Styra när leverantörsfakturan skickas till banken - eEkonomi

 • 3
 • Idé
 • Uppdaterades för 2 år sedan
 • Genomförda
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Den här funktionenär bara relevant om man har eller skaffar bankkoppling.


Våra avtal medkunder och underleverantörer säger att underleverantören ska få betalt då vårkund har betalat motsvarande faktura. Det händer att våra kunder betalar bådeföre och efter överenskommet betaldatum. I bägge fallen vill vi betalamotsvarande leverantörsfaktura så fort det går.


Med bankkopplingskulle vi kunna få in- och utbetalningar på företagskontot automatisktkonterade i eEkonomi utan att logga in på bankkontot. Däremot skulle vi nästanaldrig ha nytta av bankkopplingen då det gäller att skapa betalningsuppdrag.För att kunna generera betalningsuppdragen automatiskt efterfakturaregistreringen måste man ju veta när betalningen ska göras, och i dethär fallet vet vi ju inte det då vi registrerar fakturan. Vi kan registrera ettnominellt datum, men inte generera någon betalorder till banken förrän vi vetnär betalningen faktiskt ska göras. Sätter man betalning för leverantören tillautogiro kan man förhindra att betalorder genereras för just de fakturor someventuellt ska ha ett avvikande betaldatum. Men man måste då i stället manuelltknappa in all betalinformation hos banken då man väl vill genomförabetalningen, trots att all informationen finns registrerad i eEkonomi och attman har en bankkoppling.


 

Önskadfunktionalitet:

Skapa en möjlighetatt generera betaluppdraget till banken från eEkonomi vid ett senaretillfälle än då leverantörsfakturan registrerades. Valet att man ska kunna göradetta skulle kunna kopplas antingen till Leverantörsprofilen (gäller då allafakturor från den leverantören) eller till en enskild faktura. Förmodligenbättre och säkrare att koppla det till Leverantörsprofilen så att det gälleralla fakturor för den leverantören. Leverantörsfakturan skulle då skapas påsamma sätt som idag med ett nominellt betaldatum. Fakturan flaggas som obetaldförfallen om det datumet passeras. Då fakturan ska betalas går man in påfakturan, skriver ett nytt betaldatum och gör ett val "Skickabetalningsuppdrag för denna faktura till banken". Uppdraget måste sedangodkännas i banken på samma sätt som i dag.

Jag tror att dennafunktion skulle möjliggöra mer betalautomation för många bolag. Alla bolag somjobbar inom branscher där en slutkund kan invända mot det arbete enunderleverantör har gjort borde ha nytta av detta (dvs hela byggsvängen).

Funktionen skullebli ännu bättre om man dessutom kunde initiera en delbetalning av leverantörsfakturan pådetta vis.
Foto på olsv

olsv

 • 1,042 poäng 1k badge 2x thumb

Publicerades för 2 år sedan

 • 3
Foto på Lovisa Dacke

Lovisa Dacke, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 24,048 poäng 20k badge 2x thumb
Hej!

Tack så mycket för att du tagit dig tid att lyfta ett önskemål gällande Visma eEkonomi här på vårt forum.

Om jag förstår dig rätt så söker du en funktion där du själv kan välja om och när din leverantörsfaktura skickas upp till banken, en form av godkännande? Återkoppla gärna om jag missuppfattat dig :)

Vi tittar i dagsläget på hur vi kan förbättra hanteringen av leverantörsfakturor som man av olika anledningar inte vill ska gå upp till banken direkt. Jag har ingen information om hur eller när detta kommer att implementeras i programmet men jag vill ändå påpeka att det är något som vi kikar på just nu :)

Jag vill lyfta att det kan fungera för dig att använda utkast-funktionen så länge, det vill säga att du sparar leverantörsfakturorna i utkast fram tills dess att du vill skicka upp dom till banken. 

Vi rekommenderar självklart att alla användare som har samma önskemål går in och röstar på tråden eller skriver en kommentar. 

Vi återkommer i tråden om en ändring blir aktuell! 

Ha en fin dag!

/Lovisa
Foto på Stefan L

Stefan L

 • 558 poäng 500 badge 2x thumb
Ja, jag vill kunna välja enklare vilka levfakturor som ska med i LB-filen. Kanske kunna välja förfallodatum en vecka framåt....
Ett annat önskemål , då jag ej är firmatecknare utan redovisningskonsult så vill jag kunna skicka informationen i betalfilen som klartext till firmatecknaren så han ser att jag inte lagt in privata fakturor i betalningsfilen (gick i ADMIN500).
Foto på olsv

olsv

 • 1,042 poäng 1k badge 2x thumb

Hej Lovisa!

 

Ja, du har uppfattat mig rätt. Jag vill registrera fakturan direkt då jag får den så att ingående moms blir rätt. Jag vill även registrera nominellt betaldatum, men jag vill att själva betalningsuppdraget till banken ska göras först då jag själv initierar detta. Då fakturan ska betalas vill jag själv kunna sätta betaldatum och eventuellt ändra beloppet (göra delbetalning).

 

Att använda utkast-funktionen tror jag inte fungerar här. Med den kan man kanske skjuta registreringen / betalningsinitieringen några dagar. I vårt fall kan det nominella betaldatumet ligga upp till 3 månader efter fakturadatum. Fakturan måste registreras innan dess för att momsen ska bli rätt (vi ändvänder faktura metoden). 

 

Man skulle ju kunna tänka sig att man löste detta problem hos banken. Dvs att man initierar betalning från eEkonomi men väntar med att godkänna just den betalningen tills dess att det är dags att betalningen kan göras. Detta är nog svårt dock. Enligt banken måste man godkänna betalningen inom en viss tid, annars faller den. Även om det gick att fixa skulle betaldatum i så fall bli det nominella datumet, vi vill även kunna betala innan utsatt datum då vi får pengarna tidigare. Och eventuellt justera beloppet (händer inte oss så ofta, men jag skulle kunna tänka mig att detta är mer vanligt i byggsvängen). Dock, huvudskälet för att inte lösa problemet hos banken är att det skulle bli väldigt svårjobbat. Med långa nominella betaltider skulle man få väldigt många icke betalgodkända fakturor liggande hos dem. Översikten av nominellt betaldatum och kontroll av att man fått betalt från slutkund gör man i eEkonomi. Det är även där man eventuellt skulle justera betalningsbelopp. Vill man skapa ett enkelt system måste betalningarna styras och kunna initieras från eEkonomi.

 

Rent implementationsmässigt skulle väl detta innebära att man fick ytterligare ett fakturaval då man sätter upp betalningsprofil för leverantören; "initiera utbetalning direkt", "betalning via autogiro" och nytt val "utbetalning initieras senare".

 

Vill utvecklarna veta mer om hur jag tänker kring detta får de gärna slå en signal.
Foto på olsv

olsv

 • 1,042 poäng 1k badge 2x thumb
Hej!

Finns det någon uppdaterad information om hur ni tänker kring denna funktionalitet?

Ola
Foto på Lovisa Dacke

Lovisa Dacke, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 24,048 poäng 20k badge 2x thumb
Hej allihopa!

Jag har glädjande nyheter gällande detta önskemål, det är något som är planerat att införas under hösten :)

Tanken är att införa en funktion där du kan styra om leverantörsfakturan ska skickas direkt upp till banken eller inte. Jag har ännu ingen info om hur funktionen kommer se ut eller exakt hur den kommer fungera men det återkommer vi självklart med när det börjar närma sig.

Ha en fin dag!

/Lovisa 
Foto på olsv

olsv

 • 1,042 poäng 1k badge 2x thumb
Härligt!
Foto på olsv

olsv

 • 1,042 poäng 1k badge 2x thumb
Hej igen,

Då ni fixar så att man kan styra när en faktura ska betalas vore det bra om ni även fixade problemet med att eEkonomi genererar LB-filer automatiskt var 10:e minut. Eller det är kanske fixat?

Problemet med att ni genererar flera LB-filer är att det blir en högre kostnad i banken (i alla fall hos Danske Bank). Danske Banks avtal medger att man skickar en LB-fil i veckan utan extra kostnad. Skickar man fler filer än så kostar det 10 kr extra för varje fil. Det vore alltså bra om man kunde styra eEkonomi så att man kan lägga flera räkningar till betalning och sedan själv initiera en LB-fil med alla betalningarna.

Men detta är kanske redan löst?

Ola
Foto på Lovisa Dacke

Lovisa Dacke, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 24,048 poäng 20k badge 2x thumb
Hej!

Jag bryter ut din kommentar för att kunna slå ihop den med en annan tråd som hanterar samma önskemål. /Lovisa

Du hittar den nya konversationen här: Billigare bankkoppling
Foto på Lovisa Dacke

Lovisa Dacke, Application Specialist eEkonomi/Website/Webshop

 • 24,048 poäng 20k badge 2x thumb
Officiellt svar
Hej allihopa!

Jag kommer med härliga nyheter :)

Idag har vi släppt en ny version av eEkonomi, det innebär att det numera finns möjlighet att välja nära betalningar ska gå iväg till banken om du har en bankkoppling med Handelsbanken eller Danske Bank.
Det är en inställning för detta, om du inte markerar inställningen så går betalningarna iväg precis som vanligt när fakturan bokförs. 

Förbättringen innebär att du själv kan välja när betalningarna ska gå iväg till banken. Det finns en inställning för detta som du hittar under Inställningar - Företagsinställningar - Faktureringsuppgifter - bocka här i "Bekräfta urval av leverantörsfakturor för betalning"

Du som har flera användare kan under Inställningar - Behörighet välja vilka som ska kunna skicka betalningarna. 

När du bokför leverantörsfakturan kommer den få status "Ej skickad till banken". 
För att skicka betalningarna klickar du på Exportera. Se bild nedan: 


Därefter väljer du själv vilka betalningar som ska ingå i filen och klickar på Skicka. Se bild nedan:


Jag hoppas verkligen att det här kommer underlätta för er som vill välja när leverantörsfakturorna ska gå iväg för betalning.

Kika gärna in på forumtråden "Nyheter i eEkonomi 18 oktober" för att ta del av alla nyheter som levererades till Visma eEkonomi idag :)

Ha en fin onsdag!

/Lovisa
Foto på Arash

Arash

 • 1,684 poäng 1k badge 2x thumb
Hej!

Jag aktiverade nämnda funktion och mycket riktigt så kan man bokföra fakturan först och sen gå till listan med bokförda lev. fakturor och välja "Åtgärder" -> "Betalning"

MEN (med versaler), jag får inte upp vårt primära bankkonto (angivet i programmet, konto på Handelsbanken) som alternativ att välja för utbetalning. Endast kontantkassa samt ett gammalt bankkonto som vi håller på att fasa ut.

Poängen faller när man inte kan använda det primära bankkontot.
 1. Varför är det så?
 2. Hur får jag iväg betalningar på de redan registrerade fakturor som jag nu inte kan välja lämplig åtgärd på (betalning från rätt konto). Krävs det att jag nu manuellt går in i vår bank och betalar dem, eller går det att lösa? Gärna snabbt svar på detta pga. förfallodatum och div. konsekvenser.
Mvh Arash
Foto på Arash

Arash

 • 1,684 poäng 1k badge 2x thumb
Försöker via eEkonomiprogrammet att få fram er chattlänk, men den sidan laddar inte. Alla andra laddar dock. (panik)
Foto på Arash

Arash

 • 1,694 poäng 1k badge 2x thumb
Hej!

Önskade att detta skulle ha löst vårt problem, men det har det inte. 

Det går fortfarande inte att betala en faktura innan den har bokförts så att den balanserar. Detta är ett problem.

Vi sitter i en sits troligen liknande många andra företagare där ute, dvs. följande:
 1. Heltidspersonal har koll på varuinköp och försäljning och har den kompetens och kännedom om verksamheten som krävs för att kunna attestera en lev.faktura.
 2. Samma, eller annan person än ovan som har behörighet att godkänna betalningar från företagskontot skulle kunna godkänna och skicka iväg betalning på ovan nämnda lev.faktura. 
 3. Ingen av ovan nämnda personer behöver ha bokföringskunskaper. Det är vanligtvis någon annan som har koll på sånt.
Er lösning idag kräver att en faktura är bokförd korrekt och balanserar innan det går att betala den via er bankkoppling. Det innebär att en person med bokföringskunskaper måste ha "first hands om the ball" innan någon annan i organisationen. Eftersom många företag, som oss, inte har en heltidsanställd person som sitter hela dagarna och konterar/bokför, utan snarare kanske kommer 1ggn/vecka eller 1ggn/månad, så blir hela det systemet lidande, leverantörsfakturor förfaller osv.

Lösningen för oss stackare är då att betala lev. fakturorna manuellt inne i vår internetbank, skriva lappar till ekonomiassistenten "OBS! faktura X, Y, Z är direktbetald via bank och får inte dubbelbetalas via Visma också" eftersom det annars finns en risk att Visma skickar iväg en bankfil när väl fakturan ska bokföras i Visma.

Ekonomiassistentens lösning blir då i många fall helt enkelt att makulera den fakturan och bokföra den avgående betalningen manuellt. Då faller hela vitsen med att ha automatik i någonting över huvud taget.

Ni måste ge oss möjligheten att dela upp betalning som ett helt eget oberoende flöde och bokföring som ett helt annat oberoende flöde. De två fyller två av varandra helt oberoende syften, men ni har bakat ihop det.

Mvh Arash
Foto på Susan Åklundh

Susan Åklundh, Fd Moderator

 • 15,664 poäng 10k badge 2x thumb
Bryter ut din fråga till en egen tråd och lägger in den som ett nytt önskemål.

/Susan

Du hittar den nya konversationen här: Betala leverantörsfaktura innan den är bokförd - eEkonomi
Foto på Susan Åklundh

Susan Åklundh, Fd Moderator

 • 15,664 poäng 10k badge 2x thumb
Hej Arash,

När du har bankkoppling kan du inte göra betalningen av leverantörsfakturan under Inköp - Leverantörsfakturor.
Betalningen måste Matchas under Kassa- och bankhändelser för att du ska kunna välja ditt företagskonto på Handelsbanken.

Ha en fin dag
/Susan


Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.