Räntefördelning / Expansionsfond - Visma eEkonomi Deklaration för enskilda firmor

  • 0
  • 1
  • Fråga
  • Uppdaterades för 6 månader sedan
  • Besvarad
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Hej, 
Jag lånar den här tråden då jag inte riktigt förstår Räntefördelning Expansionsfond under min deklaration trots att jag läst igenom på både Skatteverket samt Visma. 

Om jag förstår det rätt så är det en summa som blivit vinst i samband med årets slut men som jag valt att inte ta ut. Om detta stämmer så vill jag dock nu i början av året ta ut dessa, och kan man då inte göra detta som ett vanligt uttag?

Under Expansionsfond så är det ungefär det dubbla beloppet. Denna summa som står under tillgångar är ett belopp som varken motsvarar vad som finns i företaget eller något som jag sett i bokföringen.
Eget uttag har alltid har motsvarat halva fakturabeloppet (minus moms) och beloppet kvar på konto är sparad skatt som blir kvar efter preliminärskatten.

"Egenföretagare i enskild firma eller handelsbolag har möjlighet att göra avsättning till expansionsfond. Detta är en resultatutjämningsmetod som kan ge möjlighet att skjuta upp den definitiva skatten på företagarens hela nettovinst."

Skjuta upp? Med risk för att låta korkad (men det är säkert fler som undrar), men när har det här skjutits upp?

Notera - Den här konversationen skapades från ett svar på: Positiv räntefördelning - Enskild Firma.
Foto på HAQ

HAQ

  • 886 poäng 500 badge 2x thumb

Publicerades för 7 månader sedan

  • 0
  • 1
Foto på Sofia Johansson

Sofia Johansson, Moderator

  • 5,440 poäng 5k badge 2x thumb
Hej HAQ!

Det här med räntefördelning och expansionsfond är en djungel - verkligen inte alls lätt att förstå sig på. 
Vill slå ett slag för våra egna länkar som förklarar lite mer lättförståligt än Skatteverkets långa förklaringar.

Läs om både räntefördelning och expansionsfond i skrivna hjälpen via frågetecknet i ditt program. När du står in i deklarationstillvalet på fliken för räntefördelning/expansionsfond kommer du direkt till informationen via frågetecknet.
Länkar direkt här också. 

Precis som du skriver så säger man "skjuta upp". Man skjuter på skatten kan man säga. 

En annan tråd som förklarar positiv räntefördelning väldigt enkelt är denna
Negativ räntefördelning förklaras kortfattat här.
Expansionsfond kan du läsa mer om här. 
 De tre ovanstående länkarna är trådar här i vårt forum. Oftast kan de ge enklare svar :9

Ha det gott! 

/Sofia 
Foto på HAQ

HAQ

  • 886 poäng 500 badge 2x thumb
Hej,

Tack för svar!
Jag har kollat igenom de olika länkarna och tycker mig förstå vad det är. Men jag tycker ändå det är några frågor som inte besvaras, och då främst hur programmet arbetar. 


"[...] fliken Räntefördelning/Expansionsfond ange din verksamhets ingångsvärden per den 1 januari (aktuellt deklarationsår"

Exempel: Om jag har en faktura som skickats i december, men blivit inbetalda i januari så tolkar jag det som att det påverkar detta beloppet som är under räntefördelningen? Och ska jag i sådana fall ha den summan under räntefördelning och sedan nu göra ett vanligt uttag (som då återställer allt som vanligt)? Går jag till Gamla Kundfordringar så är detta belopp nära det belopp som är automatiskt inskrivet.


Expansionsfonden har som sagt ungefär det dubbla beloppet som under räntefördelning. Ifall decemberfakturorna är inräknade här så förstår jag delvis beloppet. Däremot så förstår jag inte hur det kan vara det dubbla då jag varken lagt över i periodiseringsfond eller haft belopp sparade i verksamheten (det är positivt belopp här med). Vart kommer summan ifrån? För jag tolkar det som att programmet tror att detta är tillgångar i företaget. Så jag borde väl ta bort denna summa trots att den är gråmarkerad?

I Forumtråden som länkas så låter det som att programmet räknat/visat fel då denne person - precis som jag kollat, med Skatteverket och inget har lagts över i en expansionsfond.
(Redigerad)

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.