Makulera felaktigt lönebesked - redan utbetald - eEkonomi

 • 0
 • 2
 • Fråga
 • Uppdaterades för 3 månader sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Hade en konsult som var sagt skulle ha betalt som vanlig lön. När utbetalning skulle ske skapades ett lönebesked eEkonomi modulen Lönebesked och som sedan klickades som "utbetald". Verifikation för lönebeskedet och en ytterligare för själva utbetalningen har alltså skapats. När utbetalningen väl är gjord har konsulten ändrat sig och inkommer med vanlig faktura och vill att den istället ska vara underlag för utbetalningen och vägrar acceptera utbetalningen som lön. Fakturan har exakt samma belopp som den faktiskt utbetalda summan. Av olika skäl skulle vi vilja gå denna konsult tillmötes men jag måste ju få ihop bokföringen rätt nu.
Vad jag förstår kan jag inte bara makulera ett redan utbetalt lönebesked och på så sätt "backa bandet". Eftersom ingen mer löneutbetalning ska ske till personen kan jag inte heller göra någon framtida rättning på något kommande lönebesked.
Ska jag skapa två nya spegelvända verifikationer för de två som redan skapats och göra en helt ny sedan för att bokföra utbetalningen som leverantörsfaktura?
Eller hur gör jag?
Foto på JA

JA

 • 110 poäng 100 badge 2x thumb

Publicerades för 1 år sedan

 • 0
 • 2
Foto på Annica

Annica, Champion

 • 4,968 poäng 4k badge 2x thumb
Om det inte ska betraktas som lön bör du justera på något sätt i Lönebesked, annars kommer en kontrolluppgift att skapas när året är slut. Finns inte alternativet att göra en korrigering så att den anställde ska betala tillbaka? Så är det i alla fall möjligt att göra i Lön. 

Det gäller ju att få rätt både i bokföringen och i Lönebesked! Arbetsgivaravgift och skatt ska ju heller inte betalas in till Skatteverket. 
Foto på JA

JA

 • 110 poäng 100 badge 2x thumb
Det finns bara möjlighet att välja "Åtgärd" -> "Kopiera". Inga andra val.
Funderar på om jag möjligen skulle kunna skapa ett helt nytt lönebesked, datera bak till samma datum som det första, och lägga samma belopp men som minus. Vill inte testa innan jag fått höra lite mer om hur jag ska hantera det här så jag inte trasslar till det.Fler förslag på lösning?
Foto på Fanny Örnberg

Fanny Örnberg, Moderator

 • 3,924 poäng 3k badge 2x thumb
Hej JA,

Det som du beskriver låter som ett korrekt arbetssätt. Precis som du skriver är det viktigt att vara noggrann med att välja samma datum som det felaktiga lönebesked, både när du skapar det och när betalningen görs samt att lönespecifikationen ser exakt likadan ut fast i omvänt tecken. 

Har du några fler funderingar är du varmt välkommen att återkomma!

/Fanny
Foto på sirihjortonwagner

sirihjortonwagner

 • 390 poäng 250 badge 2x thumb
Hej! Har samma problem och gör en manuell verifikation nu. Inser dock att kontrolluppgifterna kommer bli fel då korrigeringsverifikationen inte berättar vems lön korrigeringen gäller. Hur gör jag med det?

Foto på Fanny Örnberg

Fanny Örnberg, Moderator

 • 3,924 poäng 3k badge 2x thumb
Hej Sirihjortonwagner,

Precis som du skriver så förstår inte programmet vilken anställds lön som korrigeringen gäller och att kontrolluppgifterna därmed blir felaktiga. Du kan lösa detta genom att manuellt korrigera den anställdas kontrolluppgifter när det blir aktuellt för att få dem korrekta. Du kan läsa mer om hur du skapar och ändrar i dina kontrolluppgifter här.

Det fungerar att du gör på detta sätt men vi hade från början rekommenderat att du går tillväga som skrivet ovan i forumtråden. Att det felaktiga lönebeskedet kopieras, vänds med omvända tecken, bokförs på samma utbetalningsdatum och registreras som betalt på samma datum som det felaktiga. Det är inte enbart ett annat arbetssätt utan även ett arbetssätt som vi är säkra i att det blir korrekt med bokföring och kontrolluppgifter.

Återkom om du har fler funderingar kring detta!
/Fanny
Foto på VeraNilla

VeraNilla

 • 112 poäng 100 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Makulera lönebesked - eEkonomi.

Hej! Jag makulerade lönebeskedet utan verifikatnummer och gjorde ett nytt lönebesked med felaktig skatt, nu kan jag inte makulera detta - hur går jag tillväga för att lösa detta?

Notera - Den här konversationen skapades från ett svar på: Problem med att verifikationsnummer inte skapas på lönebesked.

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.