Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Semesterersättning och semesterlönegaranti

Hej jag har  semestervillkor 40 IF metall detta innebär att vi har en sk semesterlönegaranti som också kallas för ballkongtillägg då den uppkommit för att medlemar inte skall av ekonomiska skäl sitta hemma på balkongen undersemestern. Men då de anställda drabbas av detta så kan man inte längre betala ut semesterersättningen i förskott utan istället får den anställde en högre dags ersättning än avdrag för varje semesterdag. detta betyder att de först efter semestern får de extra pengar de skall ha för att inte sitta på balkongen.... Mycket märkligt.

Dessutom säger avtalet att semestertillägget samt semesterlönen på de rörliga delarna skall utbetalas i samband med eller om möjligt före semestern, villket vi alltid tolkat som före semestern och betalat ut detta på juni lönen. Det vore jätte bra om man kunde ordna så att även de som har låg semesterersättning kan få denna före semestern och inte bara det så att de inte blir fast på ballkongen tycker jag.

Maria Carlvik

 

 

1 SVAR 1
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej Maria,

Det du skulle kunna göra i dagsläget är att betala ut semestertillägget manuellt till dessa anställda. Kopiera t ex löneart 3216 ”Semestertillägg betalda semesterdagar” och markera att även semestervillkor 40 – ”Teknikavtalet IF Metall” ska kunna använda lönearten. Gör du detta måste du själv komma ihåg att justera ned värdet på löneart 6342 ”Semesterlön betald” när den anställde sedan tar ut sin semesterledighet.

Jag ska försöka förklara lite hur det fungerar i programmet idag och varför vi gjort som vi gjort.

I dagsläget hanterar vi inte att betala ut semestertillägget i klump för en anställd som hamnar under gränsvärdet för semester. Den främsta anledningen till detta är att det blir rent tekniskt svårt i systemet att ha kontroll över hur mycket semestertillägg som är utbetalt för en anställd som hamnar under gränsvärdet. Gränsvärdet för semestern måste då justeras ner vid semesterledigheten med värdet för semestertillägget som betalades ut per dag tidigare under semesteråret.

Ännu krångligare blir det om den anställde dessutom är berättigad till en rörlig del. Då ska den rörliga delen per dag, värdet för semestertillägget per dag och den återstående delen som betalas ut vid ledigheten tillsammans bli värdet för den lägsta semesterdaglönen.

Därför har vi lösningen att anställda som hamnar under gränsvärdet inte kan få utbetalt semestertillägget i klump. Däremot om de har tjänat in rörliga delar kommer dessa med och justerar ner gränsvärdet korrekt, så den rörliga delen och det som betalas ut vid semesterledigheten tillsammans blir lägsta semesterdaglönen.

Denna lösning att anställda som ligger under gränsvärdet inte är berättigade till att få ut ett semestertillägg i klump är avstämt med Teknikföretagarna som tyckte det var ett rimligt antagande att göra. Men jag vet att denna synpunkt kommit upp innan så vi har det med oss.