Matcha flera utbetalningar mot en SIE-import (lön) - eEkonomi

 • 3
 • Idé
 • Uppdaterades för 9 månader sedan
 • Genomförda
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Vi har betalat ut tre löner till tre olika anställda (vid samma tillfälle) och när jag importerade SIE från lön 100 så registreras ju den i sin helhet, alltså de tre lönerna ihop. Som jag fattat det så går det inte att lägga till flera bankhändelser till denna importerade SIE-filen? 

Vad är då alternativet? Att bokföra dessa mot 2910 upplupna löner under övrigt uttag - egen kontering? Bokför man då hela beloppet under det kontot? Om en lön är på 22000 kr t.ex. så sätter man 22000kr på konto 2910?

Kan man ta bort de tre bankhändelserna och lägga in en manuellt som är summan av de tre lönerna kombinerat? Eller är det fel att göra så?

Tack på förhand!
Foto på CM

CM

 • 782 poäng 500 badge 2x thumb

Publicerades för 3 år sedan

 • 3
Foto på Adelina Aliu

Adelina Aliu, Moderator

 • 3,880 poäng 3k badge 2x thumb
Hej!

Om du inte har ett aktivt banksamarbete så kan du ta bort dessa tre bankhändelser och lägga till en Ny bankhändelse under Kassa- och bankhändelser. Lägg in datum då utbetalningen skedde och totalsumman, matcha sedan bankhändelsen mot den importerade verifikationen. 

/Adelina
Foto på MickeB

MickeB

 • 212 poäng 100 badge 2x thumb
Hej, och om man har ett aktivt banksamarbete?
Jag har nu två bankhändelser, en för varje lön, två anställda.
Men en import från lön 100.

Så hur göra?

mvh Micke B
Foto på Patrik Svensson

Patrik Svensson, Fd Moderator

 • 3,196 poäng 3k badge 2x thumb
Hej MickeB.

Du skulle kunna matcha via Övrigt uttag - Egen kontering mot kassan. Därifrån gör du en klump på pengar ut på beloppet som du matchar mot din importerade verifikation.

Trevlig helg.
/Patrik
Foto på MickeB

MickeB

 • 212 poäng 100 badge 2x thumb
Ok men finns det ett rätt sätt att göra detta på
Måste ju vara vanligt att man har mer än en anställd?

Om jag väljer ditt förslag, hur gör jag klump matchningen exakt?
Ny verifikation - 1910 kredit och sedan 7010 och 7210 debit, eller??
(Redigerad)
Foto på Hanna Hultemark

Hanna Hultemark, Moderator

 • 7,916 poäng 5k badge 2x thumb
Hejsan Micke!

Det går dessvärre inte att dela på SIE-filen i dagsläget, det innebär att du därmed inte kan matcha dina inkommande bankhändelser mot din importerade verifikation. 

För att lösa det i nuläget, får du antingen skapa två olika lönekörningar och därmed ta ut två olika SIE-filer för att sedan importera dessa i eEkonomi. På så sätt får du två verifikationer, samt två bankhändelser som du därefter matchar mot "Importerad verifikation".

Det andra alternativet är att du matchar bankhändelserna mot exempelvis Övrigt uttag - egen kontering. Därefter vänder du dessa manuellt i bokföringen så att dessa värden nollställs. 

Jag tar detta vidare som ett förbättringsförslag!

/Hanna
Foto på MickeB

MickeB

 • 212 poäng 100 badge 2x thumb
Hej Hanna, tack för svaret, låter som ett bra förbättringsförslag.
Man kan inte göra mer än en lönekörning och fil i Visma 100.

Jag har ju nu importerat en Sie fil med lönekörning för två personer, hur tar jag bort denna?
Och hur bokför jag sedan lön, sociala, skatt m.m. manuellt?

Mvh Micke B
Foto på Karl Wilsborn

Karl Wilsborn, Moderator

 • 9,254 poäng 5k badge 2x thumb
Betalar du ut lönerna via betalfil så får du ju in en gemensam utbetalning som ska matchas i eEkonomi. Då kommer det alltså att fungera att matcha den mot din importerade verifikation avseende lönerna. 

Har du betalat ut lönerna manuellt som separata utbetalningar, så finns det som sagt ingen bra funktion för detta. Man skulle kunna använda en variant av Patriks förslag till work-around ovan, enbart för att få bankhändelserna matchade och avstämda, samt få den importerade verifikationen avstämd. Han missade dock att nämna en liten detalj, och det att vända de verifikationerna som utbetalningarna matchas mot (i hans förslag överföringen till kassan). Se det mer konkretiserat nedan.

Välj att matcha alla separata utbetalningar som ett Övrigt uttag - Egen kontering, mot valfritt konto (1910 i Patriks exempel). Skapa sedan en manuell verifikation där du vänder tillbaks hela beloppet som konterats på kontot (d v s lönens totala kostnad) mot företagskontot, så alla dessa bokförda verifikationer därmed blir omvända. Skapa sedan en utbetalning på Kassan under Kassa- och bankhändelser, på det totala lönebeloppen. Denna utbetalning matchas sedan mot den sedan tidigare importerade verifikationen avseende löneutbetalningen. Denna matchningen görs enbart för att få verifikationen som matchad, den påverkar alltså ingenting i bokföringen.

Hoppas du hänger med, annars får du bara ställa dina följdfrågor så besvarar jag dem!

/Karl
(Redigerad)
Foto på amrit

amrit

 • 112 poäng 100 badge 2x thumb
Enklaste sättet att åtgärda det här problemet är:
Korrigera den importerade verifikationen:
Debet: bankkonto (t.ex. 1930), kredit: Upplupna löner (2910)

Sen matchar du bara de enskilda bankhändelserna genom Övrigt uttag --> Egen kontering där du helt enkelt debiterar 2910.
Foto på amrit

amrit

 • 112 poäng 100 badge 2x thumb
Det som Patrik föreslår fungerar inte när man har aktiv bankkoppling. Man kan inte skapa bankhändelser manuellt när bankkopplingen är aktiv!!
Foto på MickeB

MickeB

 • 212 poäng 100 badge 2x thumb
Karl, hur gör man en betalfil?

Micke B
Foto på Karl Wilsborn

Karl Wilsborn, Moderator

 • 9,254 poäng 5k badge 2x thumb
Amrits förslag till lösning är också bra, om inte bättre. Problemet är bara att den importerade verifikationen kommer ligga kvar som omatchad om man enbart gör det. D v s nästa gång som en annan importerad verifikation ska matchas under Kassa- och bankhändelser, kommer denna tidigare löneimport ligga kvar som ett matchningsalternativ. Så även om du gör på detta sättet istället, så måste du ändå skapa den totala löneutbetalningen på Kassan, för att sedan matcha den mot din importerade verifikation. Denna matchning påverkar dock ingenting i bokföringen, utan görs som sagt enbart för att få importverifikationen som matchad. 

Och det fungerar alldeles utmärkt att göra oavsett om man har ett banksamarbete eller inte. Det är enbart företagskontot som blir låst för att skapa manuella bankhändelser på vid ett banksamarbete, inte kassan. 

En betalfil genereras utifrån ditt löneprogram då lönen skapas. Funktionen finns enbart i Lön 300 och 600.

/Karl
Foto på 654129

654129

 • 82 poäng 75 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Importera bokföringsdata - eEkonomi.

Problem att boka av två löneutbetalningar när jag importera bokföringsdata från Visma lön 100. Bokföringsdatan säger ju ett annatbelopp än kontoutdraget. Förut slog jag bra dom samman manuellt som bankhändelse och gjorde en bankhändelse utav två. det får jag ej göra längre då jag har automatisk uppdatering från banken. 
Foto på Emelie Citron

Emelie Citron, UX Designer - Visma eEkonomi

 • 7,236 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Vi ska börja titta på en lösning för att kunna matcha flera banktransaktioner till en gemensam bokföringshändelse, enligt de önskemål som diskuteras i den här tråden.

För att få till en så bra lösning som möjligt så skulle vi behöva komma i kontakt med några av er användare. Genom intervjuer och användartester vill vi diskutera fram ett bra arbetsflöde som täcker era behov.

Om tycker det låter spännande och är sugen på att vara med och påverka funktionen så bokar du in en tid som passar via nedanstående länk

Länk till mötesbokning (Avslutad)

Ha en fin dag!

//Emelie
(Redigerad)
Foto på Nellie Karlsson

Nellie Karlsson, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 22,370 poäng 20k badge 2x thumb
Officiellt svar
Hej! 

Idag har vi släppt en ny version av eEkonomi där du nu har möjlighet att matcha flera händelser under Kassa- och bankhändelser samtidigt mot en verifikation. Det blir väldigt användbart för dig som vill hantera och matcha flera löneutbetalningar mot samma konto. Läs mer om nyheterna i forumtråden: Nyheter i eEkonomi 30 januari

Ha en fortsatt bra dag!
/Nellie

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.