Problem med bankavgifter månadsvis med Handelsbanken - eEkonomi

 • 3
 • Problem
 • Uppdaterades för 6 månader sedan
 • Bekräftat
 • (Redigerad)
Hej! 

Vi har ett pågående problem gällande bankavgifter för dig som har bankkoppling med Handelsbanken, som ställt in på banken att bankavgifterna betalas en gång i månaden. 

Problemet som uppstår är att bankavgifterna ändå skickas med på varje transaktion samt en gång i månaden, vilket genererar dubbletter av bankavgifter i eEkonomi. 

Har du fått in dubbla bankavgifter för en och samma transaktion så behöver du korrigera detta i din bokföring. 


/Jenny
Foto på Jenny Sjöström Sannéus

Jenny Sjöström Sannéus, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 7,596 poäng 5k badge 2x thumb

Publicerades för 1 år sedan

 • 3
Foto på arne

arne

 • 382 poäng 250 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Felaktighet för bankavgift - eEkonomi?.

En insättning (fakturabetalning) gjordes i Handelsbanken som automatiskt överfördes till eEkonomi

Uppdragsnummer:293842646870
Uppdragsbelopp:EUR 220,00
Månadsavgift:SEK 3,00
Insättning:SEK 2 253,35
Valutadag:2018-12-28
Ursprungligt belopp:EUR 220,00
Uppdragsgivare:xxx

I Visma "Kassa och Bankhändelser anges

SEK 2.253,35

Utlandsbetalning
Varav bankavgift  3.00


Härav kan man tro att beloppet 2.253,35 innehåller en bankavgift på 3 SEK så att endast 2.250,35 kommer in på kontot, men så är ju inte fallet. Handelsbankskontot innehåller 2.253,35  
I själva verket kommer bankavgiften att debiteras ut som en månadsavgift senare från banken.

Har jag missuppfattat något?
Om jag använder det som markerats i transaktionen från banken i Visma som bankavgift och bokför den så så kommer väl bankavgiften bokföras ännu en gång när den kommer från banken?
'
Så, jag bör med andra ord ta bort bankavgiften från transaktionen. Eller hur?

Texten Varav bankavgift är mycket "förbryllande" om vad som gäller.
Foto på arne

arne

 • 382 poäng 250 badge 2x thumb
Så har jag då rättat upp ett 20-tal felaktiga transaktioner, fört om från bankavgifter till konto 1930. Men, fortfarande en diff på 3 SEK.

Vad göra, jag printade huvudboken för konto 1930 och stämde av mot mitt Handelsbankskonto. Och, 28 maj fanns en transaktion på 8.146,60 i huvudboken, med  3 SEK. varefter 3 SEK bokförts på bankkostnader. så 8.143,60 bokfördes till konto 1930. Ursprunglig transaktion i Handelsbanken var dock på 8.149.60 vilket innebär att 3 SEK hade tappats bort vid överföringen från banken. 

Har flera drabbats av detta?
Foto på Mats

Mats

 • 186 poäng 100 badge 2x thumb
Jajamen, jag har ärende öppet mot supporten på Visma i snart ett år. Det är ingen på Visma som verkar göra något kring detta, antar att vi som har konto i SHB och tar emot insättningar i EUR är så få att det inte lönar sig att försöka fixa detta enkla (och pinsamma!) fel.
Foto på arne

arne

 • 382 poäng 250 badge 2x thumb
Som gammal dataräv, det skulle vara intressant att få se hur layouten ser ut för överföringen mellan Handelsbanken och Visma. Finns det något där som anger månadsbetalning eller direkt draget belopp, så är det en bagatell att korrigera detta.
Foto på Mats

Mats

 • 186 poäng 100 badge 2x thumb
Jo, som gammal dataräv tycker jag också att detta är heltokigt. Även om det inte står i transaktionen om de tre kronorna dras direkt så måste det ju gå enkelt att ändra. Nu verkar det ju som om Visma hårdkodat att alltid dra av [avgift] från [totalbelopp] och det är ju helt otroligt...
Foto på Mats

Mats

 • 186 poäng 100 badge 2x thumb
Skönast av allt är att det nu verkar har korrigerats. Märkligt nog verkar inte någon från Visma ha en aning om detta eftersom det inte sagts något i denna tråd... Nåja, jag är glad att jag slipper korrigera de där 3 kronorna, men hade ju varit ännu gladare om man fått reda på att denna pinsamma bugg nu rättats.
Foto på Jenny Sjöström Sannéus

Jenny Sjöström Sannéus, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 7,596 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Jag ber om ursäkt över att svaret har dröjt här i tråden. 

Vi har gjort en del förbättringar från vårt håll så i många fall ska transaktionerna som kommer från Handelsbanken nu ha rätt belopp. I vissa fall kommer det med en bankavgift men den kan man ta bort genom att klicka på Ändra bankhändelse och radera avgiften som ligger i fältet Varav bankavgift. 

Självklart fortsätter arbetet tillsammans med Handelsbanken för att få det att fungera utan att behöva göra manuella justeringar. 

Ha en fin dag!
/Jenny
Foto på JohanH

JohanH

 • 2,196 poäng 2k badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette eEkonomi klarar ej matcha en utländsk inbetalning korrekt..

Gäller bankkoppling mot SHB

Är t.ex. fakturan på 2000kr och kunden betalat in 2000kr så tar SHB 60kr i avgift, insatt på kontot blir 1940kr.

Men i eEkonomi under kassa dyker det upp som att 1940 är inbetalt varav 60kr i avgift dvs debit på kontot blir enbart 1880kr efter matchning en diff på 60kr (som bokförs som kursförlust)
Foto på JohanH

JohanH

 • 2,196 poäng 2k badge 2x thumb
Visma, gjorde ni det igen??? Dvs slår ihop gamla trådar med nya så att alla gamla inlägg ser ut som om de är nya för att dölja att ni inte löst en bugg på snart ett år?

Rimligtvis borde ni väl göra tvärt om men det hade ju tydliggjort både internt och externt att ni är oförmögna att lösa ett litet fel som detta inom ett år! Hoppas att er statistik ser bra ut så länge ni inte mäter kundbortfall eller kundnöjdhet....
(Redigerad)
Foto på Cecilia Towner

Cecilia Towner, Moderator

 • 9,580 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Johan,

Se gärna Jennys svar högre upp i denna tråden:

Vi har gjort en del förbättringar från vårt håll så i många fall ska transaktionerna som kommer från banken nu ha rätt belopp. I vissa fall kommer det med en bankavgift men den kan man ta bort genom att klicka på Ändra bankhändelse och radera avgiften som ligger i fältet Varav bankavgift. 

Självklart fortsätter arbetet tillsammans med banken för att få det att fungera utan att behöva göra manuella justeringar. 

/Cecilia
(Redigerad)
Foto på JohanH

JohanH

 • 2,196 poäng 2k badge 2x thumb
Vad bra att ni fortsätter jobba på en lösning och inte har gett upp...