Redovisningskonto för moms diffar mot skattekonto - eEkonomi

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 2 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Jag har nu upptäckt ett problem inför min årsredovisning. När jag går igenom mitt skattekonto och redovisningskonto för moms så har jag en differens. Jag har upptäckt att en momsredovisning för april t om juni som jag vet sedan tidigare inte lyckats få rätt men jag gjorde en uträkning så att den momsen som jag skulle betala in till skatteverket blev rätt men inte i redovisningskonto för moms, hoppas jag förklara så att ni förstår. Hjälp mig att förstå hur jag ska kunna rätta till så att konto 2650 stämmer mot skattekontot. Finns det något sätt att rätta till detta nu inför bokslutet? 
Foto på Tobbe

Tobbe

 • 220 poäng 100 badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på mikael pettersson

mikael pettersson

 • 76,070 poäng 50k badge 2x thumb
Jag ser en rättelse som tycks omfatta 1 krona (1911 - 1910 ) om det är felet rättar du 2650 mot konto 3740. öresutjämning
'
Mikael Pettersson
Foto på Tobbe

Tobbe

 • 220 poäng 100 badge 2x thumb
Jag har en momsredovisning som inte stämde med 1385 kr men som jag till skatteverket betalade in. Så min fråga är, finns det något sätt att rätta till så beloppet på konto 2650 höjs upp med 1385 kr? Mitt skattekonto stämmer i detta fallet. För inte kan jag rätta till ett fel i en momsredovisning nu? Hoppas det förklarar en del.
Foto på mikael pettersson

mikael pettersson

 • 76,070 poäng 50k badge 2x thumb
Om det är fel i din momsredovisning så är det där du ska rätta först.
Den rättelsen leder i sin tur till att beloppet för perioden april-juni ändras på skattekontot.

Du både kan och ska rätta deklarationen om den ingivna är felaktig.

Mikael
Foto på Moa Lundberg

Moa Lundberg, Moderator

 • 9,952 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Det går att korrigera i momsredovisningen, men då får du ta en åt gången och börja med den senast skapade. Alltså börja med ångra momsredovisningen för oktober-december, sedan momsredovisningen för juli-september. Sedan kan du ångra momsredovisningen för april-juni. Detta gör du under Bokföring - Momsredovisning. Klicka på momsredovisningen och välj Åtgärder - Ångra. Sedan kan du göra de korrigeringar som krävs för att april-juni ska bli korrekt. När det stämmer bokför du samtliga momsredovisningar på nytt.

Om du uppdaterar momsredovisningen så att det kommer in nya värden ska man som standard skicka in en rättelse till Skatteverket.

Dock funderar jag på hur du bokför betalningen till Skatteverket, eftersom saldot på 2650 aldrig verkar bokas bort i ditt program. Som standard brukar man boka mot 2650 i samband med betalning till Skatteverket. Här ser du hur man bokför moms i eEkonomi. I filmen anges 2012 då det avser en enskild firma, i ett aktiebolag använder man istället 1630.

Trevlig helg!

Moa
Foto på Tobbe

Tobbe

 • 220 poäng 100 badge 2x thumb

Hej och tack för ett bra svar. Jag har ett utgående saldo på 2650 som är samma som på 1630, stämmer det då? Jag har nämligen gjort denna ändring att saldot på 2650 bokats mot 1630 inför min årsredovisning. Men då är den sista momsredovisningen för oktober till december med i detta saldot. Dock ska jag ju inte betala den förrän i februari, ska jag då göra en manuell verifikation enligt din beskrivning? Det blir inte fel då? Ja man lär sig hela tiden :)


Foto på Sanna Theodorsson

Sanna Theodorsson, Fd Moderator

 • 5,690 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Tobbe!
Såhär går det till i eEkonomi:
När du skapar momsredovisningen så bokas saldot att betala eller få tillbaka upp på konto 2650. (här motbokas de andra momskontona för ingående och utgående moms)
Sedan brukar man boka bort saldot från 2650 och boka upp det på 1630 (Skattekontot).
När du sedan betalar eller får pengarna utbetalt till/från skattekontot så bokför du 2650 mot 1630. 

De två sista händelserna kan du göra via Kassa- och bankhändelser och Skattekontot. Kika på vår film så får du en beskrivning hur du gör i eEkonomi.

Ha det gott!
/Sanna
(Redigerad)

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.