Säkerhetskopiering och återställning - eEkonomi

 • 6
 • Idé
 • Uppdaterades för 9 månader sedan
 • Inte planerade
 • (Redigerad)
Hej!

Efter att ha pratat med er support konstaterar jag att det i dagsläget inte finns något sätt att återställa min bokföring i Visma eEkonomi om något tråkigt skulle hända, t ex om mitt konto skulle hackas och mitt företag startas om via "Företagsinställningar", eller om jag själv (eller någon med tillgång till kontot) begår ett misstag som orsakar dataförlust.

Det skulle kännas mycket bättre om det:
 1. Fanns möjlighet att exportera/importera egna säkerhetskopior som innehåller allt som behövs för att återställa kontot (räcker alltså ej med SIE-filer)
 2. Automatiskt togs säkerhetskopior hos er (t ex varje dygn) som jag som användare kan välja att läsa tillbaka för att återställa kontot 
Jag kan tänka mig att det är fler än jag som känner likadant.

Är säkerhetskopiering och återställning för slutanvändare något som känns intressant för Visma att implementera?

Med vänlig hälsning,

Per
Foto på Per S

Per S

 • 144 poäng 100 badge 2x thumb

Publicerades för 4 år sedan

 • 6
Foto på SOTP

SOTP

 • 3,054 poäng 3k badge 2x thumb
Hoppas verkligen att det inte är som du säger. Enligt Vismas säljare så sker det backuper flera gånger per dygn.
Att det sker backuper är också ett lagkrav. Så om det är som du säger så innbär det alltså att Visma Eekonomi INTE är ett godkänt bokföringprogram.

Vill verkligen ha ett svar från ansvarig person på Visma anhående detta!
Foto på Per S

Per S

 • 144 poäng 100 badge 2x thumb
Jag är rätt övertygad om att Visma tar backuper för eget bruk så att de har möjlighet att återställa alla kunders data om t ex en serverhall skulle brinna upp eller liknande. Frågan är vilka möjligheter det finns att återställa enskilda konton som drabbats av dataförlust på grund av kundens misstag eller att någon tredje part hackat sig in och förvanskat data.

Svaret jag fick från supporten var att det inte finns någon sådan möjlighet.

Jag hänvisades till verktygen under Inställningar -> Import och Export

De är dock ganska omständliga att använda i backupsyfte och ger dessutom inte en komplett backup.

/ Per
Foto på Victor Magnusson

Victor Magnusson, Manager Team Onboarding

 • 9,912 poäng 5k badge 2x thumb
Hej,

Om vi börjar med dig SOTP, kan du vara trygg i att allting sparas hos oss, ingenting försvinner från din tjänst. Vi tar backuper och vi har flera ytterligare backuper till den backupen som säkerställer att ingen data försvinner.

Angående din fråga Per, tar jag den vidare till ansvariga utvecklare av eEkonomi och de kommer att svara er här.

Tack för era frågor

/Victor
Foto på Per S

Per S

 • 144 poäng 100 badge 2x thumb
Ok, tack

/ Per
Foto på SOTP

SOTP

 • 3,054 poäng 3k badge 2x thumb
Hittade även detta svar i forumet, angående backuper.
Foto på Ulf

Ulf

 • 674 poäng 500 badge 2x thumb

Skulle någon på supporten kunna vara snäll och svara på det som Per S skriver, om inte annat så för att sätta stopp för tankarna som iaf jag har fått?

"Jag är rätt övertygad om att Visma tar backuper för eget bruk så att de har möjlighet att återställa alla kunders data om t ex en serverhall skulle brinna upp eller liknande. Frågan är vilka möjligheter det finns att återställa enskilda konton som drabbats av dataförlust på grund av kundens misstag eller att någon tredje part hackat sig in och förvanskat data."

Kanske svaret som Per Nyquist gav för två år sedan redan svarat på frågan, men JAG tycker inte att det är ett glasklart svar.Med vänlig hälsning, Uffe

Foto på Sanna Lindkvist

Sanna Lindkvist, Produktområdeschef ERP Webb - Utveckling

 • 1,392 poäng 1k badge 2x thumb
Officiellt svar
Hej!
Precis som vår support svarat i tidigare trådar kan du vara lugn vi har redundanta miljöer och tar dagligen backuper av kunders data till ett annat datacenter om något skulle hända. Det går att läsa mer om hur vi skyddar din
information här https://vismaspcs.se/support/skydd-av-information

Som leverantör av internettjänster har vi idag inga planer på att införa stöd för export och import av säkerhetskopia som är ett vanligt scenario för flytt av bokföringsdata på lokalt installerade produkter. Vår vision är att du tillsammans med din redovisningskonsult eller andra användare ska jobba i samma system för att slippa överföra transaktioner manuellt, undvika dubbelregistrering vilket ofta är en större risk för fel. Vi vet att alla kunder inte jobbar på detta sätt ännu så därför finns möjligheten till att exportera och importera SIE filer. 

Vi har gjort flera förbättringar under de sista åren för att underlätta när du som användare upptäcker att något blivit fel, här är några exempel: 

  
- Många kunder har efterfrågat möjligheten att starta om sitt företag från noll speciellt i början och det är nu möjligt. Detta är självklartinget man kan göra om man jobbat längre i Visma eEkonomi.

      
- Det finns möjlighet att spara både kundfakturor och leverantörsfakturor som utkast som har varit efterfrågat då fler kunder bokfört fakturor felaktigt. 


- Ibland blir det fel i bokföringen och nu kan du direkt ändra kontonummer och momskoder på ett verifikat utan att du behöver göra en ändringsverifikation. 

  
- Vi har gjort det enklare för dig som användare att kvitta en debetfaktura genom att snabbt göra en kreditfaktura. 

Hoppas mitt svar gör att det blir lite tydligare för hur vi hanterar data och varför vi inte har stöd för export och import av säkerhetskopior. 


Ha en bra dag och tack för att ni ger oss feedback här på forumet. 

Hälsningar Sanna Lindkvist (Utvecklingschef)
Foto på Per S

Per S

 • 144 poäng 100 badge 2x thumb
Tack Sanna för ditt svar.

Jag är dock rädd att det inte gör mig så mycket lugnare.

Som jag svarade SOTP tidigare i tråden är jag inte orolig för er förmåga att återställa data vid större haverier, utan snarare vid mindre haverier orsakade av användare. Frågan jag ställer mig är vilka möjligheter det finns att återställa enskilda konton som drabbats av dataförlust på grund av kundens misstag eller att någon tredje part hackat sig in och förvanskat data. Du nämner t ex möjligheten att starta om sitt företag från noll. Vad händer om tredje part får tillgång till mina inloggningsuppgifter och väljer att nollställa mitt företag? Det vore en stor katastrof för mig. Enligt supporten finns ingen möjlighet att återställa enskilda konton.

Det är därför jag menar att det skulle kännas mycket bättre om det:
 1. Fanns möjlighet att exportera/importera egna säkerhetskopior som innehåller allt som behövs för att återställa kontot (räcker alltså ej med SIE-filer)
 2. Automatiskt togs säkerhetskopior hos er (t ex varje dygn) som jag som användare kan välja att läsa tillbaka för att återställa kontot
Ett bra steg på vägen skulle också vara om ni erbjöd tjänsten att återställa konton åt era kunder genom att läsa tillbaka data från backup (mot skälig avgift naturligtvis).

Hur ställer ni er till detta?

Mvh

Per
Foto på ZI

ZI

 • 238 poäng 100 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Säkerhetskopiera även i e-ekonomi.

Via chatten fick jag reda på att man även själv måste spara sin bokföring i e-ek, något jag trodde man slapp, kanske bra att informera att det inte räcker att lita på "molnet ". Räcker det att spara i SIE fil?
Foto på Tony H

Tony H

 • 662 poäng 500 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Hur säkerhetskopierar jag mitt arbete i eEkonomi?.

Hejsan!
Jag skulle precis börja använda tjänsten visma backup och autostore men hittar inte mina e-ekonomi filer I någon utav mapparna så jag kan spara dem. Hur säkerhetskopierar jag mitt arbete och finns detta inte redan sparat på era servrar? Jag ser inget på mina sidor om hur jag säkerhetskopierar I e-ekonomi. Är det själva bokföringen jag bör kopiera och I så fall hur gör jag?

Mvh,
Tony
Foto på Lovisa Dacke

Lovisa Dacke, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 24,048 poäng 20k badge 2x thumb
Hej!

Precis som min kollega Sanna skriver så finns det ingen funktion i programmet för att ta säkerhetskopior i programmet. Däremot finns det självklart möjlighet att ta ut t.ex. en SIE-fil så att man kan spara ner all sin bokföring. Detta görs under Inställningar - Import och Export - SIE, import och export av bokföringsdata. 

Gällande frågan kring dataintrång så har vi ständiga säkerhetsgranskningar och tester i våra system för att hela tiden motverka dataintrång. För att läsa mer om våra licensvillkor och om säkerheten i programmet hänvisar jag till länken Sanna sedan tidigare skickat men även till vår sida "Licens- och avtalsvillkor", där kan ni fördjupa i mer i vad som gäller specifikt för Visma eEkonomi.

Jag såg att det fanns en fråga kring om man gör något fel i programmet och skulle vilja läsa in en säkerhetskopia för att "börja om". Istället för att använda sig utav den funktionen har vi t.ex. Ångra matchning och liknande funktioner. 

/Lovisa
Foto på Kim Andersson

Kim Andersson

 • 60 poäng
Hej

Denna fråga har jag också börjat fundera över. Om en tredje person får tag på mina inloggningsuppgifter, går in på mitt konto och väljer att starta om företaget.
Nu vet jag inte hur rutinerna är när man väl trycker på knappen "starta om företaget". Men jag hoppas inte att det är bara att trycka på knappen så försvinner hela företaget.
Hur skyddar man sig i mot det? Jag är medveten om att sannolikheten inte är stor men risken finns fortfarande där. Därför skulle det kännas tryggt om ni har en funktion där allting sparas i en backup som man själv kan spara lokalt utfall det värsta skulle hända. Alternativt om man väljer att starta om företaget så måste vissa steg genomföras att man identifierar sig som användare av kontot. Tex identifiering genom BankID.

//Kim
Foto på Victor Magnusson

Victor Magnusson, Manager Team Onboarding

 • 9,912 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Kim,

Det du nämner här är en fråga som vi tar väldigt allvarligt på. Vi är i slutet av utvecklingen av en tvåstegsverifiering och som vi hoppas lansera under hösten. Det kommer innebära att alla som vill kan aktivera tvåstegsverifiering och då t ex logga in med ett lösenord och sen godkänna inloggningen i telefonen, om man inte godkänner i telefonen, kommer man då helt enkelt in. Vi kommer sen fortsätta utveckla det här, så att ytterligare lösningar kommer erbjudas.

Jag är medveten om att jag bara delsvarar på din frågeställning, men vill att du ska veta att vi är i slutfasen med att ytterligare höja säkerheten för inloggningen.

Tack för ditt inlägg och ha en fortsatt fin sommar.

/Victor
Foto på UniKum

UniKum

 • 1,770 poäng 1k badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Backup - eEkonomi.

Lite nyfiken på eEkonomi, som ju är en molntjänst. Finns det ändå möjlighet att göra egna säkerhetskopior och återläsningar själv eller måste man be Visma att göra det? Vilken kontaktväg använder man i så fall?
Foto på UniKum

UniKum

 • 1,770 poäng 1k badge 2x thumb
Wow!

Med bakgrund av de svar och "åtgärder" som går att läsa här ovan vill man definitivt inte lämna sitt lokalt installerade program till förmån för Visma eEkonomi.

Hoppas verkligen att Visma inte kommer att avveckla Enskild Firma och andra "lokala programvaror".

/LS