Särskild löneskatt Pension dras från Skatteskulder i Deklaration

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 2 år sedan
 • Besvarad
Hej,

Jag är nybörjare med tjänstepension och håller nu på med Deklaration och årsbokslut för 2017. 
Jag använder Visma Deklarationsmodul. 

 Jag har under 2017 bokat upp särskild löneskatt för min tjänstepension: Debet konto 7533, Kredit 2514.

I modulen har jag fyllt i under Skattemässiga justeringar min tjänstepension + särskild löneskatt för denna under "Pensionskostnader(som ingår i p.3.8)" 
Under "Övriga skatter" och "Särskild löneskatt" har jag även fyllt i beloppet för min tjäsntepension. 

När modulen sedan skapar deklarationen ser jag på punkt 2.49 Skatteskulder att den särskilda löneskatten har räknats av från Skatteskulden. Ska det vara så?

I Resultaträkningen i Deklarationen ligger den särskilda skatteskulden med som en kostnad i Personalkostnader. Ska det vara så?

Tacksam för vägledning!
Foto på Oscar

Oscar

 • 430 poäng 250 badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på Ulf Jonsson

Ulf Jonsson

 • 5,170 poäng 5k badge 2x thumb
Först och främst måste du få klarhet i vilket underlag som särskilda löneskatten ska beräknas på - det är inte säkert att hela premien är underlag för särskild löneskatt. Den särskilda löneskatten är en kostnad som ju ska finnas med i RR under personalkostnader. En eventuell skuld till skatteverket beror ju också på om du betalat F-skatt löpande eller inte?
Foto på Oscar

Oscar

 • 430 poäng 250 badge 2x thumb
I Tjänstepensionsförsäkringen är det dels själva premien för tjänstepensionen samt en liten del Sjukvårdsförsäkring. Jag har Skanida Tjänstepensionsförsäkring.  Som jag tolkat det ska jag betala särskild löneskatt på båda. Hur vet man om det bra är en del av premien som är underlag för särskild löneskatt?

I modulen under "Skattemässiga justeringar"  Ska man fylla i både tjänstepensionspremien + särskild löneskatt under "Pensionskostnader(som ingår i p.3.8)" ? Eller ska man endast fylla i premien? Samma för Övriga skatter" och "Särskild löneskatt"?

Har betalat F-skatt löpande men jag får en restskatt då jag gör en högre vinst en beräknat. Därför bör väl skatteskulderna visa restskatten+den särskilda löneskatten?
Foto på Ulf Jonsson

Ulf Jonsson

 • 5,170 poäng 5k badge 2x thumb
Du kan få veta av Skandia vilka delar du ska betala särskild löneskatt på - du kanske t o m kan logga in för att via deras tjänster ta reda på det. Sen är det bra att skilja på skulden för inkomstskatt och särskild löneskatt exempelvis via konto 2510 och 2514
Foto på Oscar

Oscar

 • 430 poäng 250 badge 2x thumb
När jag loggat in på Skandia så står det följande om min tjänstepension. Detta tolkar jag som att hela beloppet ska belastas med särskild löneskatt, eller?

Skattetyp T (Tjänstepensioner)
Premierna är avdragsgilla för arbetsgivaren och belastas med särskild löneskatt. Utbetalade försäkringsbelopp beskattas som inkomst av tjänst.Sen skulle jag behöva hjälp med nedan:

- Under "Skattemässiga justeringar" och "4.21 Pensionskostnader som ingår i p.3.8"
Ska man endast fylla i beloppet för själva pensionspremierna här? Eller ska man fylla i pensionspremierna+den särskilda löneskatten som jag bokat upp under året?

- Under "Övriga Skatter" , ska man endast fylla i pensionspremiebeloppet under året vid "Underlag för särskild löneskatt på pensionskostnader"?

- Under "Skattemässiga justeringar" och "4.20 Lån från aktieägare vid räkenskapsårets utgång", vad innefattas som lån? Har t ex ett avräkningskonto för utlägg som jag betalar privat men som företaget ska betala. Räknas detta som lån från akteägare och därav ska fyllas i under 4.20?

Tack på förhand!
Foto på Ulf Jonsson

Ulf Jonsson

 • 5,170 poäng 5k badge 2x thumb
Hej igen!
Ruta 4.21 Där ska premien som är underlag för särskild löneskatt fyllas i. Den återfinns också i ruta 1.4 i huvudblanketten
De utlägg som du gör för bolaget är ju lån från aktieägare och bokförs lämpligen på konto 2893 i den löpande bokföringen. Beloppet i ruta 4.20 motsvaras m a o av konto 2893