Överföra milersättning -eEkonomi

 • 1
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 2 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Hej,

Får jag lov att överföra pengarna för milersättningen tillbaka till mitt privata konto? Eller måste jag vänta tills året är slut/deklarationen?

Jag har använtprivat bil för företagets ärendenoch använt mig utav konton 2018 ”övriga egna insättningar” samt 5800 ”resekostnader” förmilersättningen. Har även använt isista tiden 5618 ”skattefri milersättning privatbil”.
Jag har enskild firma och startade företageti mars i år.
När jag startade företaget använde jag mig mycket utav mina privata pengar för företaget.Och nu skulle jag vilja överföra dem tillbaka. Men är lite osäker om jag får lovatt överföra milersättningspengarna.Tack på förhand!
Foto på BG

BG

 • 324 poäng 250 badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 1
 • 1
Foto på Göran A

Göran A

 • 5,616 poäng 5k badge 2x thumb

Du kan ta ut pengar från företagskontot i princip hur du vill. Du behöver inte koppla uttaget till en viss kostnad. Bokför uttaget Debet 2013 och Kredit 1930. Dina uttag påverkar inte det skattemässiga resultatet utan det blir samma skatt om du tagit ut pengar eller inte.

Sen kan det kanske vara bra att ha kvar pengarna på företagskontot eftersom ett bra eget kapital kan ge möjlighet till sk. räntefördelning dvs. du kan skatta en del av rörelsens överskott som inkomst av kapital (30  % ) .

Foto på Roffe

Roffe

 • 2,460 poäng 2k badge 2x thumb

Hej BG,

Göran A har säkert rätt men du skriver att ”När jag startade företaget använde jag mig mycket utav mina privata pengar för företaget, och nu skulle jag vilja överföra dem tillbaka. Men är lite osäker om jag får lov att överföra milersättningspengarna” – och det gör mig lite orolig.

Om man skall bli kompenserad av det egna företaget för milersättning för den privata bilen för tjänsteresor gäller också – vill jag hävda – att man har en viss ordning på redovisningen av sitt körande. Milersättning är inget man hugger till mellan ”tummen och pekfingret” – men det är möjligt att jag missförstod dig. Du kanske redan kör med perfekta körjournaler etc. – och då är du ju sannolikt redan hemma.

Själv kör jag med en körjournal på typisk en sida och när den sidan är full – DÅ gör jag utbetalning till mig själv (jag kör AB) av en milersättning på 18,50 kr per mil – och den utbetalningen sker från mitt företagskonto (1930). Så här står det i min handlingsplan ”När en viss KÖRJOURNAL är ”full” kan man lämpligen göra en utbetalning av milersättning, trängselskatter, broavgifter och eventuella parkeringsavgifter som betalats av mig personligen men som tillhör bolaget. Detta skall göras också i samband med årsavslut”.  

När sedan denna utbetalning bokförs debiteras själva milersättningen på 7331 (Skattefri bilersättning) och krediteras 1930 (Företagskonto/checkkonto/affärskonto).

Det viktiga för mig är att på årets Kontrolluppgift kunna kryssa i så att man eliminerar alla förmånsbeskattningar etc. – men det är ju inte säkert att alla har den prioriteringen.

Mvh Roffe

Foto på Göran A

Göran A

 • 5,616 poäng 5k badge 2x thumb
Roffe du har helt rätt i ditt resonemang men detta bygger på att du har AB. I enskild näringsverksamhet kan du ta ut pengar i princip hur du vill eftersom detta inte påverkar varken resultatet eller beskattningen Däremot bör du föra körjournal för att kunna styrka ditt schablonmässiga bilavdrag på 18:50 kr/mil Detta avdraget får du oavsett om du fört över detta belopp till dig privat eller inte

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.