Skapa om betalfiler av vissa fakturor - eEkonomi

 • 1
 • Idé
 • Uppdaterades för 10 månader sedan
 • Inte planerade
 • (Redigerad)
Vid övergång från manuell registrering av fakturabetalningar till LB-fil så framgick inte informationen att man behöver sätta ett förfallodatum långt fram i tiden för att inte riskera att kreditfakturor faller ur bankgirots bevakning pga att de hinner förfalla innan det kommit in en debetfaktura som krediten kan matchas mot.

Nu har vi alltså ett antal kreditfakturor som jag inte kan utnyttja med mindre än att jag registrerar in fel belopp på en debetfaktura som jag drar krediten mot.

För det första så borde kreditfakturor per automatik ges förfallodag som ligger långt fram i tiden, minst ett år.

För det andra borde det finnas en funktion som gör att man kan tvinga igenom dessa igen så att de går med i betalfilen. Antingen genom att man helt enkelt går in och ändrar förfallodatum (vilket jag gjort i detta fall, men det hjälper ju inte som det är nu) och att de få går med i nästa betalfil. Alternativt att man kan ändra status manuellt till "ej med i betalfil" så att systemet fattar att de ska gå med i nästa LB-fil.
Foto på Fredrik Gillving

Fredrik Gillving

 • 200 poäng 100 badge 2x thumb
 • Lite irriterad över att behöva lägga tid på detta

Publicerades för 2 år sedan

 • 1
Foto på Karl Wilsborn

Karl Wilsborn, Moderator

 • 9,244 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Efter hur många dagar makuleras kreditfakturan på banken? Vet du om denna gräns är densamma för olika banker?

/Karl
Foto på Fredrik Gillving

Fredrik Gillving

 • 200 poäng 100 badge 2x thumb
Det är bankgirot som makulerar den om jag förstått det hela rätt. De utgår väl från förfallodatum antar jag och det får jag fick från er support när jag ringde om det första gången är att sätta ett förfallodatum ett år fram i tiden, vilket i sig känns som en rätt osäker lösning om det nu skulle visa sig att det någon gång är så att man inte skickar en debetfaktura eller tillräckligt med debetfakturor för att nå upp till beloppet på krediten inom den perioden. Det kanske är något ni borde reda ut med bankgirot så att en debetfaktura alltid betalas oavsett om förfallodagen passerats (vilket jag förstår det som att den gör), samt att en kreditfaktura ligger öppen i bevakningen tills beloppet kan dras mot en debetfaktura.
Foto på Karl Wilsborn

Karl Wilsborn, Moderator

 • 9,244 poäng 5k badge 2x thumb
Okej, så är det säkert. Kontrollera gärna med din bank om det finns någon inställning hos dem som gör att makuleringen inte sker på förfallodatumet av kreditfakturorna. Återkoppla gärna här i tråden när du fått svar. Åt den makuleringen kan vi ju dessvärre inte göra mycket eftersom den ligger hos banken, däremot skulle det såklart vara bra om man från eEkonomi kunde skapa om betalfilerna på nytt för vissa utvalda fakturor. Jag lägger detta vidare som ett önskemål!

/Karl
Foto på Nellie Karlsson

Nellie Karlsson, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 20,136 poäng 20k badge 2x thumb
Hej! 

Det är ett bra önskemål att kunna få möjligheten att skapa om betalfilen om vi ändrar t ex förfallodatum. Det finns tyvärr inte med i planeringen inom det närmsta men jag låter tråden ligga öppen för fler att kommentera om de önskar samma sak :) 

/Nellie 
Foto på Fredrik Gillving

Fredrik Gillving

 • 200 poäng 100 badge 2x thumb
Den enklaste lösningen skulle kanske ändå vara att förfallodatum automatiskt sätts ett år fram i tiden när man registrerar en kredit som leverantörsfaktura, eller att man kan ange antal förfallodagar separat för kreditfakturor så att man slipper ändra på det manuellt och riskera att missa det. Som det är nu så sätts även förfallodatum för kreditfakturor enligt samma antal förfallodagar som man angett för leverantören generellt.