelningen som inte kan bokföring som har gjort funktionen med Visma Scanner.

Redan för tre år sedan i denna tråd https://forum.vismaspcs.se/visma_spcs/topics/bokfora-inkop-med-kreditkort-i-visma-eekonomi motsäger sig Visma själva.

Vi har bett om funktionen i flera år men det händer ingenting. Visma Scanner kan visserligen användas till att skanna kvitton men sen är det stopp. Du får bokföra manuellt och koppla bildunderlagen själv.

Synd på en annars bra idé med kvittoskanning men den borde döpas om till bildöverföring av kvitton istället.

Däremot fungerar det att skanna en faktura hjälpligt om du har en tillräckligt bra telefon.

Mvh
HansA
Foto på Jan @mitomada.se

Jan @mitomada.se

 • 4,524 poäng 4k badge 2x thumb
inte svar på frågan - men närliggande tråd - gå gärna in och kommentera / följ så Visma ser intresset/behovet

https://forum.vismaspcs.se/visma_spcs/topics/tillat-kreditkort-28xx-som-bankkonton-och-inkop
Foto på Jan @mitomada.se

Jan @mitomada.se

 • 4,524 poäng 4k badge 2x thumb
kör du kontantmetoden eller faktureringsmetoden?

går det att välj faktura inköp och sedan läggga till 2 rader - en rad som tar bort beloppet p å2440 och en rad som lägger till samma belopp på 2899?
Foto på M Risberg

M Risberg

 • 2,978 poäng 2k badge 2x thumb
Hej. Tack för era svar.

Jan, jag kör fakturametoden. Jag kan förmodligen lägga till ytterligare en 2440 och vända på beloppet. Känns sådär.

Hans, jag har läst sidan du länkade till. Förtstod inte riktigt hur Per Nyquist menade i första skedet med att registrera själva kvittona/fakturorna men förstod att han pratade om att skapa en manuell verifikation. Men ska jag göra det så är det mer att fylla i än Per tar upp i hans inlägg (som tyvärr inte går att kommentera / fråga om då tråden är låst). Sitter och försöker med den metoden just nu men sitter fast.

Ska kika på länken du skickade också Jan.
Foto på M Risberg

M Risberg

 • 2,978 poäng 2k badge 2x thumb
Om jag nu ska göra manuella verifikationer för att kunna bokföra mina inköp med mitt kreditkort, kan man få lite vägledning av någon vänlig själ?

Bokföringsförslag: Använder ni er av något sådant?
Beskrivning: Gör ni en unik beskrivning av varje inköp här eller kör ni med en heltäckande beskrivning som t ex "Inköp med kreditkort"?
Anger ni beloppet inklusive moms eller ej?
Vilken verifikationsserie? T ex "Leverantörsfakturor/kvitton" eller någon annan?

Se bifogad bild. Har jag förstått det rätt? (Stör mig lite på att summa D/K blir 11.25kr i eEkonomi när summan på fakturan är 9kr.)

Enligt Per Nyquist på sidan https://forum.vismaspcs.se/visma_spcs/topics/bokfora-inkop-med-kreditkort-i-visma-eekonomi ska jag ange t ex 654x exkl moms. Gäller det även i det här fallet när säljaren inom EU (men inte Sverige) har lagt på moms eftersom jag inte fått chans att ange något VAT-nummer? (enl. sidan https://forum.vismaspcs.se/visma_spcs/topics/apple-fakturerar-mig-som-privatperson?topic-reply-list%...)

I andra guider jag sett så anges 654x (tjänster inom EU) inkl moms hela vägen eftersom jag inte kan lyfta / separera momsen.
Foto på Jan @mitomada.se

Jan @mitomada.se

 • 4,524 poäng 4k badge 2x thumb
du har gjort rätt jag gör så också.

att det blir 11.25 är helt korrekt eftersom du inte ska få tillbaka eller betala moms så måste momsbeloppen ta ut varande (med rätt momskod)

Foto på Jan @mitomada.se

Jan @mitomada.se

 • 4,524 poäng 4k badge 2x thumb
ang rutiner så använder jag paypal ofta när jag ska köpa elektroniska programvaror etc och har skapat ett PayPal konto t ex 1931 och hanterar det som bankkonto .

jag har idag till mitt AB kontantmetoden inget företagskort utan gör privata utlägg.
Till en början gjorde jag bokningar manuellt och skulle vilja haft en möjlighet att betala med konto 2893, jag la en ide om detta som är sammanslagen i denna ide.

Numera använder jag en lösning ifrån Companyexpense som innebär att jag direkt fotar kvittot i appen som tolkar kvittot och föreslår hur det ska konteras.

Det bra med appen är att jag kan välja/lägga upp som admin vilka konteringsmöjligheter/utläggskategorier som ska finnas samt hur betalning ska kunna konteras.

exempelvis så har lag lagt upp utläggskategorier :
 • vanliga utlägg - satt in på paypal/ hotell/ bränsle/ etc
 • representation
 • traktamente
 • milersättning
 • inköp ifrån utlandet - här har jag 3 konton: 6104 kontorsmtrl inom EU/ 6544 IT tjänster inom EU/ 6541 IT tjänster utom EU och även koppling vilka momskonton som ska användas - vilket automatiskt ger korrekt kontering senare i eEkonomi

Betalsätt
 • 2893 skuld till ägare
 • 1931 bet m paypal
 • 2440 faktura till levskuld (använder inte då de inte landar på rätt sätt i eEkonomi dvs kan inte sen öppna dem under inköp)
 • 2820 privat utlägg till lön
 • kan lägga till 2899 företagskort (har inte idag)
kontoplanen hämtas dynamiskt ifrån Visma eEkonomi likaså projektnummer som jag också använder för att t ex tagga kostnader som företagsbil, webutv, kundprojekt etc även kostnadsställe ska kunna användas - det gör jag inte idag.
Går även att koppla ihop med t ex Visma lön - jag använder lönedelen i eEkonomi idag.


när jag fotar ett kvitto (eller mailar in en PDF till  min mailadress CompanyExpense:
 • så tolkar appen belopp och moms och datum och gissar även oftast rätt på t ex bränsle som jag köper ofta och biltvätt etc - annars kan man välja utläggstyp.
 • sedan väljer jag betaltyp t ex 2893 utlägg av mig som läggs på det kontot - eller Paypal när jag fått
 • jag väljer utläggsrapport där man kan lägga in flera eler ett utlägg och sparar.
 • då eller senare väljer jag att skicka in utläggsrapporten.
 • Nästa steg är antingen att utlägget bokförs direkt i eEkonomi tillsammans med en PDF som innehåller kvitto och tydlig kontering etc
 • eller så landar det hos en attesterare i företaget och/eller hos ekonomen som kan dubbelkolla innan denna klickar på skicka in och boka automatiskt.
Detta är mycket smidigt och jag slipper manuella bokningar och det blir mer korrekt bokat - färre misstag.
Det kommer in som övriga bokningar så det går tyärr inte att läsa in fakturor till levreskontra på detta sätt men det finns elektronisk kvtittobild på allt.

man kan ha personliga betalsätt per användare eller samma för företaget.

Denna lösning är jag mycket nöjd med - kostar 99kr per månad och det tycker jag det är värt för det sparar mycket tid.

Det finns också färdig lösning för företagskort där transaktionen hämtas under natten från banken och utläggsrapport per användare skapas automatiskt och kopplas till fakturan - den lösningen kostar lite pengar ca 2000 per år plus 20kr per anv/mån - lite beroende på kort /bank som stöds.

Men om jag i mitt mindre företag skaffar företagskort så kommer jag göra som ovan och få bokningen mot t ex 2899 (ev mot olika konton per person/kort) och sedan hantera fakturan i eEkonomi.

jag är nöjd och tänker erbjuda denna lösning inkl administration til mina kunder.

kolla på https://companyexpense.se
eller ta kontakt med mig om du vill ha stöd via mitt företag


(Redigerad)
Foto på M Risberg

M Risberg

 • 2,978 poäng 2k badge 2x thumb
Tack för din input Jan. Jag ska hålla dig i åtanke i framtiden när företaget vuxit så att jag behöver spara tid med den här typen av hantering.

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.