Resultatprognos i Visma eEkonomi

  • 4
  • Idé
  • Uppdaterades för 2 år sedan
  • Inte planerade
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Det vore toppen om ni kan tillhandahålla en månadsvis resultatprognos i Visma eEkonomi där man aktivt kan välja brytmånad för utfalls-historik/prognos. På detta sätt har man alltid en aktuell prognos för helår/kvartal.
Foto på Nabil Sihlén

Nabil Sihlén

  • 252 poäng 250 badge 2x thumb

Publicerades för 4 år sedan

  • 4
Foto på Lisa Henriks

Lisa Henriks, Community Manager

  • 19,944 poäng 10k badge 2x thumb
Hejsan! 

Tack för ditt önskemål! 

Om du får välja fritt, hur skulle du vilja ha resultatprognosen och vilka uppgifter skulle vara med? Skulle det vara en utskrift eller skulle du vilja ha det som en graf eller liknande på startsidan? 
Foto på Nabil Sihlén

Nabil Sihlén

  • 252 poäng 250 badge 2x thumb
Hej, tack för svar på mitt önskemål!

Detta gäller alltså Visma eEkonomi: Jag tänker mig att på förstasidan visas en graf precis som likviditetsprognosen men istället en resultat- /intäktsprognos där man kan växla mellan resultat och intäkter. Fram t.o.m. senaste stängd period (enligt företagsinställningar) visas utfallet som en fylld linje, resterande månader i räkenskapsåret är streckade och visar då prognosen. Ackumulerade siffror är ju av intresse men även månadsvärden vore det bra om man kan växla till.

Utöver detta skulle det vara kanon med en resultatuppföljning under transaktionsanalys (där det i dag finns Huvudbok, Balansräkning och Resultaträkning. Denna resultatuppföljning visar dock utfall månad för månad för aktuellt räkenskapsår fram t.o.m. stängd månad och resterande månader visar prognos, samt en total för helåret. Kan man få se rullande 12 månader vore det också ett lyft.

För att detta ska vara möjligt tänker jag mig ett gränssnitt (exempelvis en egen undermeny som heter Prognos under Bokföring) där man knappar in prognosen på månadsbasis, inte på alla konton i kontoplanen utan på gruppkontona (ex. 5800 Resekostnader, 6200 Tele och post o.s.v.). Alltså ett prognosbelopp för varje enskild månad och kontogrupp. Resultatuppföljningen blir då på kontogruppsnivå (2-ställiga konton). Detta för att det inte ska bli för detaljerat och för att få jämförbarhet. För utfallet summeras alla 58- respektive 62-konton så att det blir jämförbart med prognosen.

Prognosen ska man kunna uppdatera löpande så att det blir en aktuell sådan. Budget är då heller inte intressant i detta fall utan det är endast resultatprognos man jobbar med.

Det är redan idag en mycket bra tjänst ni tillhandahåller, adderar ni detta så blir det ett rejält lyft, det lovar jag!

Vill du att jag utvecklar detta resonemang så gör jag det gärna.

MVH

Nabil
Foto på Wmorhan

Wmorhan

  • 144 poäng 100 badge 2x thumb
Är detta något som kommer? Att lägga in försäljnings/intäktsprognos vore en bra funktion
Foto på Lovisa Dacke

Lovisa Dacke, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

  • 24,068 poäng 20k badge 2x thumb
Hejsan! 

Jag vill börja med att tacka dig Nabil för en utförlig beskrivning av önskemålet :) 

Jag förstår att denna funktion/prognos hade underlättat för er i ert arbete men som det ser ut i dagsläget så är det inget som vi kommer att utveckla inom den närmsta framtiden.

Däremot kommer vi självklart att ha tråden under uppsikt för att se hur den utvecklas.

Vi återkommer här i tråden om en ändring skulle bli aktuell.

Ha en fin torsdag!

/Lovisa 

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.