Paypal och Visma - eEkonomi

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 2 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Hej!

Jag har ett AB och håller på med att stämma av inbetalningar till Paypal. Bolaget har ett konto för Paypal (1931) och beloppet som står hos Paypal stämmer inte överens med beloppet som är bokfört på 1931 i Visma.

Har kollat igenom och kan inte se var det blir fel. När bokföringen sker i Visma tar jag alltid den senaste växelkursen USD-SEK den inbetalda dagen (väntar med boföring till dagen efter för att få den senaste växelkursen x dag). 
När jag följer bokföringen i Visma ser jag att valutavinst/förlust bokförs och bankavgiften som oftast uppstår blir också bokförd. 

Varför blir det en diff? Är det något jag missar när det gäller bokföringen?

Jag ser att det finns ett val för återrapporteringsfil under kassa -och bankhändelser på 1931. Kan Visma ta emot CSV, PDF eller Tab filer från Paypal?

Mvh,
R & K
Foto på R & K

R & K

 • 420 poäng 250 badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på mikael pettersson

mikael pettersson

 • 81,106 poäng 50k badge 2x thumb
Fråga 1
Stämmer IB ?

Mikael pettersson
Foto på R & K

R & K

 • 420 poäng 250 badge 2x thumb
Svar 1
Ja, det är bolagets första år nu.

R & K
Foto på mikael pettersson

mikael pettersson

 • 81,106 poäng 50k badge 2x thumb
Då kan du lägga en utskrift av kontoutdraget bredvid en utskrift av huvudboken och därefter karkera alla transaktioner som stämmer överens på båda utskrifterna och därefter fundera över de som blir kvar omarkerade för att de bara finns på en av utskrifterna.

Återkom därefter så fortsätter vi

Mikael
Foto på mikael pettersson

mikael pettersson

 • 81,106 poäng 50k badge 2x thumb
Sorry
karkera=markera
Foto på R & K

R & K

 • 420 poäng 250 badge 2x thumb
Hej Mikael,

Det är just det som är dilemmat i det hela..att jag inte kan göra på det sättet. Ska förklara förfarandet här nedan:

Kunder betalar in via Paypal och det betalar oftast i USD, ibland i SEK och några få i EUR.

EX:

1.
Kund A betalar in 100 USD till Paypal med en bankavgift på 4.80 USD den 11/12 2017.

2. Den 12/12 2017 bokförs detta manuellt via en kassa -och bankhändelse och matchas med kundfakturan i Visma. Vid bokföringen tar jag den senaste USD kursen den 11/12 när jag registrerar utlandsbetalningen i Visma. Här lägger man ju in summan man fått och den eventuella bankavgiften och därmed kommer valutavinst/förlust med och även bankavgiften.

Men saldot stämmer inte mellan Paypal och 1931 (Paypal) i Visma och undrar därför var det kan tänkas bli fel någonstans?

Det går inte lägga kontoutraget från Paypal bredvid utskriften från huvudboken eftersom det är olika valutor i Paypal. Det går inte att valja att få alla transaktioner i bara SEK eller USD.
Nu hoppas jag att du/ni kanske vet nått annat sätt att kunna göra avstämningen på.

Mvh,
R & K
Foto på Sofia Johansson

Sofia Johansson, Moderator

 • 5,440 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Jag ser att ni inte kikat på frågan gällande Återrapporteringsfilen ännu och tänkte besvara den.
Gällande filen så kan eEkonomi ta emot återrapporteringsfiler från Bankgirot. Det är en .txt-fil och alltså inte .csv, .pdf eller .tab från t.ex Paypal.
Återrapporteringsfilen är en funktion som packar upp klumpsummor på ett redan inläst kontoutdrag man klistrat in, eller fått in via vissa bankers bankkoppling, där klumpsummor inte packats upp.
Den separerar en klumpsumma till olika rader för att varje belopp skall kunna matchas av eEkonomi.
Är det en sådan funktion du efterfrågar?

Är det kanske istället ett kontoutdrag från Paypal du skulle vilja klistra in för att lättare kunna stämma av? Det finns tidigare önskemål på att kunna klistra in filerna du nämner i detta inlägg.
Rekommenderar även att du tittar igenom bokföringen enligt Mikaels rekommendationer.

Ha det fint! 

/Sofia 
Foto på R & K

R & K

 • 420 poäng 250 badge 2x thumb
Hej Sofia,

Funktionen jag söker är att kunna föra in alla summor på ett lätt sätt för att inte behöva sitta och bokföra manuellt (se mitt svar till Mikael där arbetsgången beskrivs) och för att minimera fel så att det inte ska uppstå några differenser.

Skulle en återrapporteringsfil kunna få ordning på vårt problem?

Paypal har rapporter i csv, .pdf,.tab eller Quicken. Kan tyvärr inte se något format som är  .txt-fil.

Mvh,
R & K
Foto på Alexander Karlsson

Alexander Karlsson, Employee

 • 848 poäng 500 badge 2x thumb
Hej R & K!
Jag är osäker på om det är möjligt att få ut en återrapporteringsfil från Paypal, utan det brukar vara en via ens internetbank eller bankgirocentralen som man kan ta ut en sådan.
För att stämma av detta hade jag precis som Mikael föreslår tagit ut kontoutdraget från Paypal och stämt av mot en transaktionsanalys på 1931. Då borde du kunna få en uppfattning om vart saldot på kontot har avvikit från det som Paypal visar.
En tanke som dyker upp är att det skulle kunna röra sig om valutavinst/förlust eller bankavgift som differentierar någonstans.

God jul!
//Alexander
Foto på R & K

R & K

 • 420 poäng 250 badge 2x thumb
Hej Igen!

Vi har ju misstänkt att det skulle vara just växelkursen som är boven i dramat. Visma visar en ökande skillnad på vad som ska finnas på PayPal och vad som faktiskt finns där (Visma 1931 visar att det ska finnas mer på PayPal än vad det faktiskt gör).

Vi bokför allting rätt med valutaomvandling (från USD til SEK) där vi använder slutkursen för den aktuella dagen när vi gör omvandlingen och bokför inbetalning samt bankavgift. Det är här vi misstänker att det kanske blir en skillnad då kursen vid inbetalningen och kursen vid omvandlingen kanske diffar.

Vilken kurs ska vi använda? Den exakta kursen vid inbetningen eller den vid slutet av dagen?

Om vi nu inte hittar felet och allt är som det ska men att differensen är bestående, hur bokför vi en förlust i sådana fall?

God fortsättning!

R & K

 
Foto på Sanna Theodorsson

Sanna Theodorsson, Fd Moderator

 • 5,690 poäng 5k badge 2x thumb
Hej! 
Jag summerar lite för att se till så att jag har förstått hela flödet och så ska vi se om jag kan komma med något bra tips :)

All bokföring måste göras i SEK och huvudboken från eEkonomi du skriver ut kommer därför bli i SEK. I detta fallet det du har bokfört på 1931. Jag tycker att huvudboken är lättast att använda för att göra avstämningar. Det som ställer till det är att du inte kan få samma uppställning från Paypal, alltså allting i SEK. 
Jag vet tyvärr inte hur det ser ut på Paypal men googlade lite. :) Det ser ut som att du under historik får en lista på dina transaktioner men precis som du beskriver så är dessa i olika valutor. Däremot ser det ut som att du kan klicka på varje händelse för att se valutakurs för transaktionen och där står den svenska kursen. 

Så min första fråga, stämmer det belopp du har bokfört på 1931 med beloppet i SEK på Paypal under Valutakurs när du klickar på transaktionen i listan hos Paypal?
På något sätt räknar ändå Paypal om beloppen till SEK och ger dig en totalsumma och jag antar att det är det saldot dom går på och tänker att det är det saldot som måste stämma överens med det du bokför i eEkonomi.
Kolla gärna det med dom, vilket saldo dom går på när dom visar totalsaldot på ditt konto. Se också om de kan hjälpa dig att få fram någon lista med bättre översikt. 
Annars kommer jag tyvärr inte på något smidigare sätt än så att göra avstämningen på. 

Om du har fakturerat kunden i t.ex. USD och fått betalt i USD så blir det egentligen ingen kursdifferens.
Läs mer i denna tråden. Där skriver vi såhär:
Nu är det dags att registrera fakturan i programmet och då är det allra smidigast att du registrerar den i SEK. Främsta anledningen är för att du fick betalt i USD, samma valuta som du fakturerade i, vilket innebär att det inte uppstod någon kursdiff i det läget när betalningen kom. Därför tänker jag att du skapar fakturan i SEK nu så att du kan registrera betalningen i SEK också, så håller vi oss till samma valuta och den valuta som det ändå ska bokföras i. Skulle du registrerat inbetalningen i USD till ditt Paypal-konto hade du nämligen varit tvungen att räkna om det till SEK manuellt och det slipper du nu.
I tråden jag länkade förklarar vi också mer hur du går tillväga när du skapar händelsen under kassa- och bankhändelser och bokning av kursvinst eller förlust när du för över pengarna till ditt företagskonto. 


Det finns önskemål om att kunna lägga upp ett Paypalkonto som ett valutakonto, det önskemålet går att följa här. Däremot hade det kanske inte hjälpt dig eftersom du har blandade valutor. 


Hoppas att du får ordning på det med hjälp av detta :)

God fortsättning!
/Sanna
Foto på Fredrik

Fredrik

 • 2,766 poäng 2k badge 2x thumb
Vilken valutakurs använder du när du bokför? Paypal använder betydligt sämre kurser än den officiella. Är det dessutom så att du har saldon i andra valutor hos paypal så kommer ju det saldot i SEK ändras varje dag när kursen ändras så då kommer det aldrig stämma exakt utan man får göra valutajusteringar vid lämpliga tillfällen.

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.