Korrigera ingående balans på ett nytt räkenskapsår -eEkonomi

  • 0
  • 2
  • Fråga
  • Uppdaterades för 2 år sedan
  • Besvarad
  • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Jag behöver ändra ingående balans manuellt på nytt räkenskapsår, hur gör jag?
Foto på Stanley

Stanley

  • 190 poäng 100 badge 2x thumb

Publicerades för 3 år sedan

  • 0
  • 2
Foto på Hanna Hultemark

Hanna Hultemark, Moderator

  • 7,916 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

I eEkonomi kan du endast fylla i en manuell ingående balans på ditt första upplagda räkenskapsår. Detta eftersom allt därefter som blir bokfört, automatiskt förs över som nästa års ingående balans. 

Är det ditt första räkenskapsår du vill korrigera kan du göra detta under Inställningar - Räkenskapsår - Ingående balans

Är det ett senare räkenskapsår får du istället korrigera det direkt i bokföringen, då det någonstans är felaktig bokföring. Detta gör du genom att skapa en manuell verifikation under Bokföring - Verifikationer - Skapa ny verifikation

Är något oklart är du välkommen att återkomma!

/Hanna
Foto på AMELL

AMELL

  • 200 poäng 100 badge 2x thumb
Vad ska det stå på det verifikatet om man behöver korrigera ing. balans tex år två?
Foto på Susan Åklundh

Susan Åklundh, Fd Moderator

  • 15,664 poäng 10k badge 2x thumb
Hej,

Du kan döpa verifikatet till t ex Omföring/Korrigering av ingående balans och sedan bokföra på de konto är felaktiga.

/Susan
Foto på Carina

Carina

  • 7,916 poäng 5k badge 2x thumb
Jag har frågat o påtalat flera gånger om just denna funktion. Den är under all kritik.
Kan ni inte fixa till så man lägger en preliminär IB för att sen korrigera IB när bokslut är klart?! 
Behöva sitta och bokföra onödiga verifikationer... blä. Och jag vill ju verkligen se att summorna ligger som IB och den biten blir ju borta vid ombokningar....
Foto på Anki

Anki

  • 180 poäng 100 badge 2x thumb

Hej

provade göra som du sa men då får jag detta felmeddelande:

Det går inte att spara eftersom saldot på de ingående balanserna inte är 0.

Foto på Susan Åklundh

Susan Åklundh, Fd Moderator

  • 15,664 poäng 10k badge 2x thumb
Hej Anki,

Är du under Inställningar - Räkenskapsår och IB - Ingående balans när du får detta felmeddelande?

Då har du ett Kontosaldo längst ner där det inte står noll.
Kolla igenom dina ingående balanser - har du skrivit in rätt belopp? Konto som börjar med 1 är Tillgångskonto, beloppen registreras utan tecken - konto som börjar på 2 är Skuldkonto och beloppet registreras med ett minustecken (-) förre beloppet.

När dessa uppgifter balanserar ska Kontosaldo vara 0,00 och då kan du Spara.

Ha en bra dag
/Susan
Foto på Anki

Anki

  • 180 poäng 100 badge 2x thumb

Hej Susan

Jag kanske var oklar i min fråga. Jag missade att fylla i IB på företagskonto 1930 när jag la upp företaget. Just nu står det noll på IB men om jag ändrar och fyller i vad vi hade på konto 1930 vid årskiftet 2016-01-01 då blir det inte noll. Dessvärre har jag gjort en massa fakturor på medlemsavgifter under året så jag vet inte om det är därför. Jag kanske har missuppfattat detta med IB men jag skulle vilja ha in på företagskontot vad som fanns där vid årskiftet.

Foto på Lovisa Dacke

Lovisa Dacke, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

  • 24,048 poäng 20k badge 2x thumb
Hej allihopa!

Tack för att ni valt att lyfta ett önskemål gällande eEkonomi här på forumet.

Jag förstår att det hade underlättat för er att kunna redigera IB på varje nytt räkenskapsår i programmet, precis som min kollega Hanna meddelat så går det i dagsläget endast att manuellt korrigera IB på sitt första räkenskapsår.

I dagsläget är det inte planerat att utveckla detta önskemål inom den närmsta framtiden. Jag rekommenderar självklart att alla användare som har samma behov går in och röstar på tråden eller skriver en kommentar.

Vi uppdaterar självklart tråden om en ändring blir aktuell.

Ha en fin fredag!

/Lovisa
Foto på Beki

Beki

  • 1,374 poäng 1k badge 2x thumb
Hej Lovisa,
Det är en nackdel att Visma inte kan ge oss möjligheten att ändra IB på varje nytt räkenskapsår. Ser att er konkurrent Fortnox har denna funktion. Måste tyvärr byta leverantör vid årsskiftet då Visma ej kan tillgodose vårt önskemål. 

Mvh
Beka
Foto på Roda

Roda

  • 90 poäng 75 badge 2x thumb
Mitt gamla program från Visma som hette "SPCS Bokföring" hade denna funktion att enkelt omföra IB från 2019 till 2010. Nu blir det strul när man låsa upp föregående år för att göra korrigeringen med en ändringsverifikation.
Foto på Susan Åklundh

Susan Åklundh, Fd Moderator

  • 15,664 poäng 10k badge 2x thumb
Hej Anki,

Den ingående balansen lägger du in under Inställningar - Räkenskapsår och IB - markerar första året och klickar på Ingående balans.

Felmeddelandet du får upp beror på att de ingående balanserna inte balanserar då kontosaldot inte är noll.
Lägger du in t ex 10 000 på konto 1930 (företagskontot) så måste du även lägga in samma belopp på ett eller flera konto som börjar på 2XXX för att du ska få konto saldot att bli noll, vilket innebär att tillgångssidan ska vara lika stor som skuldsidan.

Konto som börjar på 1XXX är dina Tillgångar och konto som börjar på 2XXX är dina Skulder

Om något fortfarande är oklart eller om du har fler funderingar får du gärna återkomma.

Ha en fin kväll
/Susan
Foto på Anki

Anki

  • 180 poäng 100 badge 2x thumb

Hej och tack. Men om jag lägger in motsvarande summa under något konto som börjar på 2XXX då måste jag ha en minus framför annars dubblar den saldot. Har jag förstått rätt?

/Anki

Foto på Susan Åklundh

Susan Åklundh, Fd Moderator

  • 15,664 poäng 10k badge 2x thumb
Hej Anki,

Du har förstått helt rätt:)

/Susan
Foto på Johan

Johan

  • 60 poäng
Totalt kaos i bokföringen när jag av misstag importerade kontohändelser från skattekonto som spann över äldre datum. IB försvann och alla saldon fel! Nu måste jag lägga in IB igen men år 1999, trots att jag började bokföra detta företag 2016-05-01. Hur kan jag ta bort alla de verksamhetsår som inte skall vara med?
Foto på Susan Åklundh

Susan Åklundh, Fd Moderator

  • 15,664 poäng 10k badge 2x thumb
Hej Johan,

Har jag uppfattat din fråga rätt om jag förstått det som att du i eEkonomi idag har Räkenskapsår från 1999 och framåt?
Du vill ta bort alla Räkenskapsåren fram till 20160501?

Om det är rätt så som jag uppfattat det, skulle jag rekommendera att du gör en omstart av programmet- då det i dagsläget inte går att radera räkenskapsår i eEkonomi

Innan du gör omstarten ska du ta ut en SIE-fil på samtliga Räkenskapsår du vill ha kvar i programmet (importeras in efter omstarten) - detta gör du under Inställningar - Import- och export - du kan importera ut ditt Kundregister, Artikelregister, Leverantörsregister samt SIE- import och export av bokföringsdata.
Du kan också exportera ut Kundfakturor och inbetalningar om du vill ha en utskrift av dessa, dessa går däremot inte att importera tillbaka efter omstarten.

När du tagit ut alla uppgifter du vill spara, kan du göra en Omstart under Inställningar - Företagsinställningar - Starta om.
OBS!
Omstarten innebär att ditt företag nollställs och alla registrerad information i programmet raderas. Raderad information går INTE att återskapa.
Du kan bara göra omstarten om du är registrerad som administratör i programmet.

Har jag missuppfattat din fråga, återkom gärna till oss via chatt eller telefon.

Ha en fin dag
/Susan

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.