Saknar varningsskylt för inkl moms - Administration

 • 2
 • Idé
 • Uppdaterades för 9 månader sedan
 • Inte planerade
 • (Redigerad)
Vi använder ibland bocken inkl moms när vi gör order till privatpersoner, eftersom man alltid ska kommunicera inkl moms-priser när man kommunicerar t ex ordererkännande till privatperson. Vi har haft mycket problem med att den bocken av en eller annan anledning "försvinner" innan fakturering. Det kan ha skett av misstag eller att man ändrat något i kundens adressuppgifter och plockat upp kunden på nytt på ordern. Då ligger inkl moms-beloppen kvar på ordern, men bocken inkl moms försvinner. Detta får till följd att vid faktureringen, så läggs moms på igen och kunden får faktura med för höga priser. Skulle önska att det dök upp en varningsskylt, liknande den som kommer när man manuellt bockar i eller ur inkl moms-rutan.
Foto på Rodahl

Rodahl

 • 192 poäng 100 badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 2
Foto på Linnea Norden

Linnea Norden, Moderator

 • 5,880 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

För att detta inte ska hända så är det bäst att ni skapar en försäljningsprislista som är markerad för att priserna är inkl. moms. Och denna prislistan väljer ni i kundregistret på alla kunder som är privatpersoner. Då kommer det automatiskt bli inkl. moms på alla ordrar och fakturor ni skapar till dessa kunder. 

Försäljningsprislistan skapar du under Försäljning - Försäljningsprislistor. Och sen väljer du denna på fliken Fler uppgifter när du går in på kunden under Försäljning - Kundregister. 

//Linnea
Foto på Rodahl

Rodahl

 • 192 poäng 100 badge 2x thumb

Det du föreslår är ju en smidig lösning, framförallt för er. Men om det är så att man har en massa rabattavtal upplagda, med olika rabattsatser på de olika artikelgrupperna, och att val av prislista görs genom rabattavtalen, då är det inte så enkelt. Då får man dessutom lägga upp dubbelt antal rabattavtal, ett som går på exkl-moms-prislista och ett som går på inkl-moms-prislista..

Dubbla prislistor och dubbla rabattavtal verkar dumt, när det redan finns en funktion förberedd, som skulle kunna förbättras.

Foto på Fredric Broad

Fredric Broad, Moderator

 • 2,754 poäng 2k badge 2x thumb
Hej Leifag!

Förstår att det inte blir så smidigt för dig att lägga upp en prislista till, jag tar ditt önskemål vidare!

/Fredric 
Foto på Susanne Friman

Susanne Friman, Produktansvarig - Visma Administration, Visma Förening, Visma Fakturering, Visma Webbfakturering, Visma Tid, Visma Compact

 • 2,430 poäng 2k badge 2x thumb
Hej Leifag!

Håller med att det hade varit bra. Det är inget vi har planerat just nu, men om det är fler med dig som önskar det här gå in och gilla med +1 knappen.

/Susanne
Foto på MG Carlsson

MG Carlsson

 • 226 poäng 100 badge 2x thumb
Hej, jag ser en stor risk med just den knappen " inkl moms " , även att den gör en varning att priserna blir inkl. moms utan att moms läggs till. Det är lätt att på en offert/order på något sätt gör att den blir iklickad vilket göra att slutpriset till kund blir inkl. moms utan att programmet ligger på momsen. En enkel önskan vore att man helt enkelt kan i programinställningar avmarkera knappen på offert/order/faktura så den inte går att använda. 
MickeRM