Skicka lönespecar innan låser lönen!

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 10 månader sedan
 • Besvarad
Jag skulle tycka att det var jättebra om man kunde skicka ut preliminära lönespecar till medarbetarna innan man låser lönen. Då har de en chans att se om något blivit fel eller glömts bort och kan meddela innan man låser lönen och därmed slippa rätta på nästa lön. Kontek har denna funktion och det funkar superbra! Tack :)
Foto på A SOCIETY JN

A SOCIETY JN

 • 250 poäng 250 badge 2x thumb

Publicerades för 10 månader sedan

 • 0
 • 1
Foto på ullabritt

ullabritt

 • 932 poäng 500 badge 2x thumb

Det går jättebra att göra i Visma också. Klarmarkera lönen och gå till utskrift. Du behöver alltså inte låsa lönen ännu. Ändra utskriftalternativ i skickarutan. Du behöver ju inte skicka någon fil förrän du hört om någon har åsikter. Så har jag gjort hur länge som helst och det funkar. Hoppas du förstår hur jag menar.
(Redigerad)
Foto på A SOCIETY JN

A SOCIETY JN

 • 250 poäng 250 badge 2x thumb
Fast då måste du låsa lönen först och det är det jag vill undvika. Det kan lätt bli fel när man låser upp en löneköring och jobbigt att kontrollera alla specar igen mot hur de såg ut när jag låste. 
Foto på Inger

Inger

 • 800 poäng 500 badge 2x thumb
Men skriv ut en kontrollista och skriv upp totalen för brutto, skatt och netto. Om du måste låsa upp igen så kontrollerar du totalerna. Har de inte ändrats så har heller ingen lön ändrats.
Plättlätt, tycker jag. Har ca 75-80 löner / månad. Du kanske har flera hundra...
Foto på ullabritt

ullabritt

 • 932 poäng 500 badge 2x thumb
Jag undrar fortfarande vad det kan bli för fel.....
Foto på Linda H

Linda H

 • 1,580 poäng 1k badge 2x thumb
Vad kan det bli för fel när man låser upp en lön? 
Foto på Inger

Inger

 • 800 poäng 500 badge 2x thumb

Jag låser alltid lönen och skickar samtliga specar i god tid med texten att de ska kolla och höra av sej om de ser något som inte stämmer. Tycker inte att det är så stort problem att låsa upp igen om det måste göras någon ändring. Det som jag gör är att jag skriver upp bruttolön, skatt och nettolön innan jag skickar specarna. Då är det lätt att kolla om något ändrats som inte ska ändras. En kontrollista har jag självklart också skrivit ut.
Foto på A SOCIETY JN

A SOCIETY JN

 • 250 poäng 250 badge 2x thumb
Fast nu skriver du att detta går att göra fast man INTE låst lönen. Det går inte hos mig i alla fall, står klart o tydligt i rött: Lönekörningen är inte låst, för att du ska kunna skicka dina lönebesked och betala ut löner behöver du gå tillbaka till lönekörinigingen och först klarmarkera alla löner och sen låsa lönekörningen. Som jag skrev innan så blir inte knappen som heter skriv ut/skicka markerad så man kan inte klicka på den. Jag har också Lön 600. Man kan endast förhandsgranska
Foto på ullabritt

ullabritt

 • 832 poäng 500 badge 2x thumb
Jag trodde jag lämnat tråden men nu blev det lite spännande. Jag har alltid gjort som jag skrivit. Ja, knappen skriv ut/skicka är grå men om du klickar på den blå texten under som heter ändra utskriftsalternativ kan du bocka ur allt utom skicka lönebesked till mitt lönebesked. Jag klarmarkerar och bockar i att jag bara ska skicka specarna via mitt lönebesked. Sedan när jag inget hört från någon anställd har jag skickat filen till banken och då naturligtvis inte skicka lönespecen en gång till. De har ju redan fått den. Det är aldrig någon som har hört av sig och undrat varför de inte fått någon. Däremot har jag stått bakom ryggen på någon ibland när de dagen efter jag skickat  haft frågor och tar upp specen på datorn. Då har de absolut fått dem ju. Jag ska skicka lönefil i morgon då ska jag ringa och kolla att folk har fått lönespecarna. Ärligt talat har jag inte sett den röda texten förrän du talade om att det finns. Så trots allt fortsätter jag i tråden i morgon när jag skickat mina lönespecar. Spännande känns det som men egentligen lite onödigt. Det är ju enkelt att låsa och låsa upp om man vill vara på den tvärsäkra sidan.
Foto på Inger

Inger

 • 800 poäng 500 badge 2x thumb
Kul!

Jag har ju alltid låst så jag har inte tänkt på den biten. Att det står med rött. Ska kolla upp det nästa gång, om jag kommer ihåg. Gör alltid två koller innan jag skickar specarna, men det kan ju fortfarande bli något galet som ska rättas. Särskilt om de anställda glömmer lämna in underlag för något som borde vara med...
Foto på ullabritt

ullabritt

 • 832 poäng 500 badge 2x thumb
God morgon!  Nu har jag skickat lönespecarna på mitt sätt. Alltså utan att låsa, bara klarmarkera. Dels en bonusutbetalning och så den vanliga lönen. Jag gjorde stickprov hos anställda och ja, de har fått specifikationerna. Lycka till med hur du än gör, nu vet vi i alla fall att mitt sätt också funkar.
Foto på ullabritt

ullabritt

 • 832 poäng 500 badge 2x thumb
Hahaha, för första gången var det fel på en specifikation. Jag skulle ändra och då visade det sig att lönerna tydligen automatiskt låsts i och med att jag skickade dem. Jag låste upp och rättade. Så nu är det nog bara att lägga ner tråden känner jag, det blir för mycket kring, kring annars. God Jul på er alla.
Foto på Inger

Inger

 • 800 poäng 500 badge 2x thumb

Det jag istället skulle uppskatta är om just bruttolön, skatt och netto kunde stå i slutet av kontrollistan. Totalt för samtliga alltså. Då finns det där om man skulle glömma skriva upp själv.
Foto på Sofia Johansson

Sofia Johansson, Moderator

 • 5,440 poäng 5k badge 2x thumb
Hej!

Jag ser att ni har en ingående, pågående diskussion och löser detta utan vårt "inflikande", så kul!
Tänkte bara tipsa om en länk till ett önskemål gällande att skicka lönebesked för attest. Kika här .
Kanske kan den passa in på det ni önskar? 

Ha en trevlig dag!

/Sofia