Spara inkommen PDF-faktura enbart i eEkonomi

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 2 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Hej!
Den här frågan borde vara besvarad tidigare, men jag hittar ingen tidigare tråd.

Om jag får en PDF-faktura (via mail) från en leverantör, räcker det då enligt bokföringslagen att jag laddar upp den till mitt e-ekonomi och sparar den där i 7 år.
Den elektroniska filen är ju orginalet (en eventuell egen pappersutskrift är ju en kopia). Är det godkänt att endast spara min fil hos er, eller måste jag spara den själv också på något sätt?

Tack på förhand!
Foto på PT-Daniel

PT-Daniel

 • 100 poäng 100 badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på Bernie

Bernie

 • 928 poäng 500 badge 2x thumb
Pdf-fakturan är originalet och du sparar det i 7år
Så har jag förstått SKV::s anvisningar
Foto på burbage

burbage

 • 7,222 poäng 5k badge 2x thumb
Vad jag fått veta av vår revisor behöver pdf-filen bara sparas i 3-1⁄2 år och sedan raderas från datorn. 3 hela redovisningsår + ett 1⁄2 år till.
Foto på HansA

HansA

 • 1,316 poäng 1k badge 2x thumb
Då får jag lägga till lite hårklyverier.

Då du tar emot pdf-filen på t ex mail är det den som kanske är originalet.
För att krångla till det ännu mer kan det hända att du har t.ex. Outlook och hämtar hem mail till din dator men sparar en kopia på servern för att du t.ex. behöver se samma mail i din telefon. Då betyder det att original pdf ligger på din mailserver och inte i din Outlook (det är faktist en kopia)

När du sen sparar ner den på din dator är det en kopia av kopian på originalet som hamnar där och laddar du sen upp den till t.ex. eEkonomi är det en kopia av kopian av kopian som hamnar på verifikatet.

I alla ovanstående led är det fullt möjligt att ändra pdf-filen t.o.m. med korrekt datum och tidsstämpel.

Min rekommendation är att se till att all din mail är säkrad och inte raderas (många gör det för att slippa ha inkorgen full)

Jag tror att du inte kommer att få ett korrekt svar ens av Visma, Skatteverket eller din redovisningsbyrå då lagstiftningen inte alls hänger med den tekniska utvecklingen och alla tolkar den olika.

Det blir lite att fundera på ibland

Med vänliga hälsningar

HansA
(Redigerad)
Foto på PT-Daniel

PT-Daniel

 • 100 poäng 100 badge 2x thumb
Ja, du har ju helt rätt HansA, frågan är om man egentligen kan säga att den PDF-kopia som jag fått i min mail är det verkliga originalet, det är ju trots allt en kopia på den som leverantören har gjort i sin dator...

Jag tror att man kan konstatera att oavsett hur man gör så skulle en riktigt nitisk skattmas kunna få det till att man gjort fel. Men all rimlig reson säger ju att en PDF-kopia i e-ekonomi är minst lika mycket original som om jag sparar PDF:en på en egen hårddisk eller i min mail. I alla fall betydligt mer original än att jag skriver ut en papperskopia och sätter in i en pärm.
Foto på HansA

HansA

 • 1,316 poäng 1k badge 2x thumb
@PT-Daniel
Den mest korrekta tolkningen för närvarande är att den som är original är den du fått tillgång till först. Dvs, har du öppnat fakturamailet i Outlook är det den som ska gälla som original. Men har du öppnat fakturamailet i telefonen är det den som ska gälla som original.

Det är alltså när du först fått tillgång till fakturan som gäller, oavsett om det är pdf-fil eller pappersfaktura.

@burbage
Det finns mailtjänster som klarar det t ex Google GSuite eller Microsoft betaltjänster.

Jag ger inte speciellt mycket för t.ex. gratistjänster då de helt utan förvarning(de har ingen som helst skyldighet att hålla användarens maildatabas säkrad) kan upphöra, typ gmail.com, home.se, outlook.com, hotmail.com m.m.

Med vänliga hälsningar

HansA
Foto på HansA

HansA

 • 1,316 poäng 1k badge 2x thumb
Om man då tolkar som ovanstående, att originalet är det format du mottagit fakturan i. Då är alternativet bara att aktivera Autoinvoice och börja ta emot leverantörsfakturor direkt i eEkonomi.
Jag tolkar dessa som original eftersom det är först då jag har tillgång till dem. Sen får Skatteverket säga vad de vill.

Med vänliga hälsningar

HansA
Foto på burbage

burbage

 • 7,222 poäng 5k badge 2x thumb
Tyvärr är det inte så många som skickar och tar emot Autoinvoice än så länge
Foto på Bernie

Bernie

 • 928 poäng 500 badge 2x thumb
Allt detta ör ju egentligen bara fånigt. Det finns ingen som kan skilja på en original- pdf eller en kopia. Dom är ju digitala alttså eidentiska ettor å nollor
Foto på Susan Åklundh

Susan Åklundh, Fd Moderator

 • 15,664 poäng 10k badge 2x thumb
Hej,

Bokföringsnämndens hemsida hittar ni information om hur länge räkenskapsinformations ska sparas samt i vilket format mm.

Ha en fin dag
/Susan

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.