Saldo hamnar fel i ruta 2.48 och 2.49 på INK2 - Deklaration/Årsredovisning i eEkonomi

 • 2
 • Problem
 • Uppdaterades för 2 år sedan
 • Löst
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Hej! 

Olyckligt nog har vi upptäckt att saldon hamnar fel i ruta 2.48 och 2.49 på INK2 i tillvalet Deklaration/Årsredovisning i eEkonomi. 
Jag vet att ni är många som har längtat efter att lämna in deklarationen men jag får be er avvakta med att lämna in tills vi har en lösning. Så länge kan ni självklart påbörja deklarationsarbetet och göra klart alla steg förutom inlämningen. 

Ni som redan har hunnit lämna in deklarationen kommer troligtvis behöva skapa om deklarationen och skicka in en rättelse. 

Följ tråden uppe till höger för att få mer information om när det är löst! 
Foto på Lisa Henriks

Lisa Henriks, Community Manager

 • 19,944 poäng 10k badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 2
Foto på monova

monova

 • 1,708 poäng 1k badge 2x thumb
Varför kommer alltid leveranserna med fel? Hur testas produkten egentligen?
Foto på piveslat

piveslat

 • 176 poäng 100 badge 2x thumb
Bra att ni fick ut leveransen av uppdateringen men självklart bedrövligt att den innehåller fel. Lagom kul att låsa upp det man redan gjort. Troligtvis justerar jag det manuellt istället på en blankett till SKV innan jag skickar in den. Generellt borde ni också börja be om ursäkt för sena leveranser/fel i programmen....
Foto på Patrik Gren

Patrik Gren

 • 178 poäng 100 badge 2x thumb
Bedrövligt efter att vi fått vänta på att kunna använda den tjänst vi betalat för. Kollektiv reklamation kanske?
Foto på max1001

max1001

 • 6,076 poäng 5k badge 2x thumb
Ni borde skämmas över er kvalitetskontroll, och det merarbete ni skapar åt era kunder. Vi har lyft det tidigare att ni inte ska se er kundbas som betatestare! Men det är ju smärtsamt klart att Visma inte är det företag det har varit tidigare. 
Foto på Uffe L

Uffe L

 • 96 poäng 75 badge 2x thumb
En Quick Fix antar jag...klar den 10 jan ? Jaga på programmerarna bara...se till att saldon pekar rätt på blanketten. Kan ju inte vara något större problem om inte div "prioriteringar" börjar spöka igen
Foto på Nabil Sihlén

Nabil Sihlén

 • 252 poäng 250 badge 2x thumb
Hej,

Detta ser ut att vara fixat nu? Vad jag kan se så stämmer Inkomstdeklarationen, årsredovisningen och balansräkningen i Visma eEkonomi på de aktuella raderna.
Foto på Erik K

Erik K

 • 286 poäng 250 badge 2x thumb
Jag uppdaterade bokföringsvärden i modulen men för mig kvarstår felet. Skatteskuld hamnar i fält 2.48 (övriga skulder) och Övriga skulder hamnar i fält 2.49 (Skatteskulder)
Foto på Nabil Sihlén

Nabil Sihlén

 • 252 poäng 250 badge 2x thumb
Det stämmer, jag får samma fel. Problemet kvarstår.
Foto på Prefect

Prefect

 • 1,902 poäng 1k badge 2x thumb
Jag slänger in en fråga här eftersom ni som läser här håller på med precis samma sak som jag gör, alltså att färdigställa årsredovisningen.

Jag har ett AB där bara jag är anställd och gör mitt första bokslut då jag kan ta utdelning. Jag tänkte färdigställa årsredovisning och deklarationen denna veckan och betala ut utdelningen i nästa vecka. Finns det något som hindrar mig från att göra så? Jag tänker att det kanske finns någon praktiskt detalj med skatteverket/bolagsverket eller dylikt som gör att jag måste vänta?

Tacksam för svar, och sorry för temporärt hi-jackande av tråden.
Foto på ByggaNytt

ByggaNytt

 • 372 poäng 250 badge 2x thumb
Låter helt rätt och årsredovisning till Bolagsverket med snigelpost, deklaration till Skatteverket och sen utbetalning till dig från företaget. Tänk på att du skall redovisa aktieutdelningen (K10-blankett) först i nästa års privata deklaration så att göra en enkel excelfil eller liknande kan vara ett bra tips för att hålla koll när åren rullar på!
Personligen betalar jag in den privata skatten (20%) på årets aktieutdelning direkt till det privata skattekontot, tyvärr är det numer utan ränta men då glöms inte detta bort.... :-) 
(Redigerad)
Foto på Prefect

Prefect

 • 1,902 poäng 1k badge 2x thumb
Hej,

jag ställer tre till frågor till dig för du verkar ha bra koll (alla med bra koll får givetvis svara. :) ).

1. Är det så att den skatt på utdelning som skall betalas in tas ifrån de redan utbetalade pengarna och alltså är en privat kostnad? Som exempel, om ett företag betalar ut 100 000 i utdelning så får privatpersonen in 100 000 på sitt konto. 80 000 av dessa kan behållas och 20 000 skall betalas in till det privata skattekontot. Stämmer den beskrivningen?

2. Nu i maj 2018 så är det dags för privat deklaration. Den påverkas alltså inte av den utdelning jag tar nu i januari 2018? Det är först deklarationen som sker i maj 2019 då jag skall fylla i min K10. Stämmer detta?

3. Varje månad så lämnar jag in kontrolluppgifter till skatteverket avseende lön. Skall information angående utdelning inkluderas här? När?
Foto på Nabil Sihlén

Nabil Sihlén

 • 252 poäng 250 badge 2x thumb
Flikar in med svar då frågorna var rätt straight forward.

1. Det stämmer. Tänk på att kostnadsränta på skattekontot börjar ticka redan från 12 februari, även om den inte är jättehög. I ditt fall blir det ju från 12 februari 2019.

2. Stämmer också.

3. Antar att du syftar till arbetsgivardeklarationen och där ska endast lön tas med, inte utdelningar.
Foto på ByggaNytt

ByggaNytt

 • 372 poäng 250 badge 2x thumb
Helt rätt svar ovan.

År 1: Företaget gör en vinst som beskattas med bolagsskatt (22%), resterande går till viss del att dela ut, se 3:12 regler (schablon alt löneunderlag).
År 2: Företaget betalar ut aktieutdelning till dig som privatperson.
År 3: Nu skall föregående års (år 2) aktieutdelning beskattas och redovisas på blankett K10.
Om man har ett/flera företag och kör under många år så behövs det lite koll på när allt skall redovisas, därav tipset med excelfil!
Foto på Prefect

Prefect

 • 1,902 poäng 1k badge 2x thumb
Tack för svaren!

Anledningen till att jag frågar om kontrolluppgifter steg 6 ifrån denna informationen (https://www.revideco.se/hur-stor-aktieutdelning-far-man-ta-famansbolag/):

Tidslinje vid utdelning på årsstämma
 1. Bokslut och årsredovisning upprättas för räkenskapsåret och skrivs på av styrelsen.
 2. Förslag till utdelning upprättas, formellt av styrelsen, antingen i årsredovisningen eller separat.
 3. Revision genomförs om bolaget har en vald revisor. Revisorn tillstyrker eller avstyrker vinstdispositionen.
 4. Årsstämma hålls. Utdelning beslutas och utbetalningsdag anges.
 5. Utbetalning sker.
 6. Kontrolluppgift lämnas in, det är stämmodagen som styr avseende vilket kalenderår som kontrolluppgift lämnas. Kontrolluppgift avseende utdelning lämnas in samtidigt som kontrolluppgift för löner dvs i januari året efter stämma som beslutat om utdelningen.
 7. Blankett K10 upprättas som bilaga till ägarens privata deklaration där skatteberäkning på utdelningen redovisas enligt 3:12 reglerna.
 8. Fyllnadsinbetalning bör ske före den 12 februari alternativt 12 mars så att man undviker ränta på restskatt (dvs skatt på utdelningen som gjorts).
 9. Slutlig skatteinbetalning sker i samband med att ägarens slutskattsedel regleras och det kan ske fram till i december året efter utdelning beslutats. Väntar man till det här datumet med att betala skatten på utdelningen så påförs räntekostnader.

Här låter det som att kontrolluppgift för utdelning skall lämnas in samtidigt som kontrolluppgifter för löner. Men jag tolkar det nog fel. Vill någon förtydliga detta?
Foto på monova

monova

 • 1,708 poäng 1k badge 2x thumb
KU31 lämnas av företaget
Foto på Erik K

Erik K

 • 286 poäng 250 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Skatteskuld pga skuld till närstående? - eEkonomi.

Håller på att skapa deklaration i Visma eEkonomi. Blir lite förbryllad när den totala summan för konto 2893 "Skuld till närstående" läggs in automatisk som skatteskuld på INK2R (fält 2.49). Ska det vara så?
Foto på Adreas

Adreas

 • 920 poäng 500 badge 2x thumb
Det verkar som att övriga skulder (kortfristiga) på alla konto 2650, 2710, 2731, och 2893 syns som skatteskulder i deklarationen...
Foto på Nellie Karlsson

Nellie Karlsson, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 22,360 poäng 20k badge 2x thumb
Hej allihop! 

Jag vill börja med att be om ursäkt för de fel som har uppstått och det merjobb det har skapat er. Men jag har nu också goda nyheter att dela med mig av, vi har hittat orsaken till felet och det är rättat. Just nu står vi i testfasen för att kontrollera så att rättningen går igenom korrekt och så att allt fungerar som det ska när vi släpper ut en ny version. 

Vi planerar att ha detta klart under eftermiddagen idag. 

Jag ber er fortsatt att avvakta med att göra klart deklarationen tills vi återkopplar här i tråden igen. 

/Nellie 
Foto på Jenny Sjöström Sannéus

Jenny Sjöström Sannéus, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 7,686 poäng 5k badge 2x thumb
Officiellt svar
Hej allihopa!

Nu är problemet löst och saldona hamnar rätt i ruta 2.48 och 2.49 på INK2 i tillvalet Deklaration/Årsredovisning i eEkonomi. Har du hunnit skapa deklarationen så rekommenderar jag dig att hämta bokföringsvärdena på nytt och skapa om deklarationen. Kontrollera så att det stämmer. 

Jag vill än en gång be om ursäkt för problemen som skapats för er!

/Jenny
Foto på Lane

Lane

 • 242 poäng 100 badge 2x thumb
Det räcker inte med det. Det verkar vara omkastade datum i kolumnerna i årsredovisning då det gäller finansiella tillgångar och not 3. Jag får heller inte ihop det den noterade siffran för 2016. Kan Ni kolla upp detta.
Foto på Rolf Danielsson

Rolf Danielsson

 • 400 poäng 250 badge 2x thumb
Jag får inte saldot i ruta 2.49 att stämma med den summa jag har på konto k2510 som utgående saldo. Verkar vara fel, summan stämmer om man slår ihop saldot på  k2510 plus skatten på årets resultat i ruta 3.25. Så ska det väl inte vara? Tacksam om ni kollar detta.
Foto på Nellie Karlsson

Nellie Karlsson, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 21,374 poäng 20k badge 2x thumb
Hej!

Först och främst kan du kontrollera värdet som är bokfört på alla 25xx-konton och det är denna summa som förs över till ruta 2.49 på deklarationen. Men sedan tar även programmet hänsyn till skatten på årets resultat precis som du beskriver. 

När du låser deklarationen under Deklaration - Inlämning - Bockar för rutan "Lås deklaration" så ser du att en länk "Visa verifikation" läggs till. Klickar du fram den verifikationen så ser du att konto 2510 läggs till med en summa. Vill du kontrollera beloppet i ruta 2.49 så behöver du ta hänsyn även till denna summa. 

/Nellie
(Redigerad)
Foto på Rolf Danielsson

Rolf Danielsson

 • 400 poäng 250 badge 2x thumb
Nu förstår jag inte, menar du att det belopp jag ser i ruta 2.49 i förhandsvisning blir ett annat belopp när jag låser deklarationen?
Foto på Rolf Alm

Rolf Alm

 • 606 poäng 500 badge 2x thumb
TACK!!!
Foto på max1001

max1001

 • 6,076 poäng 5k badge 2x thumb
Det är kanske inte ni som ska bära hundhuvudet för detta men era ursäkter hjälper inte oss. Tid är pengar, och här ni kostat oss ganska mycket. Jag vill lyfta samma frågor som många användare lyfte när ni missade grovt i utrullningen av det nya gränssnittet: 

1. Hur tänker ni se till att liknande problem inte uppstår igen? Det finns nu definitivt en trend som pekar på systemfel i er organisation. 

2. Hur tänker ni kompensera era kunder för dels den totala bristen på information om att deklarationsmodulen inte var planerad att vara klar till årsskiftet, och det fatala misstaget ni begick där den inte fungerade som den skulle? 

Det är inte så att vi användare har problem med vare sig korttids- eller långtidsminnet så att vi går på klämkäcka apropåer om "glada/positiva nyheter" när ni rättar till era misstag som har förorsakat oss onödigt arbete, tid och pengar. 
Foto på monova

monova

 • 1,708 poäng 1k badge 2x thumb
Håller med!
Foto på AWF

AWF

 • 3,422 poäng 3k badge 2x thumb
Foto på Gunilla Jaltsén

Gunilla Jaltsén, Produktansvarig Marknad Visma eEkonomi

 • 3,418 poäng 3k badge 2x thumb

Hej

Som produktägare till Visma eEkonomi är er feedback otroligt viktig.

Årets version av deklarationstillvalet levererades den 9 januari, vilket var för sent enligt många av er här. Vi tar till oss av er kritik och i framtiden kommer vi arbeta utifrån att leverera i vid årsskiftet.

I samband med leveransen upptäcktes tyvärr också fel i programmet, som nu är rättat.  Vi beklagar givetvis detta.

Vi gör alltid allt vi kan för att kvalitetssäkra våra system innan leverans. Testar om och om igen. Men ibland går det ändå fel och det var vad som hände nu. Vi förstår att det medför problem för er som vill jobba med er deklaration under januari och vi ber om ursäkt för detta.


//Gunilla Jaltsén
(Redigerad)
Foto på max1001

max1001

 • 6,076 poäng 5k badge 2x thumb
Så det är fortfarande fel???

Det här tar ju priset!!!
Foto på Nellie Karlsson

Nellie Karlsson, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 22,360 poäng 20k badge 2x thumb
Hej max1001!

Det har varit två st inrapporterade fel i deklarationsmodulen. Du kan läsa om felen i följande forumtrådar: "Saldo hamnar fel i ruta 2.48 och 2.49 på INK2 - Deklaration/Årsredovisning i eEkonomi" samt "Fel belopp i ruta 2.12 på INK2R - Deklaration/Årsredovisning Visma eEkonomi" och 2018-01-11 var båda felen rättade. 

Vi har idag inga fler kända fel, så tjänsten kan användas så som den är tänkt. 

/Nellie 

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.