Ska betalningsdag eller transaktionsdag anges som datum vid kortköp - eEkonomi

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 2 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Som rubriken lyder, när en betalar med kort så dyker ju betalningen oftast upp några dagar senare på kontoutdraget. Vilket datum ska jag använda i bokföringen?Använder eEkonomi i enskild firma och bokför enligt kontantmetoden.
Foto på Peter_bg

Peter_bg

 • 820 poäng 500 badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på Lovisa - Revidera i Bohuslän AB

Lovisa - Revidera i Bohuslän AB, Champion

 • 11,538 poäng 10k badge 2x thumb
Gör det lätt för dig och om du klistrar in ditt kontoutdrag så bokför på det datum som pengarna dragits. Om det är privat utlägg och du gör en manuell transaktion så kan du ta transaktionsdatum om du vill. Det är mest vid bokslut som det är viktigt att ta upp kostnader på rätt år.

Mvh
Lovisa Ljungvall
Foto på mikael pettersson

mikael pettersson

 • 81,156 poäng 50k badge 2x thumb
Du ska ange det datum som står på kortslipen, det datum när köpet sker

Mikael Pettersson
Foto på Lars R

Lars R

 • 10,370 poäng 10k badge 2x thumb
Det kanske formellt är rätt men helt orimligt i verkligheten. Har man bankkoppling så hamnar transaktionen automatiskt på det datum då pengarna drogs från kontot. Och oavsett när köpet/avtalet gjordes så är det självklart att bokföra på den dag då pengarna drogs.
Ditt svar betyder att man i praktiken hårdrar fakturametoden. Men i så fall måste man ju bokföra köpet en dag och betalningen någon dag senare. Givetvis helt orimligt.
Foto på Lovisa - Revidera i Bohuslän AB

Lovisa - Revidera i Bohuslän AB, Champion

 • 11,538 poäng 10k badge 2x thumb
Håller med dig Lars! Man hamnar inte i finkan för att man drar momsen en månad senare. Däremot kostar det pengar om man rör till bokföringen onödigt mycket så att en konsult sen måste reda ut den!

Klistra in kontoutdraget och bokför efter det. Enkelt och smidigt
Foto på mikael pettersson

mikael pettersson

 • 81,156 poäng 50k badge 2x thumb
Gör då som du vill själv istället.
Jag gav bara ett svar och grunden för det är att försäljningen sker den dagen och redovisas då av säljaren.
Dessutom uppstår en skuld hos dig den dag du handlar, skulden ligger hos ditt kortföretag till dess de tar betalt av dig.

Mikael
Foto på mikael pettersson

mikael pettersson

 • 81,156 poäng 50k badge 2x thumb
Klarläggande för forumet;
Korrekt kontering

Köpdag;
Kostnadskonto debet
Skuld kortköp kredit (t ex 2410)

Betaldag;
Skuld kortköp debet
Likvidkonto kredit (t ex 1930)

Mikael
Foto på Lars R

Lars R

 • 10,370 poäng 10k badge 2x thumb
Jag skulle vilja se den butiksägare som bokför på det sätt du påstår är korrekt. Jag tycker synd om den som lägger ner så mycket tid på petitessformalia i stället för att bokföra praktiskt och ägna mer tid åt försäljning och marknadsföring.
Foto på Lovisa - Revidera i Bohuslän AB

Lovisa - Revidera i Bohuslän AB, Champion

 • 11,538 poäng 10k badge 2x thumb
Jag tror faktiskt att Mikael har fel här. Det är kontantmetoden och då är det betaldatum som gäller förutom vid bokslut. Om köpet görs 31 december och dras från kontot några dagar senare så kan du få avdraget redan i december men övriga dagar på året så är det betaldatum som gäller.

Stackars Peter som får hela denna dispyt på sin enkla fråga (haha
Foto på olsv

olsv

 • 1,044 poäng 1k badge 2x thumb
Antag att man bokför enligt fakturametoden, vad blir rätt i så fall? Oavsett om det är rätt eller fel så hanterar jag kontokortsposter så här:

Då fakturan kommer kopierar och klistrar jag in alla transaktioner på fakturan (eller snarare från kortkontot på banken) in på kontokortskontot som jag registrerat som ett transaktionskonto i eEkonomi. Fakturaposten får man ta bort manuellt. Jag registrerar fakturan i leverantörsregistret och konterar mot transaktionskontot. Posterna på kontokortskontot blir inte på transaktionsdatum i butik utan får datumet då transaktionen registrerades av banken. 

Sedan är det bara att matcha alla transaktioner på kontokortskontot mot de slipar man har samt att tanka ned de kvitton som ligger sparade på diverse olika sajter. Avstämt blir det i alla fall.

Oavsett om det är rätt eller fel så gör jag så här och kommer att fortsätta att göra så. Frågan är bara hur pass "fel" det är om man bokför enligt fakturametoden? (datumfelet)
Foto på Lars R

Lars R

 • 10,370 poäng 10k badge 2x thumb
Jag blir väldigt förvånad och undrar om jag läser rätt. Om det är kontokortsposter så kommer ju inga fakturor. Du får bara kvitto på betalningen, antingen i butiken eller via mail.
Så för mig är det aldrig tal om att lägga in sånt som en leverantörsfaktura.
Det är ett vanligt köp som jag registrerar per den dag beloppet är redovisat av banken. 
Det är ett alldeles onödigt steg att registrera köpet mot 2440 och sedan kvitta bort det när beloppet dras av banken. För att fakturametoden ska tillämpas på en enskild transaktion krävs att det finns en fordran med ett visst datum och ett krav på betalning ett senare datum. Kontokortsköp är inte av den typen.
Foto på olsv

olsv

 • 1,044 poäng 1k badge 2x thumb
Jag är nog lite otydlig i min beskrivning. Först av allt, kontokortstransaktionerna är framför allt i form av köp från vår sida, vi har ingen försäljning via kontokort. Den enda faktura vi bokför är samanställningsfakturan av månadens kontotransaktioner från banken. Men i stället för att mata in kontokortstransaktionerna manuellt så kopierar och klistrar in dem på ett kontokortstransaktionskonto på samma sätt som man kan göra med transaktionerna på företagskontot. Datumet som transaktionerna får blir då bankens registreringsdatum, inte det datum då man knappade in pinkoden i butiken. Det enda man behöver tänka på är att man tar bort föregående månads inbetalning från transaktionslistan (den motsvarar ju själva fakturan).

Det är mycket praktiskt praktist att jobba så här, man slipper en massa inmatning och det är lätt att stämma av alla transaktioner genom att matcha dem en och en mot de inskannade bildunderlagen. Min fråga var mer av hypotetisk natur; hur "fel" är det att ange bankens transaktionsdatum i stället för datumet i butiken?
Foto på Susan Åklundh

Susan Åklundh, Fd Moderator

 • 15,664 poäng 10k badge 2x thumb
Hej olsv,

Som jag ser det spelar det ingen större roll vilket datum du väljer så länge du är konsekvent:)
Dock är det viktigt som Lovisa också skrivit högt upp denna tråd att kostnaden hamnar på rätt år när du gör bokslutet.

Ha en fin dag
/Susan

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.