Periodisera lön

  • 1
  • Idé
  • Uppdaterades för 1 år sedan
  • Inte planerade
Hej. Går det på något sätt att periodisera lönekostnaderna på ett enkelt sätt med hjälp av löneprogrammet? Till exempel har de anställda timlöner för augusti månad som betalas ut den 25 september men jag skulle vilja ha in kostnaden på augusti men ändå använda mig av SIE-filsinläsning.
Foto på Pernilla

Pernilla

  • 214 poäng 100 badge 2x thumb

Publicerades för 4 år sedan

  • 1
Foto på Kalle Lindblad

Kalle Lindblad, Moderator

  • 5,312 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Pernilla!

När det gäller periodisering av lönekostnader i själva löneprogrammet så har vi dessvärre ingen funktion för detta idag. Däremot har min kollega Anna i en annan tråd här på forumet, beskrivit hur man bär sig åt rent bokföringsmässigt vid den typen av händelser, se avsnittet nedan:

Periodisera lön

Hoppas detta var svar på din fråga.
(Redigerad)
Foto på Pernilla

Pernilla

  • 214 poäng 100 badge 2x thumb
Hej. Jo det är inget problem att göra det manuellt men har man en massa resultatenheter och dessutom 14-dagars lön så blir det en hel del pillande i stället för att det hade funnits någon enkel funktion i programmet där man kunde välja att få sitt bokföringsunderlag periodiserat per en viss datum. Älskar nämligen periodiseringsfunktionen i Admistrationsprogrammen. Kanske något att tänka på i framtida versioner. Borde vara ganska vanligt att man vill ha kostnaden på "rätt" månad inte bara vid bokslutet.
Foto på Joakim Loden

Joakim Loden, Fd Testledare - Visma Lön

  • 6,802 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Tack för dina synpunkter. Vi får undersöka om detta är någonting vi kan lösa i en kommande version av programmet. Detta är inget önskemål vi har hört från många kunder, kanske för att de löser detta manuellt i administrationsprogrammet/annat bokföringsprogram men det vore ju givetvis önskvärt att slippa det steget och få det rätt från början. Om det är fler som önskar samma sak så gå gärna in och plussa på i denna tråden.
Foto på AccountantfromHell_singland

AccountantfromHell_singland, Champion

  • 22,346 poäng 20k badge 2x thumb
Med tanke på att man idag periodiserar allt möjligt med automatik i bokföringsprogrammet så är det väldigt märkligt att man inte gör det i löneprogrammen. Tar man t.ex. juli då det ofta är semester och låga intäkter men justering kommer först i september så är det väldigt missvisande. I tråden "Periodisera lön" så beskrivs hur man gör lite schematiskt men det är fullt av felkällor och möjliga misstag, bl.a. så kommer ju 2710 att innehålla två månaders skatt istället för en som det är idag. Däremot så borde det vara en baggis för löneprogrammet att hålla reda på detta då allt finns i det. Man borde kunna få välja i programmet om man vill periodisera och få sådana rapporter eller om man inte vill. Att idag fördela en försäkring med 86 kr/månad men inte kunna periodisera lönen enkelt när man har ett gäng anställda är ju rätt bedrövligt.  I det fallet silar vi mygg och sväljer kameler.
En annan sak man också borde få som rapport i löneprogrammet är vad dom anställda kostat under en period. Borde också vara en baggis att bygga den rapporten då alla uppgifter finns.  
Så det borde dryftas på löneutvecklingsavdelningen och borde kunna lösas via rapporter utan att förändra programmet...