SQL-fel när man uppgraderar Lön och Administration

 • 0
 • 1
 • Fråga
 • Uppdaterades för 2 år sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
När vi ska uppgradera både Lön 600 och Administration 500 till senaste versionen (2017.12) så får man ett kort fel angående SQL-servern. Detta går såklart inte att ta sig förbi och blir ett problem för oss.
Min tanke var att det kanske går att installera om båda programmen på servern och använda en backup, men det framgår inte någonstans om det ens går då det är skillnad på databaserna.

Hur ska man lösa detta?Servern kör Windows 2008 R2.
Foto på Christoffer

Christoffer

 • 150 poäng 100 badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 0
 • 1
Foto på Mita Jonsson

Mita Jonsson, Content Producer - Administrationsfamiljen

 • 30,906 poäng 20k badge 2x thumb
Hej!

Du kan avinstallera SQL 2005 manuellt från Kontrollpanelen  - Program och funktioner. Här väljer du vår instans vid avinstallationen. Prova nu med att installera Administration. 
Foto på Christoffer

Christoffer

 • 150 poäng 100 badge 2x thumb
Så det funkar att ta en backup i programmet med den gamla (MSSQL 2005) och importera det i nya (MSSQL 2014)?
På sidan: https://vismaspcs.se/support/administrationsserien-version-2017-sql står det att man måste börja med 2017.0 för att sen uppgradera till 2017.12 och det är ju uppgraderingen som inte funkar för oss på grund av att 2017.0 kör med gamla SQL.
Foto på Mita Jonsson

Mita Jonsson, Content Producer - Administrationsfamiljen

 • 30,906 poäng 20k badge 2x thumb
Anledningen till att du först ska installera version 2017.0 först på nya datorn, är för att du ska kunna installera systemsäkerhetskopian där bland annat rapporter och mallar finns. Därefter ska du uppdatera till version 2017.12. 

Det fungerar att ta en vanlig säkerhetskopia med den gamla MSSQL 2005 och läsa in den i den nya.

Fungerar det inte för dig så får du återkomma, så ska jag se till att en kollega kontaktar dig. 
Foto på Christoffer

Christoffer

 • 150 poäng 100 badge 2x thumb
Nej, det gick inte att avinstallera Vismas instans på vanligt vis heller. Samma fel via kontrollpanelen.

Felet är dock avhjälp. Se följande:

https://support.microsoft.com/en-us/help/919945/error-message-when-you-uninstall-sql-server-2005-or-...
https://support.microsoft.com/en-us/help/925976/error-message-when-you-try-to-install-a-sql-server-2...
(Ungefär samma info)

Felet beror på att MSSQL 2005 inte klarar av att hoppa in eller ut i en domän med Active Directory. Eftersom att vi är tvungna att ha Visma på en dedikerad server på grund av programlåsningen som sker när programvaran på en klient får problem av någon anledning (exempelvis vid journalutskrift) och därmed låser Visma för ALLA, så använde vi en gammal server som redan kört Visma sedan tidigare men inte varit med i en domän från början (så den går att starta om utan att en massa andra program drabbas och får hela företaget ståendes).
Detta innebär att någon SID i ovannämnda artiklar inte stämmer längre enligt AD, så får ingen användare avinstallera instansen av SQL oavsett om man är "enterprise admin".
Eftersom att artiklarna inte nämner att det även finns registerdata under WOW6432Node, så är det enklast att bara gå in i registret och söka efter "sqlgroup" och göra precis som det står i artiklarna tills man hittar av rätt (spara värdena som står i samtliga fält i t.ex en textfil så kan det lättare återställas istället för att ta en backup av hela registret).
När SQLGroup, FTSGroup, AGTGroup är tömda på rätt instans kan man avinstallera instansen eller hela SQL-servern utan problem.

I vårt fall hände inget med Visma när MSSQL 2005 avinstallerades så jag antar att informationen är sparad på fler ställen än bara i SQL 2005 (vilket blir lite knepigt att förklara enligt nya GDPR om en massa personuppgifter ligger lagrade på hemlig plats som inte försvinner när man avinstallerar Visma...)

Visma avinstallerades tillsammans med MSSQL 2005 och 2017.12 kunde installeras direkt utan problem. Man behöver inte ens installera 2017.0 och uppgradera som nämns på Vismas sida om hur installationen ska gå till. De flesta klienterna har hängt med också.

Detta är dock hur det funkade för oss. Jag lämnar ingen som helst garanti på att det funkar så för andra, men informationen från Microsoft kan vara bra att ha då det helt enkelt uppstår ett behörighetsproblem utan givna felmeddelanden på en så gammal version av MSSQL.
MSSQL 2005 kom ändå när Windows 2000/2003 var aktuella så... ;)
Foto på Mita Jonsson

Mita Jonsson, Content Producer - Administrationsfamiljen

 • 30,906 poäng 20k badge 2x thumb
Hej Christoffer!

Tack för att du återkopplar hur du löst detta, det är värdefullt både för oss och andra kunder. Vi brukar också lösa det på liknande sätt.

Angående sökvägarna där filer sparas för våra program så stämmer det att företagen inte försvinner  - om inte något går väldigt fel vid en installation/avinstallation. Med tänke på GDPR som du nämner här, så har vi det på listan över vad som behövs ses över. 

Standardsökvägar för Visma Lön och Visma Administration där det kan ligga företagsfiler är följande:
C:\ProgramData\SPCS\SPCS Administration
C:\ProgramData\SPCS\SPCS Lön
C:\ProgramData\Visma\Shared data\mssqlxxxxx\mssql\data

Det stämmer att du inte måste installera version 2017.0, men det finns några scenarion där det kan behövas, det är därför vi har med den informationen vid installation.