Momsredovisning - efter årets resultat bokförts - eEkonomi

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 6 månader sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Hej!

Jag följde checklistan under årsavstämning och den andra punkten var att bokföra årets resultat, vilket jag gjorde. Då låste sig automatiskt mitt bokföringsår som jag inte var beredd på. Senare i checklistan skulle man skapa en momsredovisning men detta går ju inte då perioden är låst. 

Det jag undrar över nu är, kan man låsa upp ett bokföringsår och lägga in momsredovisningen (det blir då den sista verifikationen). Om man gör detta så kommer beräknat resultat i balansrapporten för 2017-12-31 att bli i obalans (-0,79 kr).  0,79 kr motsvarar öresutjämningen från momsredovisningen. Årets beräknade resultat i balansrapporten skall väl vara 0 kr?

Vad rekommenderar ni att man gör?

Skall man gå in och ångra momsredovisningen och sedan skapa en korrigeringsverfikation och sedan bokföra årets resultat igen när allt stämmer? 

Tack på förhand!

Med vänliga hälsningar
Foto på HG

HG

 • 100 poäng 100 badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på Anna Svensson

Anna Svensson, Content Producer - Löneområdet

 • 94,208 poäng 50k badge 2x thumb
Hej!

Först blir jag lite nyfiken på vilken checklista det är du tittar på?

Årets resultat är den sista verifikationen som ska göras på året så det är bäst att du låser upp bokföringen, korrigera den verifikationen som du har nu för årets resultat och skapa momsdeklarationen.
Sen när allt är klart kan du skapa verifikationen för årets resultat på nytt.

/Anna
Foto på HG

HG

 • 100 poäng 100 badge 2x thumb
Hej Anna!

Tack för ditt svar. 

Jag följde checklistan under bokföring-årsavstämning. Under punkten förberedelser så stod det

"När du avslutar ett räkenskapsår bokför du Årets resultat som den sista verifikationen. I efterföljande år ska beloppet flyttas till kontot för Eget kapital eller Balanserat resultat.
Öppna och kontrollera i Transaktionsanalysen om du har ett saldo på kontot för Årets resultat per 2017-12-31. Har du det, har du troligen glömt att boka om föregående års resultat."

Eftersom att 2017 var mitt första räkenskapsår så tolkade jag detta som att det var dags att bokföra årets resultat, då punkten innan var att kontrollera så att allt hade blivit bokfört korrekt. Jag förstod sedan att så var inte fallet.

Jag gjorde enligt denna ordning för att korrigera felet:

Låsa upp perioden, ångra momsredovisningen, skapa en korrigeringsverifikation för årets resultat, skapa en ny momsredovisning, bokföra årets resultat, tag bort verifikationen för bokföring av föregående års resultat och sedan bokföra föregående års resultat igen. 

I balansräkningen för 2017-12-31 kan jag nu se beräknat resultat=0 och detta borde väl då stämma?

Du får gärna bekräfta om jag har gjort rätt eller ej.

Sedan har jag bara en kort andra fråga. I transaktionsanalysen för 2018 så kan man se konto 2010 (föregående års resultat som flyttats till eget kapital) och detta visar ett positivt tal trots att man gått i förlust, är det korrekt? Det är lite förvirrande.

Tack på förhand!
Foto på Anna Svensson

Anna Svensson, Content Producer - Löneområdet

 • 93,908 poäng 50k badge 2x thumb
Hej!
Du har gjort rätt och det är korrekt att konto 2010 är ett debetbelopp (positivt belopp) om det är en förlust.
/Anna
Foto på Eva A

Eva A

 • 120 poäng 100 badge 2x thumb
Jag följde checklistan på samma sätt och har därför också bokfört årets resultat 2018 alldeles för tidigt, visade det sig. Nu behöver jag göra ytterligare en verifikation och stämma av konton mm, det påverkar ju både resultatet och momsen. Hur tar jag bort årets resultat? Ser att jag kan korrigera men inte ta bort. Hur gör jag?

Foto på Cecilia Towner

Cecilia Towner, Moderator

 • 10,206 poäng 10k badge 2x thumb
Hej Eva A,

Jag har besvarat dig i din andra forumtråd.
https://forum.vismaspcs.se/visma_spcs/topics/hur-andra-efter-att-ha-bokfort-arets-resultat


Ha en trevlig helg!
/Cecilia