Skicka betalning av leverantörsfaktura med aktiv bankkoppling - eEkonomi

 • 0
 • 2
 • Fråga
 • Uppdaterades för 7 månader sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Jag har läst igenom mägder med instruktioner och försöker att följa de inspelade filmerna inom ämnet men förstår inte textinstruktionerna och inte heller stämmer filmerna överens med hur det ser ut hos mig nu när jag har bankkoppling (SEB) som skall göra det möjligt att ta emot alla kontohändelser och skicka leverantörsfakturor direkt till banken.

Kontohändelserna fungerar (precis som förut) men jag försöker hitta vad jag behöver göra för att de leverantörsfakturor jag skapar i eekonomi skall skickas upp för betalning. För det fungerar inte (vad jag kan se)

Efter omaktivering av min tidigare bankkoppling som tydligen endast hade stöd för kontohändelser har jag också fått tillgång till tjänsten Visma AutoPay som jag inte vet vad jag ska ha till för i instruktionerna nämns detta program aldrig. Just nu känns det rörigt och definitivt inte enklare.

När jag tecknade tjänsten stod det att jag skulle bli meddelat när allt var igång i Visma men ett sådant meddelande har jag inte sett. Så jag undrar just nu om allting är igång eller inte.För jag kan då inte följa de instruktioner jag har hittat (vilket inte är helt enkelt att hitta heller)

Samtidigt som SEB drar en mängd olika belopp för banktjänster som är luddigt specificerade. Helt omöjligt att bokföra korrekt (detta från en Bank)

Så här mina frågor
- behöver jag göra några inställningar i mitt eekonomi för att jag skall kunna betala från programmet
- jag autentiserar min inloggning med app idag...men jag kan inte hitta nånstans där jag skall signera några fakturor
- tillkommer det kostnader då man skickar en leverantörsfaktura direkt från Visma
Foto på Lentzit

Lentzit

 • 3,406 poäng 3k badge 2x thumb

Publicerades för 10 månader sedan

 • 0
 • 2
Foto på Ribomation

Ribomation

 • 1,136 poäng 1k badge 2x thumb
Jag har nu kört Visma eEkonomi i tre år med monotont avtagande entusiasm. 

Från start aktiverade jag på SEB bank-koppling, som bara hämtade saldon. Senare aktiverade jag SEB tjänsten fil-hämtning, vilket innebär att man skapar en LB fil i eEkonomi med betalningar, sparar på hårddisken, loggar in på SEB, laddar upp till SEB. 

Någon dag efter betalningen genomförts dyker det upp en klumpsumma bland bank-transaktioner i eEkonomi och då är det dags att logga in på SEB, ladda ned en LB specifikation till hårddisken, ladda upp filen till eEkonomi, som tolkar informationen och automat-matchar/konterar betalningar.

Vad jag förstått på vissa inlägg i forumet, så lär det ryktesvägen finnas en ny funktionalitet i eEkonomi, där man slipper all dessa manuella steg med ladda ned/upp filer. 

Emellertid, har jag precis som du, inte sett till någon officiell info om detta, eller för delen, blivit notifierar av Visma i egenskap av att ha aktiv SEB-koppling, att det finns en förbättring av tjänsten.

Så summa summarum, är jag lika förbryllad detta ämne som du ;-/


Foto på My Janhall

My Janhall, Moderator

 • 2,492 poäng 2k badge 2x thumb
Hej Lentzit,

- Jag förstår att du har uppdaterat tjänsten så du har vår fullbordade tjänst för en aktiv bankkoppling till SEB. Du ska få en notis i programmet när det är aktiverat, i denna notifieringen så ska det även stå en påminnelse som att aktivera 2 stegs-verifiering vilket du har idag. Vad jag kna se så ska den ha aktiverats, däremot så vill jag dubbelkolla detta med dig: Du behöver ha behörighet för Bankkoppling på Mina tjänster och rollen Administratör för Bankkoppling för att signera betalninga. Detta kan du se på Mina Tjänster - klicka på ditt företagsnamn - Användare. 

- Har du den nya aktiva bankkopplingen så kan du se hur du gör för att skicka betalning av leverantörsfaktura och med signeringen här

- Det tillkommer inga kostnader från vår sida för detta. 

Hör av dig om du har vidare funderingar.
Trevlig helg!
/My 
Foto på Lentzit

Lentzit

 • 3,406 poäng 3k badge 2x thumb
Stort tack för din återkoppling som förde mig 1 steg närmare  :) Det var ingen som nämnde att man som standard sätter Användarnivå på bankkopplingen fastän man är den enda användaren i systemet. Övriga tjänster är jag ju Administratör på. Nu skall jag läsa instruktionerna på nytt...då kanske de börjar fungera som jag vill.
(Redigerad)
Foto på Jan @mitomada.se

Jan @mitomada.se

 • 4,410 poäng 4k badge 2x thumb
Har du lyckats få detta fungera så att du kan godkänna betalningen inifrån Eekonomi - dvs slippa gå till banken?

jag har handelsbanken och enligt denna sida
https://www.vismaspcs.se/visma-support/visma-eaccounting/se/content/online-help/b-purchase-invoice-p...
verkar det bara vara SEB som idag klarar signering av betalning inifrån eekonomi.
(övriga inkl handelsbanken måste man logga in i banken och godkänna betalning)

fråga 2 - får ni fortfarande extraavgifter förutom bankkopplingen ifrån SEB?


Foto på Theodor Ahlström

Theodor Ahlström, Moderator

 • 5,080 poäng 5k badge 2x thumb
Hej Jan,


Jag tänkte bekräfta det du skrev ovan om att det i dagsläget enbart är SEB som har en sådan integration som gör att man kan signera betalningar direkt inifrån eEkonomi. För bankkopplingen med Handelsbanken är det som du skriver att du behöver godkänna betalningen på banken efter att leverantörsfakturan har bokförts i eEkonomi.


Som sagt tidigare tas ingen extra avgift ut från vår sida gällande bankkopplingen. Från SEBs sida gällande Integration med Visma eEkonomi kan man läsa lite mer om priset. Jag tolkar det som att det enbart är en årlig kostnad för integrationen och ingen extra avgift för att signera leverantörsbetalningar direkt från eEkonomi.


/Theodor
Foto på Lentzit

Lentzit

 • 3,406 poäng 3k badge 2x thumb
Att skicka fakturor från systemet fungerar perfekt nu. Betalningen hamnar dock inte på "bankkontot" utan i ett bakomliggande system som heter Visma Autopay som man får tillgång till. (grymt) Några avgifter för självaste kopplingen finns inte. Efter att ha begärt ett nytt avtal så framgår det att det är avgifter relaterade till kontohändelser  (bankgiro) som genererar avgifter. hade ju inte varit så svårt att specificera detta i dragningen)
(Redigerad)