Fler färdiga bokföringsförslag - eEkonomi

 • 7
 • Idé
 • Uppdaterades för 6 månader sedan
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Jag tycker utbudet på de Bokföringsförslag som finns från början är väldigt tunt. Jag hade förväntat mig en del guidning och förklarande text för de vanligaste händelserna som en egenföretagare kan råka ut för. Ett, tänker jag, ganska vanligt exempel är att man köper något för företagets räkning med privata pengar. Jag har då skapat detta bokföringsförslag:


NAMN
Skuld till följd av inköp med privata pengar

BESKRIVNING
Här har jag som privatperson köpt något åt företaget och betalat med privata pengar. Då bokför jag detta som en skuld ifrån företaget till mig själv.
Byt ut konto 4000 till lämpligt konto beroende på vad för inköp det gäller.

KONTON
2893 - Skulder till närstående personer, kortfristig del     KREDIT
4000 - Inköp av varor                                                       DEBET
2641 - Debiterad ingående moms                                    DEBETVarför finns inte denna redan gjort? Varför finns det inte redan 20 stycken snarlika gjorda färdiga att använda och hjälpa era kunder?
Foto på Prefect

Prefect

 • 1,902 poäng 1k badge 2x thumb

Publicerades för 3 år sedan

 • 7
Foto på Pacsac

Pacsac, Champion

 • 49,070 poäng 20k badge 2x thumb
under Inställningar finns det Bokförningsförslag där kan du skapa egna (knapp "Nytt bokförningsförlag" uppe i högra hörnet)
Foto på Prefect

Prefect

 • 1,902 poäng 1k badge 2x thumb
Hej, ja det är precis detta jag har gjort och visat ovan. Min fråga är: Varför finns det inte redan en massa gjorda?

Jag ser det lite som att antingen gör ni ett ekonomiprogram där man kan göra allt, som är för proffs enbart och inte hjälper sina användare alls.
Eller så gör ni ett program som guidar, utbildar och hjälper sina användare och fungerar även för personer som inte är ekonomer. Ofta verkar det som att det är det första scenariot ni utvecklar, vilket jag antar inte är ert syfte? Eller det kanske det är?
Foto på Pacsac

Pacsac, Champion

 • 49,060 poäng 20k badge 2x thumb

Nu är jag ingen som gör detta program, och en hel massa av dom färdiga förslagen har jag fått inaktivera och gjort 2 egna

Är det inte bra med att kunna anpassa programmet efter dom behov man har.

Foto på Prefect

Prefect

 • 1,902 poäng 1k badge 2x thumb
Det är fantastiskt att kunna göra egna!

Men det behöver ju inte vara antingen eller. Jag tycker det bör finnas ett flertal välgjorda och informativa bokföringsförslag redan gjorda. De kan behandla relativt vanliga händelser. Sen kan man göra sina egna mer specifika bokföringsförlag efter eget tycke.
Foto på Susan Åklundh

Susan Åklundh, Fd Moderator

 • 15,664 poäng 10k badge 2x thumb
Hej Prefect,

Håller med dig om att det inte behöver vara svart eller vitt utan det ska finnas bokföringsförslag att välja och man ska ha valet att kunna skapa egna.
Är det några speciella bokföringsförslag du saknar?
Skulle du vilja ge förslag på något/några som du saknar?

Ha en fin dag
/Susan
Foto på Prefect

Prefect

 • 1,902 poäng 1k badge 2x thumb
Hej,

jag tycker ni borde kontakta några stycken olika revisorer/ekonomer och fråga efter deras 10 vanligaste transaktioner som sker hos små bolag. Hör sedan av er till 50 av era användare, fråga vilka deras egna bästa bokföringsförslag är och ifall de saknar några. Efter det så bör ni ha en lista att jobba med. Jag skriver ner några jag kommer på nu, med reservation för att vissa saker kanske redan bokas in automatiskt:

Inköp med privata pengar
Återbetalning till privatperson för utlägg
Utbetalning av traktamente
Aktieutdelning
Insättning av eget kapital
Inbetalning av F-skatt till Skatteverket
Bokföra årets resultat vid bokslut
Avgift för bank
Boka om inkomst till intäkt vid bokslut för såld tjänst som ännu inte har fakturerats
Skatteverket drar f-skatt ifrån ditt skattekonto
Betalning av telefonabonnemang
Betalning av bredbandsabonnemang
Inköp av dator
Inköp av mobiltelefon
Foto på Karl Wilsborn

Karl Wilsborn, Moderator

 • 9,254 poäng 5k badge 2x thumb
Jättebra tanke Prefect, håller med om att det är lite tunt med färdiga förslag idag. Jag ändrar tråden till ett önskemål då jag inte hittar något om detta sedan tidigare.

/Karl
Foto på Prefect

Prefect

 • 1,902 poäng 1k badge 2x thumb
Bra Karl!

Spontant måste jag säga att jag är väldigt negativt överraskad över hur lite programmet faktiskt guidar en. Kanske krävs det att man skall ha bra koll på bokföring innan man använder ert program? Men jag tycker inte det borde behövas med bra information och guidning.

I dagsläget känns det som att man givetvis kan göra all bokföring i ert program om man vet hur man gör. Men om man inte vet så får man inte så bra hjälp. Jag hade förväntat mig många tydliga exempel och även guider för de 10 vanligaste sakerna som alla företag gör, t.ex. betala ut lön, bokföra arbetsgivaravgifter, göra enklare inköp etc.

Som exempel så kan man klicka på arbetsgivaravgift för att skapa en fil. Men detta är ju bara en del i ett flöde. Hela flödet börjar ju med ett lönebesked och sen är det en massa steg i ert program, på banken, skatteverkets hemsida, ert program igen etc innan allt är klart. Detta flöde tycker jag måste beskrivas på ett mycket mycket bättre sätt. 
Foto på Magnus

Magnus

 • 132 poäng 100 badge 2x thumb
Varför saknas Konteringsmallar i Visma e-ekonomi? dvs man skapar en mall till återkommande verifikationer slår i belopp och sedan klar.
I Bokföringsförslag måste man knappa in belopp på olika konto.
Mvh Magnus 
Foto på Elliot

Elliot

 • 244 poäng 100 badge 2x thumb
Personligen tycker jag att det är superbra att man kan skapa egna konteringsförslag. Det hade dock varit fantastiskt om man kunde skapa bokföringsförslag även till betalningar av fakturor osv. för återkommande abonnemangsfakturor. Skulle spara massor av tid. Det går ju såklart att skapa manuella verifikationer för betalning av fakturorna via bokföringsförslag, men då tappar man statistiken på leverantörerna, vilket är synd.
Foto på Lovisa Dacke

Lovisa Dacke, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 24,068 poäng 20k badge 2x thumb
Hej allihopa!

Vad kul att se att ni tagit er tid till att lyfta ett önskemål här i vårt supportforum - Vi är väldigt tacksamma för all input vi får gällande programmet :)

Jag förstår att det skulle underlätta för er om fler bokföringsförslag fanns skapade i programmet, tack så mycket för alla förslag  gällande nya bokföringsförslag. Vi har i dagsläget inget beslut om att det är något vi kommer att införa inom den närmsta framtiden när det rör just bokföringsförslag. Däremot vill jag lyfta att vi just nu diskuterar hur vi, i stort, kan underlätta för alla användare gällande bokföring. 

Ha en fin fredag!

/Lovisa
Foto på Tradgard

Tradgard

 • 136 poäng 100 badge 2x thumb

Hej Lovisa, vi har använt Eget AB i många år och tittar nu på ̈vad vi ska ersätta det med. Jag är rätt förvånad över bristen på automatisering i eEkonomi och förstår inte varför det t.ex. inte finns bokföringsförslag motsvarande de utbetalningstyper och inbetalningstyper som fanns i EgetAB. Vill ni hjälpa mig som användare ska ni lägga upp ett bibliotek av bokföringsförslag med den erfarenhet ni har.

Ni har ju själva visat hur bra det går att automatisera bokföring för småföretagare med EgetAB. Men eEkonomi kanske inte är tänkt som ersättare till EgetAB för oss som inte vill hålla på med bokföring så mycket?

Hälsningar
Per


Foto på Lovisa Dacke

Lovisa Dacke, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 24,068 poäng 20k badge 2x thumb
Hej Per! 

I stor utsträckning så är det Visma eEkonomi som är programmet vi rekommenderar kunder att gå över till när de byter från Eget AB. Självklart har vi andra program också som kan fungera och vi strävar alltid efter att erbjuda er det program som passar er bäst. Om det är så att du vill komma i kontakt med oss för att diskutera vilken lösning som passar dig och din verksamhet bäst så återkom gärna här i tråden så ser jag till att du blir kontaktad av oss :)

Gällande ditt önskemål om bokföringsförslag så är det precis som jag nämnt ovan att vi i dagsläget inte har ett beslut om att det är något som kommer införas inom den närmsta framtiden.

Ha en fin dag!

/Lovisa
Foto på Magnus

Magnus

 • 132 poäng 100 badge 2x thumb
Hej!
Hur går det med utvecklingen av kontreingsmallar i eEkonomi?
Dvs Mallar som man skapar där man sedan bara kan knappa in "att betala" sedan godkänna?
Mvh Magnus
Foto på Magnus

Magnus

 • 1,162 poäng 1k badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Bokföringsförslag för transaktioner på skattekonto - eEkonomi.

Hej!

De flesta blir måste någon gång bokföra transaktioner mot skattekontot. Det hade varit bra om alla (eller de flesta) olika typer av transaktioner fanns som bokföringsförslag. Det skulle nog underlätta för många och minska mängden frågor och sökande efter svar.

T ex finns Intäktsränta och Kostnadsränta men inte Korrigerad Kostnadsränta. Mer krut borde läggas på automatisk matching/bokföringsförslag vid import av SKV från skattekontot. Jag förstår att den funktionen är ny men det hade gått att göra det så mycket enklare än idag.

Mvh Magnus
Foto på Carina

Carina

 • 7,916 poäng 5k badge 2x thumb
Men kan man inte använda den mallen för kostnadsränta? Spelar ju inte någon roll om den är korrigerad eller inte, det är i vilket fall en kostnadsränta oavsett om du får betala mer eller får tillbaka. 
Foto på Prefect

Prefect

 • 1,902 poäng 1k badge 2x thumb
Angående svaret:

"Gällande ditt önskemål om bokföringsförslag så är det precis som jag nämnt ovan att vi i dagsläget inte har ett beslut om att det är något som kommer införas inom den närmsta framtiden."

så är det totalt oförklarligt att man inte lägger tid och pengar på detta. Att identifiera de 10 vanligaste bokföringarna som era kunder gör och sedan skapa förslag på hur dessa skall göras kan väl inte vara annat än högsta prio? Svårt att förstå hur ni resonerar.
Foto på Prefect

Prefect

 • 1,902 poäng 1k badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Steg för steg bokföra Moms för AB - eEkonomi.

Hej,

jag saknar en guide steg-för-steg för bokföring av moms.

De händelser som sker är följande (enligt mig):

1. Skapa momsrapport via Bokföring>Momsredovisning>Ny momsredovisning
2. Skapa fil och skicka in till Skatteverket.
3. Föra över pengar ifrån Företagskonto
4. Bokföra steg 3
5. Skatteverket drar momsen ifrån Skattekontot
6. Bokföra steg 5


De konton som är inblandande (enligt mig, rätta gärna) är:
1930 - Företagskonto
1630 - Skattekonto
1650 - Redovisningskonto för moms

Det som jag behöver hjälp med är de två verifikationerna med nummer 4 och 6 ovan. Hur skall de se ut? Även, vilket bokföringsförslag skall jag använda i Visma eEkonomi?
Foto på Elliot

Elliot

 • 244 poäng 100 badge 2x thumb
Vi gör mycket import av varor vilket resulterar i att leverantörsfakturorna minst har sex rader. Samma sex rader varje gång, med samma momsberäkning. Jag skulle kunna välja att skapa ett bokföringsförslag, men tappar då möjligheten att koppla fakturan till en leverantör (statistik). Så. Jag önskar att bokföringsförslag också har möjlighet att kopplas till leverantörer.

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.