Matcha fakturor och bankhändelser med olika valutor - eEkonomi

 • 1
 • Idé
 • Uppdaterades för 2 år sedan
 • Inte planerade
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Hej! 
Det vore bra om man kan matcha en faktura som är bokförd i en utländsk valuta mot en bankhändelse i SEK. Som det är nu blir det väldigt krångligt att matcha en bankhändelse mot två olika fakturor med olika valutor (i mitt fall en kundfaktura i SEK och en leverantörsfaktura i GBP) då det inte går att välja en faktura i SEK om bankhändelsen står i GBP och vice versa, så jag måste gå en onödig omväg med "genomgångskonton" för att bokföringen ska bli korrekt. Ett alternativ är ju att själv konvertera beloppet i GBP till SEK vid bokföringen av leverantörsfakturan, men då försvinner funktionen att programmet gör det själv genom att jag enkelt väljer valuta, som jag tycker är en väldigt bra funktion. Att lösa det här borde vara enkelt. :)
Foto på NathalieEK

NathalieEK

 • 706 poäng 500 badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 1
Foto på Pacsac

Pacsac, Champion

 • 49,100 poäng 20k badge 2x thumb

om man registrerar en leverantörsfaktura i t.ex. Euro (den valuta som är angivet på leverantören) och den betalningen sedan går till banken via en fil så matchas sedan bankhändelsen (betalningen) vanligtvis automatiskt.

Om man däremot av någon anledning ändra i betalningen på banken så måste man ändra den utbetalningen vid matchning. (ändra till utlandsbetalning och rätt utländskt belopp)

Foto på NathalieEK

NathalieEK

 • 706 poäng 500 badge 2x thumb
Jo fast nu är problemet att en utbetalning ska matchas mot en faktura i gbp och en i sek, det funkar inte som det ser ut i nuläget. 
(Redigerad)
Foto på Sanna Theodorsson

Sanna Theodorsson, Fd Moderator

 • 5,690 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!
Tack för din idé! Jag vill gärna veta lite mer vad som händer i verkligheten och när detta uppstår. Hur kommer det sig att du bara får en bankhändelse i denna situationen?
Du har en kundfaktura och en leverantörsfaktura. Kundfakturan får du in pengar från din kund och din leverantörsfaktura betalar du. Har du fakturerat din leverantör, samtidigt som du har en skuld till dom? Och då har antingen du eller leverantören bara betalt mellanskillnaden? De betalar i SEK och du betalar dom i GBP? 

Jag har inte varit med om någon som har haft detta scenariot så förklara gärna lite mer om jag har förstått det hela galet :) 

/Sanna
Foto på NathalieEK

NathalieEK

 • 706 poäng 500 badge 2x thumb
Ok, det företag jag hjälper (jag jobbar på redovisningsbyrå) beställer varor från Storbritannien och säljer även varor till samma företag. Min kund gör då kundfakturor till det här företaget som sedan kvittas mot leverantörsfakturorna från samma företag vid betalning. Därför blir det då och då så att endast en bankhändelse tillhör både en leverantörsfaktura och en kundfaktura. Leverantörsfakturorna är i GBP och kundfakturorna i SEK. 
Foto på Pacsac

Pacsac, Champion

 • 49,100 poäng 20k badge 2x thumb

Jag har detta ibland (var ett tag sedan) en kundfaktura till min leverantör;

Då ändrar jag bankhändelsen på betalningen till det belopp som leverantörsfakturan är på (i rätt valuta) sedan måste en ny bokföringshändelse göras för att få posten att balansera då plockar jag upp min faktura och så balanseras posten. MEN då är både min faktura och leverantören i samma valuta (Euro)

Foto på Sanna Theodorsson

Sanna Theodorsson, Fd Moderator

 • 5,690 poäng 5k badge 2x thumb
Hej! 
Nathalie, det känns som att du har hittat en väg runt detta så att du får dina fakturor bokförda. Det finns som sagt ingen hantering för att matcha fakturor i olika valutor mot samma händelse i dagsläget. Jag har inte upplevt att det är ett vanligt scenario som vi har fått några frågor på, dock förstår jag såklart dilemmat och merarbetet det medför. 

I och med att eEkonomi är uppbyggt så att flera delar i programmet hänger ihop, särskilt kassa- och bankhändelser, så är det ibland mer komplext att göra en förändring än vad man kan tro men vi tar såklart detta vidare som ett önskemål. Tyvärr är detta ingenting som ligger i planeringen just nu, men jag hoppas att fler som arbetar på detta sätt och skulle ha nytta av funktionen röstar på denna tråden. 


Ha det gott!
/Sanna

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.