Problem med att systemet hänger sig - eEkonomi

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 12 månader sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Hej hej,

Sedan någon uppdatering ni gjort precis innan 15/9 har mitt system börjat hänga sig precis när man trycker på matcha-knappen. Händer alltså varje gång jag skapat en bankhändelse och trycker matcha. Man får explorers felruta om att ett fel uppstått och att den automatiskt startar  om webbläsaren. Man kommer alltså inte vidare.

Det är då på Win7 med senaste Internet Explorer för win7.
Samma dator har jag även Chrome - där kan man inte köra Visma alls då texten flyter ihop i olika vyer - detta har jag meddelat tidigare men ni inte lyckats lösa.

Dock vore det tacksamt om det går att lösa problemet att systemet hänger sig som uppkom sedan 15/9 eller dagarna innan dess.

Det som gör mig extra irriterande är att dessa mystiska problem hela tiden uppstår i just Visma eEkonomi. Detta är min stationära kontorsdator där jag kör 100 system till och har gjort senaste 10 åren och det är aldrig (!) problem i några andra web-baserade system förutom Visma eEkonomi som då och då plötsligt har diverse mystiska problem. Förstår inte hur det går ihop. Jag sitter trots allt på det vanligaste operativsystemet med de två vanligaste webbläsarna och ingen av de fungerar, trots att båda är uppdaterade.
Jag blir glad så länge åtminstone ena, Chrome eller I.E funkar så jag iaf har något verktyg att jobba i.

Mvh//
Andreas
Foto på AddeFekzen

AddeFekzen

 • 212 poäng 100 badge 2x thumb
 • van vid att mystiska problem uppstår.

Publicerades för 1 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 16,034 poäng 10k badge 2x thumb
Några tankar rakt ur huvudet... (osorterat)

1. Första frågan - som Visma alltid matar oss med :-) : Har du tömt alla former av cache? (finns säkert instruktioner om man googlar).

2. Har du några former av plug-in/tillägg installareade i någon av dina webbläsare?

3. Sedan - och detta löser inte det egentliga problemet - men om det är bråttom:
Har du provat att använda Firefox? Jag har för mig att alla de tre webbläsarna har olika så kallade renderingsmotorer, så det kan vara att det fungerar i Firefox när det trilskas i de övriga. Självklart skall det helst inte krångla alls i någon men bara för att komma vidare? Dessvärre kan i alla fall inte jag hjälpa dig mer än så eftersom jag själv använder Safari på Mac.

4. Vilka versioner är det av I.E. och Chrome?

5. Jag provade precis själv med Chrome version 69.0.3497.100 på min Mac och jag kan inte se något problem med vyer/test som flyter ihop? Torde vara samma renderingsmotor i Chrome på både macOS och Windows. Kan det vara så att det är något specifikt i din dator/installation? (Se tex frågan om tillägg ovan)

6. Sidonot: Internet Explorer är nog att anse som en rätt så gammal webbläsare vid det här laget? Tror jag.
Även Windows 7 börjar nog anses som gammalt. (Använder det självt när jag behöver, det räcker för mig, men det kan vara en faktor...)
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 16,034 poäng 10k badge 2x thumb
Kan bekräfta felet som rapporteras ovan. (Jag har precis provat själv.)

Internet Explorer 11 under WIndows 7 krashar när man trycker på Matcha-knappen på kontoutdrag i eEkonomi.
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 16,034 poäng 10k badge 2x thumb
Krashar inte totalt dock men det går inte använda Matcha-funktionen.
Foto på AddeFekzen

AddeFekzen

 • 212 poäng 100 badge 2x thumb

Härligt att du också hittade samma problem.

Spontan fundering till Visma är då - är det här något ni siktar på att hitta en lösning på? För problemet kvarstår.
Vore kanon om antingen detta - eller att texten flyter ihop i Google Chrome, går att lösa. Dessa är trots allt de två vanligaste webläsarna i ett äldre Windows och jag kan tänka mig att det är många där ute som på samma sätt som mig inte kan gå över till Win10 eftersom man jobbar i många program som fortfarande kräver ett äldre windows.

Återkom gärna när ni kikat på problemen. Att det krashar i I.E när man klickar matchning låter ju som en typisk programmeringsmiss så det bör man ju se över!

Mvh
Andreas
Foto på My Janhall

My Janhall, Moderator

 • 2,516 poäng 2k badge 2x thumb
Hej AddeFeksen!

Gällande att windows 7 kraschar när man använder internet explorer 11 så verkar det som att det inte beror på eEkonomi, utan på själva webbläsaren. Vi hittar inget fel i våra loggar kring det nämligen. I detta läget rekommenderar vi en annan webbläsare vilket gör att jag återkommer till ditt andra problem kring Chrome. Jag kommer att kontakta dig via din e-post så vi kan kika vidare på det och förhoppningsvis lösa ditt problem.  

Ha en fin dag! 

/ My
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 16,034 poäng 10k badge 2x thumb
Då kanske Visma bör uppdatera sidan med systemkraven för där står uttryckligen Internet Explorer 11 eller senare.

Jag förstår att man kan se det som att felet är i Internet Explorer och inte i eEkonomi men det innebär likaväl att eEkonomi inte är kompatibel med IE ver 11.
Foto på Cecilia Towner

Cecilia Towner, Moderator

 • 10,206 poäng 10k badge 2x thumb
Tack Khedron,

Skickar detta vidare till de som uppdaterar denna sida.

/Cecilia
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 16,034 poäng 10k badge 2x thumb
Kom på en sak, någonstans nyligen (efter mitt inlägg ovan) såg jag någonting om en känd bugg i Internet Explorer 11. Den gör att att man inte kan ha ett namn på ett attribut eller property på ett DOM-element samtidigt som det finns en funktion eller metod med det namnet. Någonting i den stilen i alla fall.

Jag hittar (naturligtvis) inte den sidan igen (letade nyss) men ge det till utvecklarna, de kommer förstå termerna ovan och kanske kan göra något med det. Sedan om det är det verkligen är just det som är felet i detta fallet vet jag inte. 


Försökte kolla lite i koden för matchningsknappen men det är inte helt överblickbart för en utomstående och gräva i tusentals kodrader (skall inte vara det heller! :-)) men spontant kunde jag inte se något galet.