Slutlön rörliga delar blir fel - Lön 300/600

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 12 månader sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Hej,

när jag ska betala ut slutlön blir beloppet ALLDELES för högt.
Det ska bli 0,8% = 3072 kr för 12 semesterdagar:
Rörlig del 0,5% vet jag inte va det ska bli men om det är  Semestergrundande lön som man får genom utskrifter och ackumulatorlistan så är det fortfarande helt fel.

Den anställde har inte kvar dagar från tidigare år och har inte heller bytt sysselsättningsgrad.

Sen förstår jag inte varför jag inte kan använda eller ens ändra i de lönarter som skapas vid slutlön. 

Så hur gör jag? Lönen ska ut nu men det blir helt fel och jag förstår inte riktigt exakt vad de 0,5% exakt beräknas på. Han har inte OB, bonusar etc heller.

Tack på förhand!
Foto på EMG2018

EMG2018

 • 80 poäng 75 badge 2x thumb

Publicerades för 12 månader sedan

 • 0
 • 1
Foto på Jenny

Jenny

 • 5,752 poäng 5k badge 2x thumb
Vid slutlönen betalas ju både semesterlönen (som vid uttag av dag annars balanseras mot semesteravdraget) och semestertillägget ut. Kan det vara därför du tycker det är högt? Du har inte med semesterlönen i din uträkning ovan.

Rörlig del är för våra arbetare baserat främst på övertid, våra tjänstemän har aldrig rörlig lön. Om ni har kollektivavtal kan du kolla där vad som gäller. Du kan även ta ut en lista från löneprogrammet för att se vilka lönearter som är kopplade mot rörlig lön.
Foto på Cecilia Towner

Cecilia Towner, Moderator

 • 10,206 poäng 10k badge 2x thumb
Hej EMG,

När du skriver att slutlönens värde blir alldeles för högt får du börja med att tänka på att för de 12 betalda/kvarvarande dagarna den anställde har kvar är det inte endast semestertillägget på 0,8% som ska betalas ut utan även semesterersättningen då det nu får dessa dagar i pengar istället för ledig tid.

Med ditt värde på 3072 kr för 12 dagars semestertillägg på 0,8% så får jag då fram att den anställde har en månadslön på 32 000 kr. 
Då ska det även betalas ut (Månadslön * 4,6%) * 12 dagar = 1472 kr ytterligare per dag.

Hur beräkningen för semestervillkor 20 ser ut kan du läsa om i den skrivna hjälpen.

Sen skriver du att ni även har fått en rörlig del och att ni har inställningen 0,5% per dag.
Kontrollera gärna att det stämmer och det gör du under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar - Semester - klicka på villkor 20 och kontrollera under Rörlig semesterlön.

Om ni har 0,5 % har den räknat enligt följande formel:
((Semestergrundande frånvaro i hela arbetsdagar x Semestergrundande rörlig lön) / (365 – Semestergrundande frånvaro i hela arbetsdagar – Uttagna semesterdagar) + Semestergrundande rörlig lön) x Semestertillägg Rörlig % x Semesterrätt

För att se hur mycket som har påverkat ackumulatorn semestergrundande rörlig lön kan du gå till Utskrifter och Spårning - Utskrifter - Övrigt - Ackumulatorlista.
Välj Annan period och fyll i ett datumintervall och klicka på knappen Urval.
Vid fält ackumulator väljer du i listan under urval Semestergrundande rörlig lön. Vid Anst - Namn väljer du i urval den anställde som slutar och klicka på OK.
Välj att förhandsgranska längst ned. Då har du fått fram värdet för semestergrundande rörlig lön som programmet har använt när den har beräknat den rörliga semesterersättningen.

Glöm inte sen heller att de preliminära/intjänade semesterdagarna för detta året även är med i summan som utbetalas även om de inte specificeras på en egen löneartsrad.

Hoppas att detta hjälper.

Ha en fin dag!
/Cecilia
(Redigerad)
Foto på EMG2018

EMG2018

 • 80 poäng 75 badge 2x thumb
Tack för era snabba svar, väldigt uppskattat! Och menade inte att han bara skulle få de 0,8% men beloppet blev alldeles för högt även om räknar in att man betalar för ledigheten också. Jag var lite otydlig tror jag ;)

Det hade blivit fel med de rörliga delarna på något vis men det är fixat nu samt att han inte hade 12 dagar kvar som jag först trodde. Så allt löste sig och tack igen! :) 

Ha en fin dag!