Matcha skattekontot mot arbetsgivardeklaration - eEkonomi

 • 20
 • Idé
 • Uppdaterades för 9 månader sedan
 • Genomförda
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Avstämning av skattekonto och bokföring av arbetsgivardeklarationer verkar inte fungera perfekt tillsammans. 

Arbetsgivardeklarationen bokförs med kredit på 1630 men Skatteverket skapar två transaktioner som motsvarar den kredit som bokfördes med arbetsgivardeklarationen. När man skall stämma av skattekontot blir det två transaktioner som man får ta bort. 

Hade det inte varit bättre att bokföra arbetsgivardeklarationen annorlunda och sedan matcha den mot skattekontot? Man borde iaf ha den möjligheten. På samma vis som momsen.
Foto på Magnus

Magnus

 • 1,162 poäng 1k badge 2x thumb

Publicerades för 3 år sedan

 • 20
Foto på burbage

burbage

 • 7,222 poäng 5k badge 2x thumb
Har du eEkonomi? Där vet jag inte hur det fungerar men jag förstår inte vad du menar med att Skatteverket skapar två transaktioner. De visar ju bara belopp ut och in på skattekontot.
Foto på Magnus

Magnus

 • 1,162 poäng 1k badge 2x thumb
Jag använder eEkonomi. Jag arbetar med skattekontot på samma vis som med företagskontot, dvs alla transaktioner på kontot skall bokföras. Det går att få en lista över de transaktioner som sker på skattekontot och för mig så finns det två transaktioner; en för skatt och en för arbetsgivaravgifter.
Foto på Roffe

Roffe

 • 2,460 poäng 2k badge 2x thumb

Ber om överinseende men denna tråd vill jag följa – därför detta inlägg.

Jag har problem att få bokföringens konto 1630 (Avräkning för skatter och avgifter (skattekonto)) att matcha mitt ”riktiga” skattekonto på SKV (som innehåller betydligt mer pengar än jag har enligt bokföringen). Sedan har jag dessutom fått ”skatteåterbäring” på momsen – vilket ytterligare ökat skillnaden – hur jag nu skall hantera det? 

Men glöm bort mig i diskussionen för tillfället - till förmån för den riktiga frågeställaren – så får jag se om det kommer några tips som kan vara till nytta även för mig.

Mvh Roffe

Foto på Karl Wilsborn

Karl Wilsborn, Moderator

 • 9,254 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Magnus!

Behöver veta lite mer, precis som tidigare frågeställare, innan jag kan besvara tråden. Du menar alltså att Skatteverket drar arbetsgivaravgifterna avseende månadens lön, i två olika transaktioner?

Angående din fråga Roffe så skulle jag rekommenderar dig att skriva ut årets kontoutdrag på skattekontot hos Skatteverket, och jämför det mot vad du har bokfört på konto 1630. Det görs enklast genom att söka upp kontot under Bokföring - Transaktionsanalys, i programmet. Gå igenom bokföringen och jämför med kontoutdraget från Skatteverket, så kan du på så vis ringa in händelserna som du har missat att bokföra. Dessa poster får sedan i så fall bokföras såhär i efterhand. Ett tips är att också kontrollera det ingående saldot på året, kanske var det fel bokfört mot verkligheten redan då.

Vad gäller en momsåterbetalning så brukar man i eEkonomi bokföra den mot konto 2650, som momsskulden/fordringen bokas upp på i samband med programmets momsrapport. Vissa andra program hanterar istället en momsfordran på konto 1650.

/Karl
Foto på Roffe

Roffe

 • 2,460 poäng 2k badge 2x thumb

Hej Karl och tack,

Jag har gjort en del övningar i den riktningen men jag kör Visma 500 Adm och där hittar jag inte någon Transaktionsanalys under Bokföringen. Det närmast jag kommer – i okunskapens oändlighet – är Spårning under Bokföring/Kontoplan. Där ser jag Debet och Kredit på 1630 men dessvärre inte Saldot – och det är gärna saldot jag skulle vilja jämföra med med SKV:s månartliga saldo.

Om det finns en Transaktionsanalys som ger detta vore det kanon. Just nu överväger jag att från en säkerhetskopia där kontona fortfarande låg i fas skapa ett separat bolag och köra om bokföringen för 2016. Då kan jag se hur saldot utvecklas sig på 1630 genom att ställa sig på 1630 i vilken verifikation som helst - då respektive månad är klar.

Alternativt kan man ju naturligtvis exportera spårningen på 1630 till file och sedan göra en beräkning av tillämpligt saldo i Excel baserat på värdena i D & K-kolumnerna. Problemet är att transaktionera på SKV inte är ”taktade” i realtid med bokföringen – men det är väl som vanligt att det man ”förlorar på gungorna tar man igen på karusellerna”.

Mvh Roffe

Foto på bitMAESTRO

bitMAESTRO

 • 70 poäng
Hmmm... Karl Wirlsborn, du har ju svarat på samma fråga här: https://forum.vismaspcs.se/visma_spcs/topics/sakttekonto . Instämmer i att det är jättejobbigt (och konstigt) att ni inte har tänkt på hur transaktionerna skapas på Skatteverkets Skattekonto, mycket av poängen med matchningen försvinner....

Saldon som visas är också mycket vilseledande då den inte speglar det som är matchat, bara det som är bokfört på 1630, eller?! När man stämmer av en månads kontoutdrag från Skattekontot vill man ju veta om alla transaktioner stämmer och att saldot stämmer överens med kontoutdraget, alltså samma datum. Vad det senaste bokförde saldot är på 1630 är ointressant, det kan man ju se vid att gå in på 1630...

/Geir
Foto på Karl Wilsborn

Karl Wilsborn, Moderator

 • 9,254 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Roffe!

I det programmet finns inte funktionen transaktionsanalys, utan där får man istället ta ut en manuell rapport att jämföra med. Du kan antingen skriva ut Huvudboken med urval på konto 1630, eller Kontoanalysen på samma konto. Där ska även aktuellt saldo framgå, i kolumnen längst ut till höger.

Vad gäller din och Magnus fundering Geir, så är jag nu med på vad ni menar. Håller helt med om att man på något sätt borde kunna matcha båda dessa utbetalningar mot arbetsgivardeklarationen, en för källskatten och en för arbetsgivaravgifterna, precis så som Skatteverket har dragit pengarna. Som det är i dagsläget får man alltså antingen ta bort båda utbetalningarna under Kassa- och bankhändelser för att istället manuellt slå ihop dem till en och samma post, som i sin tur kan matchas mot arbetsgivardeklarationen. Alternativet är att bara ta bort dem helt och hållet, eftersom allt redan är bokfört. Denna eventuella matchningen görs enbart för avstämningens skull så att säga, allting är ju redan bokfört då arbetsgivardeklarationen skapades.

Se tidigare inlägg som du (Geir) själv hänvisar till ovan, för tydligare beskrivning där Micke sammanfattar det hela väldigt bra i hans sista inlägg. Precis som Micke skriver, "inte så smidigt", men det är den nuvarande work-arounden som vi kan ge. Jag lägger detta vidare till utvecklingsavdelningen, så få de ge sin kommentar till det hela.

Vad gäller din andra fundering Geird, angående saldot som visas på skattekontot vid matchningen, så visas det saldot med hänsyn taget till både matchade (bokförda) och en ännu ej matchade transaktioner, som ligger på skattekonto under Kassa- och bankhändelser. Vid ett arbetsgivardeklarationsscenario så kommer det alltså, fram tills det att utbetalningarna avseende deklarationen är matchade, att visas ett för lågt saldo mot verkligheten. Eftersom 1630 redan är bokfört via arbetsgivardeklarationen så minskas saldot redan där. När man sedan har omatchade utbetalningar avseende samma arbetsgivardeklaration under Kassa- och bankhändelser, så minskar även de saldot. Det minskas alltså vid just detta tillfället dubbelt, och saldot kommer under Kassa- och bankhändelser följaktligen att visas för lågt. När du slagit ihop utbetalningarna avseende källskatten och arbetsgivaravgiften och matchat mot arbetsgivardeklarationen (se instruktion ovan), alternativt om man bara väljer att bara ta bort utbetalningarna, så kommer dock saldot uppdateras till det korrekta igen. Så inte heller här är hanteringen optimal, om man har omatchade utbetalningar avseende arbetsgivardeklarationen och kollar på saldot som visas på skattekontot, vilket alltså då visas för litet eftersom aktuell arbetsgivardeklaration dragits från det dubbelt. Lägger även detta vidare till utvecklingsavdelningen som en rapportering.

Tack för era synpunkter och ert engagemang, det hjälper oss verkligen till att göra programmet bättre!

/Karl
Foto på Magnus

Magnus

 • 1,162 poäng 1k badge 2x thumb
Hej! Jag vill bara bekräfta att ni har förstått grundfrågan och jag ser fram emot att ni löser det här problemet. Tanken med att stämma av skattekontot på samma vis om företagskontot är bra men som det fungerar nu blir det bara krångligt och tar extra tid. 
Foto på Pacsac

Pacsac, Champion

 • 49,100 poäng 20k badge 2x thumb
hanteringen vid matchning av Skattekontot måste ju fungera enkelt och korrekt, nu har det snurrat till min bokföring totalt, jag hade 100% koll tidigare men nu är det rörigare än någonsin.
Foto på MattiasT

MattiasT

 • 586 poäng 500 badge 2x thumb
Jag vill bara instämma i att det här är ett gissel, att det inte går att matcha de två händelser som SKV skapar när skatt och arbetsgivaravgifter dras med den arbetsgivardeklaration som e-ekonomi har skapat. Fixa tack, annars är vitsen med bokföring av skattekontot inte så stor.
Foto på Hedin

Hedin

 • 336 poäng 250 badge 2x thumb
Arbetas det med att lösa denna fråga?
Enligt mig är det en av de större bristerna i eEkonomi.
Foto på JohanKj

JohanKj

 • 494 poäng 250 badge 2x thumb
Jag har precis samma problem. 

Man skulle enkelt kunna hantera  genom att få valet att slå ihop 2 kontohändelser.

Jag gör detta manuellt i dagsläget (ta bort händelserna för dragen arbetsgivaravgift och löneskatt, och ersätt med 1 händelse istället, summan av de 2).
Foto på Hedin

Hedin

 • 336 poäng 250 badge 2x thumb
Bästa lösningen vore om arbetsgivardeklarationen skapade två verifikationer istället för en. Då hade det gått jämnt upp med transaktionerna på skattekontot och det skulle vara enkelt att matcha.

Sen att saldot på kontoutdraget påverkas av bokföringskontot 1630 måste vara fel. Saldot på kontot borde endast påverkas av händelser på kontoutdraget. Själva poängen är ju att man ska stämma av kontoutdraget mot bokföringskontot och dom ska således vara oberoende av varandra.

Känns som en relativt smal sak att fixa, så förstår inte varför det inte är gjort?Om funktionerna under skattekontot skulle uppdateras hade jag önskat en till funktion.
Med bankoppling är det enkelt att göra betalning till skattekonto från eEkonomi, genom en leverantörsfaktura. Problemet är att man får en händelse på skattekontot man inte kan matcha mot något.

Osäker på vad som är bästa lösningen för det, men det skulle finnas en nödlösning att markera att händelsen är Ok tillsammans med en beskrivande text. Denna funktion skulle även lösa ovan fråga och man hade fått ett avstämt kontoutdrag av skattekontot.
Foto på JohanKj

JohanKj

 • 494 poäng 250 badge 2x thumb
Precis. Har tidigare felrapporterat detta att bokföringskontot trycker in händelser på skattekontot, men fick ingen respons då. Men jag tror att det var innan jag visste att det här forumet fanns
(Redigerad)
Foto på Emelie Citron

Emelie Citron, UX Designer - Visma eEkonomi

 • 7,236 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Vi ska börja titta på en lösning för att kunna matcha flera banktransaktioner till en gemensam bokföringshändelse, enligt de önskemål som diskuteras i den här tråden.

För att få till en så bra lösning som möjligt så skulle vi behöva komma i kontakt med några av er användare. Genom intervjuer och användartester vill vi diskutera fram ett bra arbetsflöde som täcker era behov.

Om tycker det låter spännande och är sugen på att vara med och påverka funktionen så bokar du in en tid som passar via nedanstående länk

Länk till mötesbokning (förfrågan är avslutad)

Ha en fin dag!

//Emelie
(Redigerad)
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 15,502 poäng 10k badge 2x thumb
Spontant låter det som det är komplicerat att bygga en funktion för att matcha flera banktransaktioner mot en bokföringshändelse? Även om det funktionen säkert också behövs av andra anledningar.

Det låter som det är mindre utveckling (= kortare utvecklingstid = snabbare leverans) att lägga till en inställning som låter kunden välja om arbetsgivardeklarationen skall skapas som en enda sammanhållen verifikation - jag kan tänka mig att det trots allt finns kunder som vill ha det så - eller uppdelat på två verifikationer, skatt respektive arbetsgivaravgifter, just så att kompatibilitet med Skattekonto-funktionen uppnås. Eller rättare sagt, med SKVs sätt att redovisa skattekontot.


Har själv funderat på att gå över till Lönemodulen för det finns en vinst med att integrera hanteringen direkt i Visma men är efter att hittat den här tråden  tveksam.
Foto på jola

jola

 • 738 poäng 500 badge 2x thumb
Mycket bra förslag! Jag instämmer i att "matcha flera banktransaktioner mot en bokföringshändelse" är en bra funktion t.ex. för de som har många Swish-betalningar, men är en onödig overkill för skattekontot.

Tidigare när jag bokförde detta manuellt, bokförde jag alltid arbetsgivardeklarationer uppdelat på två verifikationer, så att det blev enkelt och logiskt att stämma av mot hur SKVs har bokfört transaktionerna på skattekontot.


PS. Jag har nyligen hjälpt en vän igång med redovisningen i hans nya bolag. Både han och jag får lätt huvudvärk när jag (varje månad de senaste tre-fyra månaderna) försöker förklara den manuella handpåläggning som krävs för att Visma eEkonomi ska kunna stämma av mot skattekontots transaktioner. 
Avstämningarna skulle också förbättras avsevärt med de här förbättringsidéerna:
https://forum.vismaspcs.se/visma_spcs/topics/bankkonto-visa-indikation-om-saldo-stammer-overens-med-saldo-pa-bokforingskonto
Den senaste gången verkar han äntligen ha förstått "flödet", men vi får väl se vad han minns efter sommarsemestern... ;-)

Glad sommar!
(Redigerad)
Foto på QualiByte

QualiByte

 • 378 poäng 250 badge 2x thumb
Hur går det med att matcha två transaktioner till en bokföringshändelse, är det på gång snart?

Ni som har samma problem, hur löser ni detta? Får jag lov att manuellt skapa en transaktion och matcha mot arbetsgivardeklarationen trots att det på skattekontot är två transaktioner? Måste dom inte stämma överens eller spelar det ingen roll så länge kontona stämmer överens i balansen?
Foto på MattiasT

MattiasT

 • 586 poäng 500 badge 2x thumb
Jag bokför skattekontot manuellt och precis som du säger så skapar jag en transaktion istället för de två som det faktiskt är på skattekontot. Vismas kvarnar maler otroligt långsamt tyvärr.
Foto på JohanKj

JohanKj

 • 494 poäng 250 badge 2x thumb
Jag har gett upp med att läsa in bankhändelser från skattekontot. Jag gör det numera helt manuellt.
(Redigerad)
Foto på Hedin

Hedin

 • 336 poäng 250 badge 2x thumb
Ja helt otroligt hur långsamt dom maler... funderar på om det är någon där inne överhuvudtaget.
Foto på QualiByte

QualiByte

 • 378 poäng 250 badge 2x thumb
Ok, då gör jag likadant. Tråkigt att det dröjer så här lång tid för en sak som borde ha fungerat från början. Att Skatteverkets kontoutdrag ser ut på det här viset borde ha tagits med i kravet.
Foto på Chris D

Chris D

 • 310 poäng 250 badge 2x thumb
Hej, jag undrar också om det finns en uppdatering om den här frågan.
Foto på Hilda Kidell

Hilda Kidell , Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 2,654 poäng 2k badge 2x thumb
Officiellt svar
Hej! 

Idag har vi släppt en ny version av eEkonomi där du nu har möjlighet att matcha flera händelser under Kassa- och bankhändelser samtidigt mot en verifikation. 

Läs mer om nyheterna i forumtråden: Nyheter i eEkonomi 30 januari

Ha en fortsatt bra dag!

/Hilda 
Foto på Khedron Wilk

Khedron Wilk, Champion

 • 16,034 poäng 10k badge 2x thumb
Mycket trevligt, ser fram emot att prova detta!

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.