Matcha skattekonto mot arbetsgivardeklaration - eEkonomi

 • 6
 • Idé
 • Uppdaterades för 4 månader sedan
 • Genomförda
 • (Redigerad)
Det är ju superbra att det nu går att bokföra även skattekontot. Men det är ju lite halvlurigt att personalskatt och sociala bokas från kontot per automatik varje månad, men INTE dyker upp i listan under kassa- och bankhändelser. Så är man inte vaksam på detta genom transaktionsanalysen så är det väldigt lätt att man råkar boka det 2ggr.
Foto på T_Thalen

T_Thalen

 • 294 poäng 250 badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 6
Foto på Sanna Theodorsson

Sanna Theodorsson, Fd Moderator

 • 5,690 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!
Jag är lite osäker på hur du menar. Nedan förklarar jag hur programmet tänker:

När du skapat ett lönebesked i modulen för Lön i eEkonomi så klickar du på bokför när du är klar med lönebeskedet. Eftersom du väljer bokför skapas det en verifikation. Du får en notis om att verifikationen har skapats. Såhär blir min verifikation för lönebeskedet:Sedan går jag in under Lön igen och väljer arbetsgivardeklarationen. Väljer min månad och klickar på bokför, så skapas denna:Sedan går jag in under Kassa- och bankhändelser och väljer mitt Skattekonto.
Där skapar jag en händelse på -13 584kr (alternativt kan du läsa in en SKV-fil) och matchar med händelsen för arbetsgivardeklarationen (som innehåller bokföringskonto 1630).
Denna händelse kommer inte bokföras på nytt utan det som händer är bara att händelsen på skattekontot kopplas ihop med verifikationen för arbetsgivardeklarationen.

Du kan sedan skapa en händelse på Företagskontot, där det går ut -13 584kr. Utan att matcha denna går du tillbaka till Skattekontot igen. Skapar en händelse på skattekontot där du sätter in 13 584kr, välj Matcha. Du väljer sedan Överföring mellan egna bankkonton och väljer Företagskonto. På Välj bankhändelse ska du sedan få upp den händelse du skapade på företagskontot.


Använder du inte programmets lönefunktion så behöver du manuellt bokföra dessa händelser, eller importerar du dessa händelser med en SIE-fil om du använder ett annat löneprogram.

Hoppas detta gav dig ett svar på din fundering :)

/Sanna
Foto på T_Thalen

T_Thalen

 • 294 poäng 250 badge 2x thumb
Ok, egentligen då ett onödigt moment, för saldot på 1630 kommer ändå att stämma överens med skattekontot om man väljer att hoppa över att matcha dessa händelser? Sen är det klart att det är enklare om man får skattekonto att stämma överens med vyn i kassa och bankhändelser. Men hur får man till det utan att slå ihop summorna till en post i visma. Eftersom skattverket delar upp det i 2st dragningar, en för arbetsgivaravgift och en för avdragen skatt. Hur gör man då om man vill matcha dom två mot den bef. verifikationen?
Foto på Karl Wilsborn

Karl Wilsborn, Moderator

 • 9,244 poäng 5k badge 2x thumb
Helt korrekt uppfattat. Matchningen av skattekontots betalning av skatt/arbetsgivaravgift bokför ingenting, då den verifikationen redan är skapad. Transaktionen matchas bara ihop mot den redan skapade verifikationen avseende den betalningen, så man kan följa upp skattekontots transaktioner under Kassa- och bankhändelser i programmet. Rent krasst kan du därmed skippa denna matchningen, men fortfarande har en korrekt bokföring. Så svaret på din fråga är ja, även om det såklart inte är någonting som vi rekommenderar.

Angående dina andra fråga så går det i dagsläget dessvärre inte att matcha en verifikation mot två bankhändelser. För att kunna göra matchningen får du manuellt slå ihop utbetalningarna så du enbart har en transaktion, då kan du matcha den mot verifikationen från arbetsgivardeklarationen.

/Karl
(Redigerad)
Foto på Micke

Micke

 • 152 poäng 100 badge 2x thumb
Har just haft en längre chattdiskussion med supporten om precis detta. Jag använder Lönemodulen för lön och arbetsgivardeklaration, och den bokför ju personalskatt och arbetsgivaravgift automatiskt. Smidigt!

Problemet uppstår som noterat ihop med matchning av kontohändelser för Skattekontot under Kassa/Bankhändelser, då SKV delar upp detta i två separata transaktioner, men eEkonomi har registrerat det hela som en verifikation. Två transaktioner går inte att matcha mot en och samma verifikation, varför jag uppmanas att ta bort de två automatiskt genererade transaktionerna och manuellt lägga in en kontohändelse som motsvarar verifikationen. Inte så smidigt!

Jag lutar åt att bara ignorera kassahändelserna och leva med det, även om det irriterar att man inte kan bocka av alla händelser. Det hela verkar som en designmiss från Vismas sida, då man inte tänkt igenom hur funktionerna samspelar. Jag hoppas vi får se en lösning på detta, då automatiseringen av Skattekontot i sig är ett stort lyft för programmet.
Foto på Lovisa Dacke

Lovisa Dacke, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 23,008 poäng 20k badge 2x thumb
Hej på er!

Jag vill i denna tråden lyfta att ni som har önskemål gällande smidigare hantering av matchning mellan skattekonto och arbetsgivardeklarationen går in och följer/röstar på tråden "Matcha skattekontot mot arbetsgivardeklaration - eEkonomi". I den tråden får ni uppdateringar om en ändring skulle bli aktuell gällande önskemålet :)

Ha en härlig onsdag!

/Lovisa
Foto på Emelie Citron

Emelie Citron, UX Designer - Visma eEkonomi

 • 7,226 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Vi ska börja titta på en lösning för att kunna matcha flera banktransaktioner till en gemensam bokföringshändelse, enligt de önskemål som diskuteras i den här tråden.

För att få till en så bra lösning som möjligt så skulle vi behöva komma i kontakt med några av er användare. Genom intervjuer och användartester vill vi diskutera fram ett bra arbetsflöde som täcker era behov.

Om tycker det låter spännande och är sugen på att vara med och påverka funktionen så bokar du in en tid som passar via nedanstående länk

Länk till mötesbokning (Avslutad)

Ha en fin dag!

//Emelie
(Redigerad)
Foto på LeifR

LeifR

 • 92 poäng 75 badge 2x thumb
Hej,

Hur går det med detta?

Kan man i väntan på en fungerande lösning tänka sig att lägga in en mer detaljerad förklaring/förslag till manuell hantering under "?"-knappen på dessa händelser?

Mvh
Leif

Foto på Nellie Karlsson

Nellie Karlsson, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 20,064 poäng 20k badge 2x thumb
Officiellt svar
Hej! 

I senaste nyheterna för eEkonomi finns det nu möjlighet att matcha flera händelser under Kassa- och bankhändelser samtidigt mot en verifikation. Det blir väldigt användbart för dig som jobbar med ditt skattekonto i eEkonomi. Läs mer om nyheterna i forumtråden: Nyheter i eEkonomi 30 januari

Ha en fortsatt bra dag!
/Nellie 
(Redigerad)