Skatt på aktieutdelning

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 1 år sedan
 • Besvarad
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Hej,

2017 tog jag aktieutdelning på 425 000 kr inkl skatt där min dåvarande revisor betalade ut nettosumman på 340 000 kr till mig. Nu ska skatten på 85 000 kr in till skatteverket och jag undrar hur jag bokför dessa 85 000? Dessa måste ju först betalas ut till mig privat då det är en privat skatteskuld. Tack på förhand!
Foto på Jive

Jive

 • 172 poäng 100 badge 2x thumb

Publicerades för 1 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på Assistent

Assistent

 • 3,618 poäng 3k badge 2x thumb
Tänker att din tidigare revisor redovisat skatten på Skatteverket och att du nu borde kunna betala in till Skatteverket och bokföra mot 2710. Vilket saldo har du på 2710 i bokföringen?
Foto på AccountantfromHell_singland

AccountantfromHell_singland, Champion

 • 26,608 poäng 20k badge 2x thumb
Man kan ju tyvärr inte redovisa den preliminära skatten på utdelningar i fåmansbolag via gängse inbetalning och redovisning av löner. Detta då skattedeklarationen inte hanterar sådan skatt, det finns iofs en rad som avser skatt på utdelning men det är då inte på denna typ av utdelning. Man kan också, om man har höga löner så att de överstiger skatten, "smyga in" den bland preliminärt avdragen skatt vid löneutbetalning som en frivillig extra skatt. Dock kan ej skattesumman överstiga lönesumman på skattedeklarationen. Åtminstone inte om man gör den elektroniskt. 
Dessutom så är ju det här en betalning av den restskatt du fått i årets deklaration som avser 2017 och kto 2710 skall ju absolut inte användas.
Det belopp som din revisor inte betalade ut om 85 000 kr och som då avser skatten på utdelningen bör ju ligga kvar på ditt fordranskonto (typ 2393) för utdelningen bör ju ha bokats debet 2091/kredit 2393 vid själva stämmotillfället. Utbetalningen är ju sedan en utbetalning av skuld till dig som ägare och resten bör som sagt var ligga kvar. Och isf så skall den helt enkelt debiteras det ägarskuldkonto som använts. Lycka till!
(Redigerad)
Foto på mikael pettersson

mikael pettersson

 • 80,974 poäng 50k badge 2x thumb
Skattedeklarationen hanterar redovisning av denna skatt på utdelning i ruta 85 och ruta 86.
och kan deklareras som vanligt - månaden efter utbetalningsmånaden.

Dock finns det ingen skyldighet för utbetalaren att dra preliminär skatt på aktieutdelning.

Nu när situationen är som den är så är det enklast att du delar ut resterande 85 000 också och använder pengarna till att betala den skatteskuld som uppstått. 

Mikael
Foto på AccountantfromHell_singland

AccountantfromHell_singland, Champion

 • 26,608 poäng 20k badge 2x thumb
Nja, håller inte med där. Vi har gjort så en gång och det var då fel. I broschyren för arbetsgivardeklaration så står det så här:
"Rutorna 85–86: Ränta och utdelning
Kapitalförvaltade bolag, banker, kreditinstitut och andra juridiska personer – som ska göra skatteavdrag på ränta och utdelning – fyller i underlaget (räntan och utdelningen) som skatteavdraget ska göras på i ruta 85 och avdragen skatt på ränta och utdelning i ruta 86."
Och iofs så är det ju en juridisk person men en som inte skall göra skatteavdrag på utdelningen så konstigt nog så kan egentligen inte bolaget rapportera denna skatt. Om man då inte har utrymme för en rapportering av frivillig skatt i samband med lön. Tyvärr får man väl säga, skulle vara jäkligt mycket enklare om man även fick redovisa in skatt på fåmansbolagsutdelning. Man får helt enkelt ta ut pengarna och göra en egen fyllnadsbetalning till sitt eget skattekonto. Märkligt men sant.
Foto på mikael pettersson

mikael pettersson

 • 80,974 poäng 50k badge 2x thumb
"Och andra juridiska personer" det gäller fåmansbolag.
Jag har använt rutan sedan den kom och det är rätt

Mikael
Foto på Thomas

Thomas, Champion

 • 12,878 poäng 10k badge 2x thumb
Enligt Skatteverket ska skatteavdrag inte göras för utdelning i fåmansbolag, https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/arbetsgivare/lamnakontrolluppgifter/redovisautd...
Foto på mikael pettersson

mikael pettersson

 • 80,974 poäng 50k badge 2x thumb
..........förlåt mig, om det resterande beloppet 85 000 kr hanterats rätt - 425 000 bokfört som utdelning - står de nu på ditt avräkningskonto och kan betalas ut och debitering sker av ditt avräkningskonto vid det tillfället

Mikael
Foto på mikael pettersson

mikael pettersson

 • 80,974 poäng 50k badge 2x thumb
Till Jive
Fåmansbolag - som vill - får frivilligt dra skatt och redovisa i skattedeklarationens ruta 85 och 86.

Däremot finns generellt ingen skyldighet att dra skatt på utdelning - varken för fåmansbolag eller börsbolag -  det känner alla till som äger aktier i börsbolag och som fått utdelning i åratal och själva fått ombesörja inbetalning av den skatten.

Reglerna fungerar lika för dig och ditt bolag

Mikael
Foto på AccountantfromHell_singland

AccountantfromHell_singland, Champion

 • 26,608 poäng 20k badge 2x thumb
När vi för några år sedan redovisade utdelning och skatt i ruta 85 och 86 så fick företaget sedan en förfrågan om varför man inte lämnat en kontrolluppgift på sådana inkomster som skall redovisas där. D.v.s inte utdelning från fåmansbolag utan annan utdelning/ränta.
Nu löste det sig och det kan vara så att Skatteverket gjort om sina rutiner men det står iaf klart och tydligt att rutorna 85 och 86 är till för utdelningar och skatter lämnade av juridiska personer som ska göra skatteavdrag på utdelningar och ränta. Vilket då inte gäller fåmansbolag. Sedan så kan det ju funka ändå men det är ju en helt annan sak det.... Lycka till!
Foto på mikael pettersson

mikael pettersson

 • 80,974 poäng 50k badge 2x thumb
....och tillsammans med kontrolluppgift KU 31 blir allt komplett.

Mikael

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.