Revisor inlogg i eEkonomi

 • 11
 • Idé
 • Uppdaterades för 1 månad sedan
 • Planerade
 • (Redigerad)
Vi har tydliga önskemål från våra revisorer att de behöver en revisors inlogg till Eekonomi. Var snälla och lös detta nu innan årsskiftet. Jag vet att fler hört av sig till er med detta och förutsätter att det händer något till högsäsongen 2019.
Foto på Elisabeth

Elisabeth

 • 362 poäng 250 badge 2x thumb
 • Frustrerad

Publicerades för 3 månader sedan

 • 11
Foto på Fredrik

Fredrik

 • 3,956 poäng 3k badge 2x thumb
Appar och tillval -> Längst ner finns "Bjud in redovisningsbyrå"

Där står:

"Ge dem kostnadsfri åtkomst till eEkonomi här så kan ni arbeta tillsammans direkt i systemet."


Foto på Elisabeth

Elisabeth

 • 362 poäng 250 badge 2x thumb
Det var tyvärr inte det vi behövde men tack ändå för att du tog dig tid att svara. 
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 10,922 poäng 10k badge 2x thumb
Vad exakt är det som revisorerna behöver komma åt? Vad är det de vill uppnå? 
Låter som någon form av direkt åtkomst till bokföringen utan att gå via rapporter?

På vilket sätt är inte "bjuda in redovnsingbyrå" rätt väg?
(Obs, är själv inte byrå så jag har inte full koll på hur det ser ut, har bara haft byrå som arbetat med oss i eEkonomi via just det sättet.)

Kan Ekonomiöversikt vara något revisorerna har nytta av? (om de nöjer sig med rapporter och exporterad data)
Foto på Elisabeth

Elisabeth

 • 362 poäng 250 badge 2x thumb
Hej. Jag är ledsen men min tanke med att lägga ut detta önskemål här var att Visma skulle vakna, jag förstod inte att det skulle bli en följd av detta  och att vi ska diskutera frågan men det är helt ok, nästa gång skriver jag ett brev till Visma.  Jag ska försöka förklara :)
Oftast är det antingen företagaren själv eller en redovisningskonsult som kan vara auktoriserad eller ej som gör den löpande redovisningen och även bokslutet. Om bolaget är stort nog så man måste eller är litet men ändå vill,  har man en revisor. Revisorns arbete är att granska bokföringen och bolaget, denne ska kontrollera att lagstiftning och regelverk följts MEN revisorn får inte gå in och ändra eller bokföra själv, man ska inte ens ha möjligheten. Det är så jag fått lära mig av mina revisorer som jag arbetat med genom åren.  Förr var detta inte ett problem. Då fick vi alla leverantörsfakturor på post och alla kund fakturor skrevs ut med papperskopia. Idag är vi på väg ifrån detta. Mycket skickas via mail i PDF form, det importeras direkt in i programmet. Vilket är jättebra ur många perspektiv men revisorn som ska titta på t.ex. leverantörsfakturan och se om du bokfört rätt kan nu bara se din bokföringsverifikation. Därför fungerar inte ekonomiöversikt till detta och att ge åtkomst så att du kan gå in och ha möjlighet att ändra är inte bra. Revisorn behöver gå in och titta precis som förr men nu i programmet eftersom leverantörsfakturorna och kundfakturorna ligger där. Detta är anledningen till att jag och många med mig vill ha en revisors inlogg. Många av Visma:s större program har i alla fall haft denna funktion tidigare om jag minns rätt och andra aktörer löser det,  så det är inget omöjligt utan bara ett slarv från en stor aktör som egentligen vet vad branschen vill ha. Jag har jobbat i Visma miljö sedan 1998 och vet att Visma kan lösa saker som kunderna och branschen efterfrågar. Hoppas att det blev tydligare och du förstod vad jag eftersöker och varför. MVH
Vi ser väl fram emot en välvillig inställning från Visma som då "bjuder" på användare med endast läsrättighet....;-)
Foto på Alingo

Alingo

 • 1,090 poäng 1k badge 2x thumb
Ja, det gör vi! Särskilt vi som är små och tidigare hade Visma Enskild Firma, ett program för dem som inte föddes med bokföringsgenen! Vi tappade automatik i en hel del basala processer när vi gick över till Visma eEkonomi bas! Något som har resulterat i en störd nattsömn och ökade revisorkostnader för min del.
Kunskap kostar alltid... och bokföring är det som kräver mest lag- och regelkunskap i vårt yrke. Dyrt är det bara om man betalar för fel tjänst..... 
Foto på Alingo

Alingo

 • 1,090 poäng 1k badge 2x thumb
Jag håller verkligen med! Programmet Visma Enskild Firma var perfekt för oss som har en bra affärsidé, men är urusla på bokföringens alla finesser! Den som skapade det programmet förstod det. Dessutom var det tillåtet att ringa supporten och få hjälp direkt! Vilken service! Nu sitter vi ned problem och ägnar arbetstiden åt att chatta på ett forum där ingen kan sägas vara expert på programmet. Jag fick ett felaktigt råd hörom dagen och att rätta till det har kostat många arbetstimmar! Den personen kunde inte förklara varför det plötsligt inte gick att göra en korrigeringsverifikation i programmet. Hans råd var inte inom ramen för det tillåtna, vad jag kan förstå av min revisor. Visma eEkonomi bas ... är inte ett program jag upplever att jag kan rekommendera om jag blir tillfrågad. Inte Vismas support heller. Och servicen är obefintlig.
Men tack alla ni som deltar i chatten och försöker hjälpa dem som är i knipa efter bästa förmåga!
Foto på Alingo

Alingo

 • 1,090 poäng 1k badge 2x thumb
Jag vill göra en rättelse! Det felaktiga rådet kom inte från en medlem i forumet, utan från en chat med Vismas support!
Foto på Aken

Aken

 • 166 poäng 100 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Revisorsinloggning till eEkonomi.

Hej
Jag arbetar i eEkonomi sedan i våras och har nu upprättat bokslut per 180630. Jag försöker arbeta så digitalt som möjligt och har därför en tjänst från extern part för hantering av inkommande leverantörsskulder (inskanning av fakturorna med tillhörande attestfunktionalitet). Kopplingen av detta externa attestsystem mot eEkonomi funkar klockrent. Därutöver skannar jag själv in övriga verifikat såsom löneposter, utlägg, skattedeklarationer etc för att erhålla komplett uppsättning med läsbara/digitala underlag i redovisningssystemet - som ju därtill är tillgängligt som webportal. Så långt allt modernt, digitalt och bra!

När jag nu tänker tillgängliggöra redovisningen till bolagets revisor, i samband med granskning av bokslutet/årsredovisningen, får jag svaret att det inte finns någon funktion där revisor kan logga in med en "läs-/tittafunktion" utan att jag (min kund) måste skaffa en ytterligare licens alternativt fysiskt sitta tillsammans revisor och visa redovisningsunderlagen på skärm!
Mina kunder är utspridda över landet. Så även mina kunders revisorer. Och inte alltid på samma plats.
Hur är det tänkt att digitalt, modernt och papperslöst (sam)arbete med revisor ska fungera om denna inte får åtkomst till samma material och underlag som jag/mina kunder har?
Snälla - säg att jag har missuppfattat detta. Det måste väl finnas en dylik funktion??
Om inte - när kan vi räkna med att sådant finns?

Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 10,872 poäng 10k badge 2x thumb
Å ena sidan tycker jag att kostnader för en extra användare eller två så min(a) revisor(er) kan läsa i mitt system är försumbar...

Å andra sidan så håller jag med Aken och övriga i tråden att om Visma vill - i alla led - följa igenom med sin strategi att underlätta digitalisering för företagen, så borde man som företag naturligtvis även kunna bjuda in revisorer kostnadsfritt på samma sätt som man idag bjuder in byråer till samarbete, med den skillnaden att en revisor aldrig kan få annat är läsrättighet.

Eller förenklat, det bör inte utgå licenskostnad för användare som enbart har läsrättighet. Så fort man ändrar på sådan användare fram eller tillbaka så borde kostnaden slås på/av. (Just det är väl kanske inte helt enkelt doc.)
Foto på Jenny Sjöström Sannéus

Jenny Sjöström Sannéus, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 5,916 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Jag förstår att funktionen för revisorsinloggning är en eftertraktad funktion och att det skulle hjälpa er när ni tar in hjälp för era företag. 

Det inget som är planerat att införa inom den närmsta tiden men sker det några förändringar så uppdaterar vi självklart här i tråden. 

Har man inte något samarbete med en byrå som arbetar med Visma Byråstöd eller Visma Advisor kan man också bjuda in till ett kostnadsfritt samarbete under Appar och tillval - Hitta redovisningsbyrå - Bjud in Redovisningsbyrå. Har du redan ett aktivt byråsamarbete så fungerar inte detta alternativet utan då skulle jag rekommendera Ekonomiöversikten som kan hjälpa till med en bättre överblick för hur företaget mår. 

/Jenny
Foto på Alingo

Alingo

 • 1,090 poäng 1k badge 2x thumb
Om Visma förstår att detta är en eftertraktad funktion, undrar man ju faktiskt VARFÖR man inte planerar att fixa den! Jag förutsätter att Visma har en väl fungerande IT-avdelning med kompetent personal, och därmed uppfattar jag det som ren ovilja att öka kundnöjdheten. Och därmed sjunker varumärket i mina ögon. Beklagligt, eftersom vi är många som diskuterar den här typen av frågor i olika företagargrupper på nätet.
(Redigerad)
Foto på Nisse K

Nisse K

 • 454 poäng 250 badge 2x thumb
Ni säljer ju eEkonomi som en tjänst perfekt för föreningar. Många ideella föreningar har bara ideella revisorer och därmed inte heller någon revisionsbyrå. Hur tänker Visma där?
Foto på Jenny Sjöström Sannéus

Jenny Sjöström Sannéus, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 5,916 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Vi har tagit upp revisorsinloggning igen för diskussion och vi hoppas och tror att det är en funktion som kan finnas på plats i i början av 2019. 

Ha det fint!
/Jenny
Foto på Alingo

Alingo

 • 1,090 poäng 1k badge 2x thumb
Toppen! Då finns det ju fortfarande en möjlighet att fortsätta med Visma eEkonomi!