Momsredovisning för AB - eEkonomi

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 8 månader sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Filmen från Visma EEkonomi visa inte tyvärr hur man bokföra moms för en AB, och istället hänvisa man till en annan film som har ingenting att göra med momsredovisning. Kan någon vara snäll och förklara precis vad man ska göra att "boka om" momsen efter man har skapat filen för skatteverket. Har aldrig riktigt förstått heller varför den extra stegen behövs i momsredovisningen och varför systemet inte görs den automatsik isf men istället måste den göras in princip samma sak manuellt gång efter gång. Den gamla videon jag tittade på har ni för någon anledning plockat bort?
Foto på swedishpotato

swedishpotato

 • 140 poäng 100 badge 2x thumb

Publicerades för 1 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 15,778 poäng 10k badge 2x thumb
I filmen Skapa momsredovisning i Visma eEkonomi
så hänvisas det (ca 2:50 in) för den som har AB till Få full koll på Skattekontot
Eller är det någon annan film du syftar på?

Vilket extra steg är som tänker på? För mig ser det ut såhär:

Före den 12:e
Skapa momsredovisningen
Lägg upp eventuellt betalning från på banken till skattekontot

Efter den 12e:
(Hämta kontoutdrag från banken om du inte har automatiskt koppling)
Hämta ett kontoutdrag från SKV, läs in det i Visma
På kontoutdraget matcha eventuellt betalning från banken till skattekontot
På kontoutdraget: matcha/bokför Skatteverkets momsdragning (eller återbetalning)

Självs kulle jag gärna kunna se att man kunde hämta kontoutdraget från SKV automatiskt, precis som med banken.

Och personligen tycker jag att skattekontot kan automatiserar mer, mycket mer, i alla fall med fler färdiga bokföringsförslag. Se även Skattekonto - utökad/automatiserad matchning av in- och utbetalningar
Är det något sådant du tänker när du vill få bort extra steg?
Foto på sln

sln

 • 190 poäng 100 badge 2x thumb
Den här beskrivningen låter logisk för mig! Men enligt checklistan för aktiebolag (https://vismaspcs.se/support/checklista-moms) ska man omboka momsen (skapa bankhändelse) i steg 7, innan man i nästa steg faktiskt betalar ut pengar till Skatteverket. Jag skulle vilja byta plats på steg 7 (matcha) och 8 (betala), och dessutom få med förbehållet att vänta tills Skatteverket har dragit pengarna innan det senare steget görs. Då borde checklistan stämma med Khedrons beskrivning. Eller missförstår jag någonting?
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 15,778 poäng 10k badge 2x thumb
Är nog benägen att hålla med dig. Känns som den checklistan inte tar hänsyn till att man numera kan importera ett från SKV nedladdat kontoutdrag. Eller så är det bara lite otydlig, när jag läser den så får man intrycket att det bara är två steg (momsredovisning och betalning) som skall redovisas men egentligen är det tre steg: momsredovisning, betalning och Skatteverkets uppföljande transaktion. I alla fall som jag ser det men jag är bara en glad bokflöringsamatör så kan vara att mitt sätt kan innehålla fallgropar.
Foto på Theodor Ahlström

Theodor Ahlström, Moderator

 • 5,080 poäng 5k badge 2x thumb
Hej,


Tack för er feedback gällande tillvägagångssättet för att hantera moms i företaget. Precis som Khedron skrivit ovan så har vi filmen Få full koll på skattekontot i Visma eEkonomi för att se händelseförloppet för hur man hanterar moms i AB. Vi har kollat över Checklistan - Saker att tänka på när du skapar din momsredovisning för aktiebolag och kan se att det finns möjlighet att förtydliga den.


Om vi som exempel ser till momsredovisning när man ska betala in pengar så registrerar Skatteverket dragningen från skattekontot vare sig man har gjort överföringen från företagskontot till skattekontot eller inte. Därför kan man säga att ombokningen från 2650 till 1630 kan vara i steget innan själva överföringen från företagskontot till skattekontot görs. Utifrån er återkoppling väljer vi dock att ändra lite i ordningen för att få händelseförloppet tydligare och mer korrekt med hur hanteringen ser ut i verkligheten samt i den följd som man helst vill följa. Håll utkik i checklistan så kommer den att uppdateras inom snar framtid. 


Ha en fin dag!
/Theodor
Foto på swedishpotato

swedishpotato

 • 140 poäng 100 badge 2x thumb
Tack för svaret Khedron!

Att läsa in en fil från SKV är något jag har aldrig sett förut. När satte igång Visma med detta?

Innan dess har jag alltid gjort som den gamla Visma moms filmen visade mig att göra, men nu är den bortplockat plötsligt. (TIPS: Istället för att bara plocka bort gamla filmer är det inte bättre att göra om den på nytt på samma länk? :)

Fråga: Kan man inte boka om momsen manuellt längre? Måste man nu: 1. klistra in bank filen och sen 2. ladda upp en fil från SKV?

Detta låter absurt mycket jobb för bara för att boka om en MOMS transaktion? Och jag vil inte plötsligt böra att läsa in SKV filer för jag verkligen inte fatta vad den nya videon handla om alls. 

Så min fråga kvarstår: hur boka jag om momsen manuelt som var förklarade för ett bra och tydligt sett in den gamla (och nu bortplockade) video?

Förresten jag hade automatisk bank kopplingen med SEB men tåg bort det pga det var urusel: var alltid några dagar efter, och man var fortfarande tvungen att skriver in alla utomlands valuta på hand i alla fall (som i vårt fall är många). Till sist blockerade appen med den aktiverade att skriver i rätt datum på faktura vi fick in (varför kan man väl undrar...), så att man var tvungen att ljuga om faktura datumet konstant. 

Hälsningar,

Michael
(Redigerad)
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 15,778 poäng 10k badge 2x thumb
"Att läsa in en fil från SKV är något jag har aldrig sett förut. När satte igång Visma med detta? "

Vårt företag bytte till Visma i höstas och det fanns då. Vill jag minnas. :-)


" (TIPS: Istället för att bara plocka bort gamla filmer är det inte bättre att göra om den på nytt på samma länk? :)"

Jag kan tänka mig att det kan vara så att det inte går att göra så med Youtube där filmerna ligger upplagda.


"var alltid några dagar efter"

Ja, man skulle gärna se att man hade en realtidskoppling till banken men det beror nog mer på bankerna än annat.
Foto på Lisa Henriks

Lisa Henriks, Project Manager eEkonomi/Website/Webshop

 • 19,718 poäng 10k badge 2x thumb
Hej Michael! 

Det funkar finfint att fortsätta att boka om momsen manuellt! 
Istället för att använda konto 2012 som visas i filmen vid ombokningen så använder du istället 1630 eftersom du har ett aktiebolag. 

Kika gärna in vår checklista som tar dig från avstämning till inlämning. 
Foto på swedishpotato

swedishpotato

 • 140 poäng 100 badge 2x thumb
Tack Lisa, men nu säger Visma att INTE boka manuellt på 1630 och göra detta via banktransaktioner istället - precis som jag göra för de personalskatt osv man måste betala varje månad för lönen som vi betala ut. Så mitt original fråga kvarstår - varför måste man boka om momsen manuellt hela tiden? Varför är moms en helt annan sak som personalskatt, som man inte boka om för något speciallsätt, utan vi göra det som vanligt via bankkonoto matchningar?

Tycker allvarligt sagt att Visma sakna en hel del enkla förklaring för AB som bokföra bara för ett vanligt sätt - moms är speciellt överkomplicerad tycker jag och sakna en enkel förklaring på en film. Vi betala lön varje månad utan problem, och matcha sen via bankkonto - men varje kvartal stöka moms till ordentligt i vår Visma system och till och med vår kashflow på första sidan gå helt galet och bli totalt oanvändbart, så att vi måste skapa våren egna kashflows i excel.
(Redigerad)
Foto på AccountantfromHell_singland

AccountantfromHell_singland, Champion

 • 24,314 poäng 20k badge 2x thumb
Bokföring är helt enkelt inte lätt! Inget program kan ordna allt och automatik ställer ofta till det när man vet hur man skall göra. 
Skattekontot (1630) bokförs dels med underlag av Skatteverkets hantering, typ vid momsrapportering, arbetsgivaravgifter, preliminärskatt m.m. Avser inga likvider. När man betalar in eller får utbetalt från skattekontot så är det en transaktion av likvider. Ibland blir det pengar stående på skattekonton och ibland blir det minus vilket då orsakar ränta som måste bokas. Så 1630 måste bokas manuellt till viss del och via banktransaktion till viss del. Lycka till!
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 15,778 poäng 10k badge 2x thumb
Michael,

Personligen är jag inte riktigt med på vilket sätt du tycker momshanteringen är tillkrånglad och är nyfiken på hur du tycker det borde vara istället. Av rent egoistiska skäl, finns det bättre sätt är jag "helt öra" :-)

Vid manuell bokning, hur ser du skulle du göra då (vilka transaktioner, vilken kontering)?