Omvänd moms leverantörsfaktura, automatkontering - eEkonomi

 • 10
 • Idé
 • Uppdaterades för 4 månader sedan
 • Genomförda
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Alla system idag har automatkontering inställningar på konto 4425.
Detta bör även finnas med i Visma e-ekonomi.

Exempel en byggare anlitar en underentreprenör för tjänster och varor.
I många fall ska hela fakturan vara omvänd byggmoms då material ingår i tjänsten.
Ex golvläggaren har hela fakturan med omvänd bygg moms då även golvet ingår i priset.

Många leverantörsfakturor som ska bokföras in med omvänd byggmoms ska automatisk bokföra 2617 & 2645 inköp i Sverige med omvänd moms.

Alternativ en knapp där man bockar i omvänd byggmoms 25%, så att konteringen blir korrekt direkt vid registrering av leverantörs fakturan.

Kontot 4425 ska då räkna med 25% med automatik 
Ex)

Köp 1000 kr - konto 4425
Automatik
         250        Konto 2617
         250        konto  2645

Detta är ett måste som måste finnas med i ett nytt system.
Momsrapporten varnar alltid omvänd byggmoms i Visma e-ekonomi.
Då den kontrollräknar allt på konto 4425 med automatiken.  25% moms. 

Då slipper användaren tänka på hur momsen ska bokföras för momsen är ju ingen kostnad...
Eller ska en bokföringsmall läggas upp ? Troligen inte !
Foto på Ekonomikontoret On-line

Publicerades för 3 år sedan

 • 10
Foto på MonicaW

MonicaW

 • 414 poäng 250 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Autokontering byggmoms leverantörsfaktura - eEkonomi.

När man reg en levfaktura i eekonomi m byggmoms,måste man manuellt räkna fram momsbeloppet, då detta inte står på levfakturan, Detta fungerar idag adm 500 där detta är kopplat till leverantören. När man är i byggranschen är det många fatkuror med omvänd byggmoms. Så detta är verkligen en högprioritet, för oss alla företagare inom denna branschen. Är detta redan uppmärksammat och kanske finns med i närmsta utvecklingen av programmet?
Foto på ingmari

ingmari

 • 536 poäng 500 badge 2x thumb
Mycket  bra  att du tagit upp  detta .   Har nu skrivit  ett  långt inlägg efter att ha sett supportens svar till dig.  Man blir minst sagt  frustrerad.
Foto på Lovisa Dacke

Lovisa Dacke, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 24,068 poäng 20k badge 2x thumb
Hej! 

Tack för att ni valt att lyfta ett önskemål gällande eEkonomi här på vårt supportforum. 

Jag förstår att detta är något som skulle underlätta för er i det dagliga arbetet om programmet hjälpte till att kontera detta. Jag behöver dock vara så pass ärlig och säga att det inte är något som vi planerar att utveckla i programmet inom den närmsta framtiden.

Däremot rekommenderar vi självklart alla användare som har samma önskemål att gå in och rösta på tråden eller skriva en kommentar. På det viset samlar vi alla tankar om önskemålet på ett och samma ställe.

Vi återkommer självklart i tråden om en ändring blir aktuell.

Ha en fin fredag!

/Lovisa
Foto på Stefan L

Stefan L

 • 558 poäng 500 badge 2x thumb
Klart att momsen ska beräknas automatisk, bra förslag av Monica.
Foto på jessica

jessica

 • 124 poäng 100 badge 2x thumb
Fixa detta omgående!!!
Foto på sohini

sohini

 • 100 poäng 100 badge 2x thumb
Automatisk moms kontering ett måste annars tycker inte jag man kan kalla det för ett bokföringsprogram
Foto på ingmari

ingmari

 • 536 poäng 500 badge 2x thumb
Instämmer  med dessa  föregående  inlägg.  Har suttit nu  ett par tre ggr o letat fram o tillbaka för att hitta hur i all världen jag ska ställa in så att automatbokning sker av momsen  vid  byggtjänst. Pga av att momsredovisningen visat diff på detta.   Till slut så inser jag att detta saknas.  Man blir helt  paff,  byggtjänster har funnits  i är det snart 10 år  och Visma har fortfarande inte med en så basic  funktion i bokföringen.  Det skryts  hela tiden i alla filmklipp  att så här enkelt  gör du detta i  Visma XXX .  En av de viktigaste funktionerna är ju att få rätt moms  redovisad,  inte kul  att hamna i klorna på  skatteverket  precis.  Likaså kan jag inte fatta varför  inte momsbeloppet kommer med automatik vid inreg av  leverantörsfakt ?? !!    Sitta o knappa in detta manuellt på varenda faktura, denna funktion är väl minst lika  basic. Helt  otroligt.  Om det funkar i Era andra program borde det väl fungera i       e ekonomi.  Man får  verkligen uppfattningen att   "vi  = Visma har i alla fall lyckats skapa ett bokföringsprogram som är webbaserat "  men att det saknar en massa funktioner som funnits i åratal i de andra programmen o det är av mindre betydelse.  Ni svarar alltid med att gå in o rösta och kommentera tidigare   trådar  sååå  KANSKE  vi  funderar på  att hitta på en lösning. "Inget som vi planerar att utveckla "   Man blir verkligen frusterad av såna svar från Er support . Det kan inte  vara meningen att vi som användare och som dessutom betalar årliga  licenser  ska  behöva  tjata  år ut och år in  om sånt som finns i andra tidigare program. Och hos andra Leverantörer av program icke att förglömma !!   Man tar ju förgivet att det fungerar i en ny programvariant.  Precis som Monika  skriver  så  är  ju detta en stor del i byggbranschens bokföring och som måste fixas  snarast som Jessica  skriver.   Jag har i andra inlägg påpekat saker som är väldigt  knepigt lösta  och man får ingen större lust att rekommendera programmet till nån som funderar på att skaffa el  byta.  Ni får nog verkligen  tänka om i detta att hela tiden dra på igångsättande av dessa funktioner som starkt  efterfrågas.  Pust,    hoppas att  nåra tusen användare puffar våra  inlägg nu då.  Tack för ordet   dags  att fixa  en  korrigeringsverifikation  på  momsen.  ;>(( 
 
Vad händer om man inte fyller i omvänd byggmoms i skattedeklarationen?
Skatteverket schablontaxerar bolaget för felaktig moms. 
Skattetillägg 20% p.g.a. felaktig uppgift.

Kommer Visma ersätta alla kunder när programmet ej kan räkna ut omvänd byggmoms med automatik.

Många kunder som vi har med omvänd byggmoms litar på att programmet räknar momsen korrekt. Programmet varnar  när man tar ut en skattedeklaration som avser omvänd byggmoms. Till och med programmet varnar att något är fel i momsredovisningen och alltid är det den omvänds momsen.

Jag tycket att utvecklingsavdelningen tittar djupt på detta problem för det kan leda till upptaxering på felaktig lämnad momsdeklaration gällande omvänd bygg moms.

Många små problem kan lösas med automatik.

Programmet är gjort 2009 och omvänd bygg moms har funnits minst 10 år.

Nu är det dags att rätta till ett allvarligt problem innan företag kommer att få problem med skatteverket.

Sören
Foto på ingmari

ingmari

 • 536 poäng 500 badge 2x thumb

I ett annat  ekonomiprogram som jag också arbetar med hanteras det på detta sätt

Omvänd bet.skyldighet

Detta alternativ är avsett för de leverantörer som ska hanteras med omvänd betalningsskyldighet (omvänd moms). Momskoden på leverantören ska vara momskod 1, men på inköpsorder och leverantörsfaktura blir det momskod 4 (momsfritt). Inom byggsektorn kan det i vissa fall vara köparen som redovisar både ingående och utgående moms.

Om Omvänd bet.skyldighet markeras, så sker samma sak som på en inköpsorder till EU-leverantör, dvs. momsbeloppet ändras automatiskt till noll (0) kronor och fiktiv in- och utgående moms bokas i konteringen. Det finns speciella standardkonton för omvänd betalningsskyldighet i rutinen Kontoplan / Standardkonton

Man klickar i en ruta på Leverantören och styr hanteringen där ,  precis som MonicaW  angett ovan och som tydligen finns i Visma 500.

Foto på AccountantfromHell_singland

AccountantfromHell_singland, Champion

 • 26,608 poäng 20k badge 2x thumb
Och problemet blir ännu större om du har fastighetsbolag och säljer byggtjänster. Då kan dina leverantörskostnader vara både reparation och nybyggnad och skall då hantera byggmoms. Fast en sådan gång så används ju inte 4425, utan kanske 5170 eller något annat.... spännande bokföring minst sagt...
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Automatfördelning av byggmoms i eEkonomi.

Tycker det vore bra om det fanns automatfördelning av moms vid t.ex inköp av byggtjänster i Avendo eEkonomi
Foto på PetraS

PetraS

 • 70 poäng
Fortfarande ingen autokontering på byggmoms?? Eftersom det fungerar på EU-moms så borde det ju inte vara så avancerat att även applicera på konto 4425??
Vi har väntat  på automatkontering av byggmomsen inom Sverige snart i 1 år när första frågan dök upp vad händer med utvecklingen? Detta är lätt att fixa på konto nivå i programmet.

Övrigt så har digitaliseringen och automatiken i programmet med inskannings delen utvecklats bra. det ska utvecklingsavdelningen ha en profit på .

Nu är det bara autokontering med omvänd byggmoms som är bus enkel att fixa till, då är jag nöjd.
Foto på AccountantfromHell_singland

AccountantfromHell_singland, Champion

 • 26,608 poäng 20k badge 2x thumb
Det luriga med en ren automatkontering är att man tro att man alltid får lyfta momsen, då det sker i automatkonteringen. Har du ett företag som säljer byggtjänster men som även har hyresfastigheter med lägenheter i så får du leverantörsfakturor med omvänd beskattning på. Men då får du inte lyfta den ingående momsen om kostnaden avser lägenhet. Något som jag tror många missar. Och om du får fakturor med påförd moms där det egentligen skulle varit omvänd så får du inte lyfta den heller då den är felaktigt påförd. Skulle gärna få en liten diskussion kring det här då många gör fel och frågan knappt finns. 
Foto på Lovisa Dacke

Lovisa Dacke, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 24,068 poäng 20k badge 2x thumb
Hej allihopa!

Tack för all er input gällande detta önskemålet :)

Idén gällande omvänd moms och automatkontering är absolut något som är intressant och som flera kunder blir hjälpta av. Detta är något som vi vill kika på framöver för att se hur vi kan göra förbättringar, i dagsläget finns ingen klar tidsplan för detta. 

Vi återkommer självklart här i tråden när vi har mer information.

Ha en fin dag!

/Lovisa
Foto på Stefan L553

Stefan L553

 • 250 poäng 250 badge 2x thumb
Hej
7 månader har gått hur ser tidsplanen ut nu då ? 

E-hälsningar 

Stefan


 
Foto på AccountantfromHell_singland

AccountantfromHell_singland, Champion

 • 26,278 poäng 20k badge 2x thumb
Jag som inte använder eEkonomi utan Adm 2000 (ett riktigt bokföringsprogram;-)) undrar en sak. Går det inte att lägga upp automatkonteringar själv i eEkonomi? Det är ju så vi löst det i Adm och då är det väl inte så svårt att göra i eEkonomi heller, om det nu går.....
Foto på Fanny Örnberg

Fanny Örnberg, Moderator

 • 3,924 poäng 3k badge 2x thumb
Hej!

Det är i dagsläget inte möjligt att skapa egna automatkonteringar i Visma eEkonomi. Det finns en tråd som tar upp det här :-)

Ha det fint!

/Fanny
(Redigerad)
Foto på Stefan L553

Stefan L553

 • 250 poäng 250 badge 2x thumb
Önskemålet har funnits i 2 år , hur ser tidplanen ut ?

E-hälsningar

Stefan
Foto på Stefan L553

Stefan L553

 • 250 poäng 250 badge 2x thumb
Visma.... Hallå vad händer ? Önskemålet har nu funnits i över 2 år.... hur ser tidplanen ut ? 
vad är problemet , vi användare förstår ej?
 När programmet byggdes så visste ni (Visma ) ju detta och det borde varit med i kravspecifikationen ?

E-Hälsningar 

Stefan
Foto på Cia

Cia

 • 636 poäng 500 badge 2x thumb
Puffar upp ! Detta är viktigt 
Foto på Stefan L553

Stefan L553

 • 250 poäng 250 badge 2x thumb
...om inte Visma reagerar eller kommenterar snart så kommer jag lägga en ny ironisk kommentar så jag blir väl utesluten som kund....
Foto på Jenny Sjöström Sannéus

Jenny Sjöström Sannéus, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 7,686 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Funktionen för automatkontering är och har varit planerad under en längre tid men vi har gjort bedömningar i förhållande till andra önskemål och insatser och därför har funktionen fått en lägre prioritet. Det är troligast att det dröjer till 2019 då den inte är högst prioriterad under de sista månaderna av 2018.

Tråden uppdateras självklart när det sker en förändring!

/Jenny
Foto på Cia

Cia

 • 636 poäng 500 badge 2x thumb
Nja, ni har gjort en massa förändringar men om det varit av prioritet för att vi användare skall kunna jobba bättre vet jag inte om jag håller med om
Man blir lite förvånad om att supporten tittar på antalet kommentarer i detta forum och jobbar med utvecklingen av programmet den som skriker högt får hjälp först.
Jag får tolka den inställningen från Visma.

För att inte detta ska läggas på is till 2019 så måste ett program i dagens automatiserade värld ha en automatkontering eller hur.

Visma lanserar E-ekonomi som flaggskeppet för småföretag som ska förenkla redovisningen. När inte denna funktion finns så tar det dubbel tid att bokföra in 
inköp med omvänd bygg moms.

Jag hoppas att utvecklarna verkligen tar till sig detta ....

Användarna har en produkt som inte klarar av automatkontering.
  
Programmet byggdes 2009 och ska i dag vara fullt utvecklat för automat kontering på
alla konton som berör alla funktioner där det ska vara omvänd byggmoms mm.

Det fanns med redan Hogias första program som då var i DOS och även i  Visma Administration  (innan Windows). 30 år bakåt i tiden.

Man tycker detta är en självklarhet i ett program där mycket sköts med automatik.

En sådan tabbe kan man inte missa som ska vara enkelt och automatiserat program.

Titta lite närmare på Fortnox.
Där funkar det klockrent med automatisering på kontonivå mm.

Jag ser detta inte som ett problem.
Det ska finnas automatkontering i ett modernt program.

Vad är problemet?

Nu får utvecklingssidan ta tag i detta innan man tröttnar.
DEN SOM SKRIKER HÖGT FÅR HJÄLP FÖRST.
Foto på Cia

Cia

 • 636 poäng 500 badge 2x thumb
PUFFAR 
Foto på KimC

KimC

 • 214 poäng 100 badge 2x thumb
När i hela friden ska man kunna få automatkontering på momsen även på kostnadskontona ??? Detta är ju löjligt rent ut sagt.  
Tyvärr är det så att Vismas program, sällan blir fullständiga. Att inte automatkontering inte funkar 2019 är katastrof. På 60-talet landande vi på månen. sKULLE TRO DE FLESTA ANDRA PROGRAM HAR AUTOMATKONTERING SOM STANDARD.
Foto på Cia

Cia

 • 636 poäng 500 badge 2x thumb
Håller fullständigt med ! Det läggs en massa onödig tid på att uppdatera designen, men inte det som faktiskt är värt något för oss som jobbar i programmet !
Foto på Lisa Henriks

Lisa Henriks, Community Manager

 • 19,944 poäng 10k badge 2x thumb
Officiellt svar
Hej på er! 

Ber om ursäkt för att en uppdatering inte har kommit tidigare, men sedan april så beräknas ingående och utgående moms automatiskt på alla konton som har momskod 20-24. Det räcker alltså med att välja in inköpskontot för omvänd skattskyldighet så räknar eEkonomi fram momsen åt dig. 
Läs mer om nyheten i forumtråden Uppdateringar i eEkonomi april 2019

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.