OB ersättning kommer inte med på lönekörningen - Lön Anställd

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 1 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)

Hej!

Jag har gått över till Visma Lön Anställd och lagt upp personal på tjänstemannaavtalet med hantering av OB. Trots att dom ibland är schemalagda på lördagar och det ser rätt ut i kalendariet, och kalendern i Visma Lön Anställd, så genereras inget OB med automatik på lönebeskedet.

Jag har kollat snabbvalen i Visma Lön 600 och det är rätt löneart kopplat till OB3 som dom ska ha på lördagar.

Hur får man detta att funka med automatik?

Foto på Stina

Stina

 • 210 poäng 100 badge 2x thumb

Publicerades för 1 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på Cecilia Towner

Cecilia Towner, Moderator

 • 10,206 poäng 10k badge 2x thumb
Hej Stina,

Jag provade detta hos mig i Visma Lön Anställd. Jag valde en anställd som har avtal Tjänsteman och på flik OB-regler så har jag en bock i rutan Hantera OB.
Jag lade in ett schema med arbetstid på lördagen och när jag sedan registrerade arbetad tid mellan kl 8-12 så fick den anställde OB 3 för samtliga fyra timmar precis som avtalet är inställt enligt nedanstående bild.Hur ser ert avtal ut och vad har den anställde för inställningar? Har personen förtroendetid möjligtvis?

/Cecilia
Foto på Stina

Stina

 • 210 poäng 100 badge 2x thumb
Ja dom går på schema med månadslön och förtroendetid och är ibland schemalagda på helgerna. För dessa timmar ska dom ha OB ersättning. Om man har förtroendetid kan man inte registrera "arbetad tid" för den tiden blir bara en röd markering i kalendern och genererar ingenting varken i Visma Lön Anställd eller i lönesystemet. Arbetad tid är första val när du ska registrera avvikelser och den borde inte ens komma med som val om du har förtroendetid. Vi har haft krångel med det eftersom dom egentligen registrerar "övertid/komp". Det ser ut att fungera på dom timanställda med OB men inte på övriga. Skulle vilja slippa manuella rapporter på det
Foto på Cecilia Towner

Cecilia Towner, Moderator

 • 10,206 poäng 10k badge 2x thumb
Hej Stina,

Då vet jag vad felet är hos er. Har man inställningen förtroendetid har man ej möjlighet att registrera OB oavsett vilka inställningar ni har gjort i tjänsten.
Du kan läsa mer om det i Vad innebär förtroendetid  i Visma Lön Anställd»

Vill ni att de anställda ska fortsätta med förtroendetid och ändå ska ha OB-ersättning får ni hantera det manuellt i löneprogrammet annars får ni ta bort inställningen förtroendetid på dem.

Ha en fin dag!
/Cecilia
Foto på Stina

Stina

 • 210 poäng 100 badge 2x thumb
Om jag tar bort förtroendetid, innebär det att anställda med månadslön som går på schema måste gå in och registrera tid varje dag dom jobbar? Dom är ju anställda på exv 75 % eller 100 % och har timmar på schema utifrån tjänstgöringsgrad och inlagd månadslön. 
Foto på Stina

Stina

 • 210 poäng 100 badge 2x thumb
Jag förstår inte varför dom inte bara kan få OB ersättning enl inställningarna när dom jobbar på tider som systemet säger är OB berättigade tidpunkter?
Foto på Cecilia Towner

Cecilia Towner, Moderator

 • 10,206 poäng 10k badge 2x thumb
Hej Stina,

Ja det stämmer att om man tar bort inställningen förtroendetid på de anställda så behöver de även stämpla arbetad tid och inte endast de avvikelser de har för perioden.
Om man söker på ordet förtroendetid och kollar på olika avtal så är de flesta av samma uppfattning.
Förtroendetid innebär att den anställde har så kallad oreglerad arbetstid, de har fått förtroendet att disponera över sin tid arbetstid på det sättet som arbetsuppgifterna kräver.
Det spelar därför inge roll om de ena dagen arbetar 6 timmar och nästa 9 timmar men som standard har man då heller ingen rätt till särskild ekonomisk ersättning för övertidsarbete eller obekväm tid.
Precis som vi skriver om i Vad innebär förtroendetid i Visma Lön Anställd»

Som jag nämner tidigare att om ni vill att de ska extra ersättning för detta så kommer det kräva manuell hantering på lönekörningen.

/Cecilia