Styra när leverantörsfakturan skickas till banken - eEkonomi

  • 3
  • Idé
  • Uppdaterades för 2 år sedan
  • Genomförda
  • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Den här funktionenär bara relevant om man har eller skaffar bankkoppling.


Våra avtal medkunder och underleverantörer säger att underleverantören ska få betalt då vårkund har betalat motsvarande faktura. Det händer att våra kunder betalar bådeföre och efter överenskommet betaldatum. I bägge fallen vill vi betalamotsvarande leverantörsfaktura så fort det går.


Med bankkopplingskulle vi kunna få in- och utbetalningar på företagskontot automatisktkonterade i eEkonomi utan att logga in på bankkontot. Däremot skulle vi nästanaldrig ha nytta av bankkopplingen då det gäller att skapa betalningsuppdrag.För att kunna generera betalningsuppdragen automatiskt efterfakturaregistreringen måste man ju veta när betalningen ska göras, och i dethär fallet vet vi ju inte det då vi registrerar fakturan. Vi kan registrera ettnominellt datum, men inte generera någon betalorder till banken förrän vi vetnär betalningen faktiskt ska göras. Sätter man betalning för leverantören tillautogiro kan man förhindra att betalorder genereras för just de fakturor someventuellt ska ha ett avvikande betaldatum. Men man måste då i stället manuelltknappa in all betalinformation hos banken då man väl vill genomförabetalningen, trots att all informationen finns registrerad i eEkonomi och attman har en bankkoppling.


 

Önskadfunktionalitet:

Skapa en möjlighetatt generera betaluppdraget till banken från eEkonomi vid ett senaretillfälle än då leverantörsfakturan registrerades. Valet att man ska kunna göradetta skulle kunna kopplas antingen till Leverantörsprofilen (gäller då allafakturor från den leverantören) eller till en enskild faktura. Förmodligenbättre och säkrare att koppla det till Leverantörsprofilen så att det gälleralla fakturor för den leverantören. Leverantörsfakturan skulle då skapas påsamma sätt som idag med ett nominellt betaldatum. Fakturan flaggas som obetaldförfallen om det datumet passeras. Då fakturan ska betalas går man in påfakturan, skriver ett nytt betaldatum och gör ett val "Skickabetalningsuppdrag för denna faktura till banken". Uppdraget måste sedangodkännas i banken på samma sätt som i dag.

Jag tror att dennafunktion skulle möjliggöra mer betalautomation för många bolag. Alla bolag somjobbar inom branscher där en slutkund kan invända mot det arbete enunderleverantör har gjort borde ha nytta av detta (dvs hela byggsvängen).

Funktionen skullebli ännu bättre om man dessutom kunde initiera en delbetalning av leverantörsfakturan pådetta vis.
Foto på olsv

olsv

  • 1,044 poäng 1k badge 2x thumb

Publicerades för 3 år sedan

  • 3
Foto på Lovisa Dacke

Lovisa Dacke, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

  • 24,068 poäng 20k badge 2x thumb
Officiellt svar
Hej allihopa!

Jag kommer med härliga nyheter :)

Idag har vi släppt en ny version av eEkonomi, det innebär att det numera finns möjlighet att välja nära betalningar ska gå iväg till banken om du har en bankkoppling med Handelsbanken eller Danske Bank.
Det är en inställning för detta, om du inte markerar inställningen så går betalningarna iväg precis som vanligt när fakturan bokförs. 

Förbättringen innebär att du själv kan välja när betalningarna ska gå iväg till banken. Det finns en inställning för detta som du hittar under Inställningar - Företagsinställningar - Faktureringsuppgifter - bocka här i "Bekräfta urval av leverantörsfakturor för betalning"

Du som har flera användare kan under Inställningar - Behörighet välja vilka som ska kunna skicka betalningarna. 

När du bokför leverantörsfakturan kommer den få status "Ej skickad till banken". 
För att skicka betalningarna klickar du på Exportera. Se bild nedan: 


Därefter väljer du själv vilka betalningar som ska ingå i filen och klickar på Skicka. Se bild nedan:


Jag hoppas verkligen att det här kommer underlätta för er som vill välja när leverantörsfakturorna ska gå iväg för betalning.

Kika gärna in på forumtråden "Nyheter i eEkonomi 18 oktober" för att ta del av alla nyheter som levererades till Visma eEkonomi idag :)

Ha en fin onsdag!

/Lovisa