Nollställa konto vid övergång från Enskild firma?

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 2 år sedan
 • Besvarad
Jag har precis övergått från Enskild firma till eEkonomi Smart. När jag gjort momsredovisning och ska lägga upp ett verifikat för momsfordran så står det att konto 2650 redan ligger på -556 kr. Jag luskade vidare och såg att detta var en ingående balans från tidigare, men kan inte spåra summan i Enskild firma tidigare år. Alltså blev min slutsats att jag bara får nollställa kontot och börja på ny kula. Det gör jag genom att debitera 2650 med 556 kr. Min fråga blir då vilket kredit-konto kan jag använda mig av? 
Foto på Erik

Erik

 • 90 poäng 75 badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på mikael pettersson

mikael pettersson

 • 80,792 poäng 50k badge 2x thumb
Felet rättas genom att ändra den deklarationsperiod där moms att erlägga ska ökas med 556 kr - det enda korrekta kontot att kreditera utan utredning är 1630 och betala in beloppet till Skatteverket.
Om man inte vet i vilken period differensen uppstått rättar man den sista perioden i det räkenskapsår som differensen rimligtvis kan tillhöra

Mikael
Foto på Erik

Erik

 • 90 poäng 75 badge 2x thumb
Okej tack! Som sagt så stämmer inte summan (så vitt jag kan se) men vare sig besked från Skatteverket, skattekontot eller andra tänkbara resurser. Men eftersom det är minus 556 kr så borde det motsvara att jag fått/skulle fått tillbaka 556 kr och jag borde alltså inte behöva sätta in summan till Skatteverket. Men då kan jag alltså kreditera 1630 utan problem även om detta inte stämmer med hur det ser ut i verkligheten? Eller hur menar du att jag kan rätta den senaste momsperioden? Momsredovisningen i programmet bokför väl automatisk momsen utifrån vad som angetts i verifikaten? 
Foto på Cecilia Towner

Cecilia Towner, Moderator

 • 10,206 poäng 10k badge 2x thumb
Hej Erik,

Då det låter som att detta är ett gammalt fel som har levt kvar i din bokföring sedan ni hade programmet Visma Enskild firma hade jag nog valt att manuellt lägga in min ingående balans istället.
Förutom detta felet på moms på 556 kr så bör även ett till konto misstämma då det alltid måste vara balans i en transaktion.
Har du granskat din Balansrapport i ditt gamla program och stämmer verkligen allt annat där?

Du hade kunnat ta ut en balansrapport från respektive program och jämföra siffrorna.

Beroende på hur mycket information du har lagt in i eEkonomi och hur långt du har kommit på ditt pågående bokföringsår hade jag nog kanske ändå velat rekommendera dig att göra en omstart.
Gör man en omstart så raderas all information man har lagt in och du kan då börja om från början genom att manuellt lägga in din ingående balans med de siffror som du vet är rätt.
Innan man i så fall gör en omstart är det viktigt att du tar ut filer på den information du eventuellt vill spara från ditt program så att du kan läsa in den igen i ditt program efter omstarten.
Hur det går till kan du läsa om i hjälpen Omstart av företag»


/Cecilia
Foto på Erik

Erik

 • 90 poäng 75 badge 2x thumb
Hej Cecilia och tack för svar! 

Okej, men om jag jag nollställer, nollställer jag inte då även de andra uppgifter som överförts från Enskild firma? I så fall låter det som ett rätt stort projekt?

Mvh
Erik