Proforma faktura i eEkonomi

 • 10
 • Idé
 • Uppdaterades för 10 månader sedan
 • Inte planerade
 • (Redigerad)
Har försökt göra en "proforma faktura" eftersom den utländska kunden begär det. Nu hittade jag inte var jag kunde ändra rubriken utan det blev "Cash invoice" eftersom jag satt det som kontantbetalning. Det gillade de inte och ber mig ändra fakturan. Hur kan jag ändra rubriken på fakturan utan att trycka ut den och måla över texten med korrekturband och för hand skriva "Proforma invoice" och sedan, återigen skicka den som PDF?
Foto på PIFAS AB

PIFAS AB

 • 1,108 poäng 1k badge 2x thumb

Publicerades för 5 år sedan

 • 10
Foto på Lisa Henriks

Lisa Henriks, Community Manager

 • 19,944 poäng 10k badge 2x thumb
Hej! 

Jag ser att du har varit i kontakt med vår support och fått svar att det inte är möjligt att ändra rubriken på fakturan. Jag ändrar därför din fråga till en idé och tar det vidare till vår utvecklingsavdelning. 
Foto på Tobbe

Tobbe

 • 248 poäng 100 badge 2x thumb
Jag har samma problem. Vänligen fixa detta. Det kan ju knappast vara något större jobb för er att införa.

Ibland känns e-ekonomi-programmet lite väl basic. Trist om man skulle behöva byta för såna här småsaker som borde vara standard.
Foto på KenArd

KenArd, Champion

 • 48,276 poäng 20k badge 2x thumb
Hej Tobbe,
eEkonomi får ju löpande nya funktioner hela tiden, watch out ons, 20:00 t.ex.
Att hoppa av nu skulle vara som att sälja en aktie som står still och i morgon rusar den med 35%, hur kul känns det och gå till jobbet då?;)

MVH

Kenneth
(Redigerad)
Foto på Tobbe

Tobbe

 • 248 poäng 100 badge 2x thumb
Hej Kenneth,

Då väntar jag till på onsdag med att skicka proforma-fakturan..... :)
Foto på Catand63

Catand63

 • 160 poäng 100 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Commercial invoice / proforma i e-ekonomi.

Hej!
Jag undrar om det finns någon möjlighet att skriva ut en handelsfaktura, vilken måste skickas med godset vid export, i e-ekonomi?
Foto på Dustin

Dustin

 • 132 poäng 100 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Proformafaktura - eEkonomi.

If Visma is claiming to be a professional Invoicing Software / System, why is a simple and standard function such as Proforma Invoicing not available? 

I suggest this be top priority, it's kind of a big deal. I have seen people request this in the forum years back too.
Foto på egra2016

egra2016

 • 82 poäng 75 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Proformafaktura i eEkonomi.

Proformafaktura, hur gör jag det i e-ekonomi? Pontus
Foto på FilipK1

FilipK1

 • 164 poäng 100 badge 2x thumb
Är denna funktion fortsatt inte ordnad? Jag behöver skicka en proforma invoice helst för 15min sen. Jag prövade skicka en där jag bara skrev proforma-invoice på en artikel, det gillades inte.
Foto på Lovisa Dacke

Lovisa Dacke, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 24,068 poäng 20k badge 2x thumb
Hej på er!

Tusen tack för att ni tagit er tid att lyfta ett förbättringsförslag gällande Visma eEkonomi.

I dagsläget så hanterar Visma eEkonomi inte proforma fakturor, jag förstår självklart att ni alla önskar att funktionen införs. Som det ser ut just nu så är det inget som är planerat att utvecklas inom den närmsta framtiden.

Vi återkommer självklart här i tråden om en ändring skulle bli aktuell.

Ha en fin dag!

/Lovisa
Foto på PETER La

PETER La

 • 64 poäng
Hej , varför kommer inte PROFORMA i programvaran?
Exporterar du till utlandet så måste en proforma in till Tullverket. 
Foto på Lars

Lars

 • 142 poäng 100 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Proforma, Betalningsvillkor, Förskottsbetalning - eEkonomi.

Jag arbetar nästan uteslutande med export av maskiner. Visma e-ekonomi verkar inte vara anpassat eller anpassningsbart för detta.
1. Vissa utländska kunder vill ha en Proforma-faktura för tex ansökan om investeringsstöd. Den kan också användas som dokument till tullverket.  Förslag på lösning: En offert med rubrik Proforma Faktura(Invoice). (En Proforma skall inte bokföras som försäljning. )

2. Betalningsvillkor. Visma har fasta bet. villkor. Betalningsvillkoren varierar. Ofta är det 50% vid order, 50% vid leverans. Ibland andra %-satser. X% vid Order, Y% vid leverans, Z% 30 dagar efter leverans. Detta går att skriva manuellt i texten. Dock blir rutan med Bet. villkor fel.
och vilseledande för kunden.

3. Ett större problem är faktureringen. Exempel:
Jag sänder en offert med 10 positioner på sammanlagt 400.000:-. Bet.villkor 50% vid order, 50% vid leverans
När sedan order kommer konverterar jag offert till faktura. Denna går inte att använda som den är då kunden skall betala förskott 50%. Jag ser två möjligheter. En är att lämna 50% rabatt på alla positioner och försöka förklara i texten att det inte är rabatt utan förskottsbetalning. Kunden blir lätt förvirrad.
En annan lösning är att skap en ny faktura. referera till offerten och kundens order och fakturera 50%av beloppet.
När sedan leveransfakturan skall göras kommer 2 nya problem. Jag vill gärna använda ursprungsofferten så att den blir konverterad till faktura. Där finns alla positioner beskrivna.
Om jag använder denna faktura på 400.000:- och längst ner gör avdrag för förskottsbetalning så hade detta fungerat. Tyvärr kan Visma inte hantera avdrag i fakturan!!!??? Kan inte hantera negativa belopp??
Jag får göra en ny faktura med halva belopp och i texten förklara för kunden att detta är de "sista 50%". Nu kommer nästa problem. Fraktbolaget skall ha en faktura för tullhanteringen.
Jag får kopiera offerten så att jag slipper skriva om all text, skapa en ny faktura på hela beloppet. Bokför, skriv ut. (Samt se upp så att den inte skickas till kund). Sedan när allt har gått i lås efter några dagar, kreditera fakturan internt.
Anta nu att nästa kund vill ha 50% förskottsbetalning, 30% vid leverans samt 20% 30 dagar efter leverans. 
Man får vara väldigt kreativ och hålla reda på vad man gör för att använda Visma vid export.
Jag vet inte hur besvärligt det är att få in dessa funktioner ur systemsynvinkel. Jag gissar att ett av problemen är Vismas "automatiseringar". 
För min del hade problemet löst sig genom möjlighet att skapa en offert med fritext. Skriva fritext i betalningsvillkor samt kunna göra avdrag på en faktura. 

Jag har sett 2-3 år gamla önskemål i forumet angående Proforma och förskottsbetalning. Tydligen har man från Vismas sida inte tagit dessa på allvar. Är det Vismas rekommendation till mig att söka ett annat system som uppfyller mina behov, eller har man för avsikt att försöka hitta en lösning?
Tacksam för snar respons
Hälsningar Lars Wardh /Kund nr. 1967365
Foto på Jenny Sjöström Sannéus

Jenny Sjöström Sannéus, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 7,686 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Det var ett tag sedan vi gjorde en uppdatering i denna forumtråden. Jag vill vara ärlig och säga att vi inte planerar att införa någon funktion eller stöd för Proforma faktura i eEkonomi som det ser ut just nu. Vi utvärderar däremot fler möjligheter och frihet att anpassa sina mallar, exempelvis i någon form av malleditor. Men det ligger i framtiden och är inte prioriterat det närmsta året. 

/Jenny