Proforma, Betalningsvillkor, Förskottsbetalning - eEkonomi

  • 1
  • Idé
  • Uppdaterades för 1 år sedan
  • (Redigerad)
Sammanslagen

Den här konversationen har slagits ihop med en annan. Se huvudkonversationen: Proforma faktura i eEkonomi

Jag arbetar nästan uteslutande med export av maskiner. Visma e-ekonomi verkar inte vara anpassat eller anpassningsbart för detta.
1. Vissa utländska kunder vill ha en Proforma-faktura för tex ansökan om investeringsstöd. Den kan också användas som dokument till tullverket.  Förslag på lösning: En offert med rubrik Proforma Faktura(Invoice). (En Proforma skall inte bokföras som försäljning. )

2. Betalningsvillkor. Visma har fasta bet. villkor. Betalningsvillkoren varierar. Ofta är det 50% vid order, 50% vid leverans. Ibland andra %-satser. X% vid Order, Y% vid leverans, Z% 30 dagar efter leverans. Detta går att skriva manuellt i texten. Dock blir rutan med Bet. villkor fel.
och vilseledande för kunden.

3. Ett större problem är faktureringen. Exempel:
Jag sänder en offert med 10 positioner på sammanlagt 400.000:-. Bet.villkor 50% vid order, 50% vid leverans
När sedan order kommer konverterar jag offert till faktura. Denna går inte att använda som den är då kunden skall betala förskott 50%. Jag ser två möjligheter. En är att lämna 50% rabatt på alla positioner och försöka förklara i texten att det inte är rabatt utan förskottsbetalning. Kunden blir lätt förvirrad.
En annan lösning är att skap en ny faktura. referera till offerten och kundens order och fakturera 50%av beloppet.
När sedan leveransfakturan skall göras kommer 2 nya problem. Jag vill gärna använda ursprungsofferten så att den blir konverterad till faktura. Där finns alla positioner beskrivna.
Om jag använder denna faktura på 400.000:- och längst ner gör avdrag för förskottsbetalning så hade detta fungerat. Tyvärr kan Visma inte hantera avdrag i fakturan!!!??? Kan inte hantera negativa belopp??
Jag får göra en ny faktura med halva belopp och i texten förklara för kunden att detta är de "sista 50%". Nu kommer nästa problem. Fraktbolaget skall ha en faktura för tullhanteringen.
Jag får kopiera offerten så att jag slipper skriva om all text, skapa en ny faktura på hela beloppet. Bokför, skriv ut. (Samt se upp så att den inte skickas till kund). Sedan när allt har gått i lås efter några dagar, kreditera fakturan internt.
Anta nu att nästa kund vill ha 50% förskottsbetalning, 30% vid leverans samt 20% 30 dagar efter leverans. 
Man får vara väldigt kreativ och hålla reda på vad man gör för att använda Visma vid export.
Jag vet inte hur besvärligt det är att få in dessa funktioner ur systemsynvinkel. Jag gissar att ett av problemen är Vismas "automatiseringar". 
För min del hade problemet löst sig genom möjlighet att skapa en offert med fritext. Skriva fritext i betalningsvillkor samt kunna göra avdrag på en faktura. 

Jag har sett 2-3 år gamla önskemål i forumet angående Proforma och förskottsbetalning. Tydligen har man från Vismas sida inte tagit dessa på allvar. Är det Vismas rekommendation till mig att söka ett annat system som uppfyller mina behov, eller har man för avsikt att försöka hitta en lösning?
Tacksam för snar respons
Hälsningar Lars Wardh /Kund nr. 1967365
Foto på Lars

Lars

  • 142 poäng 100 badge 2x thumb

Publicerades för 1 år sedan

  • 1
Foto på Birgitta

Birgitta

  • 1,356 poäng 1k badge 2x thumb

Kan bara hålla med!

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.