Supporten tipsar: Importera SIE-fil i eEkonomi

  • 3
  • 2
  • Fråga
  • Uppdaterades för 3 år sedan
  • Besvarad
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Har du tidigare år med bokföring du vill importera i eEkonomi? Vill revisorn ha en fil med din bokföring eller behöver du kanske importera verifikationer som din revisor har gjort? 

Under Inställningar - Import och export kan du välja SIE - import och export av bokföringsdata. Här kan du importera eller exportera SIE4-filer. 
En SIE4-fil innehåller verifikationer, helt enkelt din bokföring. 

Du kan även under Inställningar - Räkenskapsår, välja redigera på räkenskapsåret och här importera en SIE1-fil. En SIE1-fil innehåller bara de ingående balanserna.
Ingående balanser är de värden du har med dig vid årets början. Detta är bara något du behöver importera på ditt första räkenskapsår. Ingående balans för resterande år uppdaterar programmet automatiskt åt dig. 
Foto på Sanna Theodorsson

Sanna Theodorsson, Fd Moderator

  • 5,690 poäng 5k badge 2x thumb

Publicerades för 4 år sedan

  • 3
  • 2
Foto på jsjohan81

jsjohan81

  • 216 poäng 100 badge 2x thumb
Hej! Jag försöker att importera en sie4 fil från min revisor. Jag för upp 2st varningar som inte är en stor grej att ändra eller bortse ifrån men det går ju inte. Varför finns inget sådant alternativ att man kan gå vidare ändå?
Foto på Susan Åklundh

Susan Åklundh, Fd Moderator

  • 15,664 poäng 10k badge 2x thumb
Hej,

Varningar kan du gå förbi, är en information om att du bör kontrollera dessa innan du fortsätter.

För att kunna hjälpa dig behöver vi mer information.
Vad är det för varningar du får upp och vad händer om du trycker på nästa?

Du kan också ringa in till vår support på telefon 0470-70 62 00 så vi kan kika på vad det är som gör att du inte kommer vidare.

/Susan
Foto på jsjohan81

jsjohan81

  • 216 poäng 100 badge 2x thumb
Hej. Jo jag kollade med min revisor om det hela och vi gick vidare trots varningarna och allt har löst sig. MEN nu är det så att jag importerade ju SIE 4 filen och fick rätt siffror för 2015. Men nu så vill den inte att jag gör en momsredovisning för april-juni-16 då den inte uppfattar de redovisningarna som kom via filen. Den plockar således inte upp infot om de verifikationerna som kom via revisorn som berör momsredovisningarna för 2015.
Hur ska jag lösa detta utan att det påverkar resultatet som nu äntligen stämmer?
Foto på Adelina Aliu

Adelina Aliu, Moderator

  • 3,880 poäng 3k badge 2x thumb
Hej!

Om jag förstår dig rätt så påverkar de importerade verifikationerna momsredovisningen?

Då finns det en momskod på kontona i de importerade verifikationerna. Om man inte vill att verifikation ska påverka momsredovisningen, då får du redigera de verifikationerna och korrigera momskod.

Du korrigerar momskod genom att gå in under Bokföring - Verifikationer, markera en verifikation och välj Åtgärder - Korrigera momskod.
Där kan du sedan ändra till Ingen momskod på de kontona där det finns en momskod och spara. 

Ha en fin dag!

/Adelina
Foto på jsjohan81

jsjohan81

  • 216 poäng 100 badge 2x thumb
Hej!
Det är tvärt om. Den importerade SIE filen har verifikationer som är momsredovisningar. Men programmet vill att jag gör en momsredovisning för de sista kvartalet 2015 innan jag gör den för 2016. 
Och om jag då gör en momsredovisning i programmet så stör den väl den redan befintliga verifikationen?
Eller kan jag göra på det sättet du skrev ändå. Göra en momsredovisning så att programmet gör en ny verifikation, sen gå in och redigera bort momskoderna?

Mvh
Johan
Foto på Philip Hjelmberg

Philip Hjelmberg, Fd Moderator

  • 3,900 poäng 3k badge 2x thumb
Hej Johan!

Det finns egentligen två val för dig att göra nu. Det första alternativet är som min kollega Adelina skrev, att du korrigerar momskoden. Detta får du göra på alla verifikationerna i det kvartalet så momsredovisningen egentligen blir 0. Alternativ nummer två är att du skapar en momsredovisning i programmet utan några korrigeringar. När det skapats ett verifikat så kan du skapa en manuell verifikation under Bokföring - Verifikationer på samma datum där du vänder det felaktiga. Detta innebär att du i den manuella verifikationen använder samma konton men det som är bokfört i debet i ursprungsverifikationen bokför du i kredit och det som är bokfört i kredit bokför du i kredit med samma belopp.

Med vänliga hälsningar 
Foto på jsjohan81

jsjohan81

  • 216 poäng 100 badge 2x thumb
Hej! Problemet är att den inte gör en ny verifikation på den nya momsredovisningen. Men den visar att det finns en under momsredovisning. 2611 ökar också men jag får inte någon ny verifikation. Så jag ser inte vilka konton den berör.

Kärnan i problemet var ju att min revisors momsredovisning för perioden inte är lika med den som programmet vill att jag ska göra men det ordnar väl sig om jag vänder momsredovisningen.
Foto på Linn Karlsson

Linn Karlsson, Fd anställd

  • 1,348 poäng 1k badge 2x thumb
Hej!

När du skapar en momsredovisning i programmet så bokförs den om det finns ett värde i rutorna. När du går till Bokföring - Momsredovisning så ser du verifikationsnumret längst till vänster, står det något nummer där? Om momsredovisningen blir 0 så har den inget nummer. 
Gå sen till Bokföring - Verifikationer och leta fram verifikationen. Se till att du har rätt intervall valt uppe till höger så verifikationen du letar efter finns inom datumintervallet. 
Foto på jsjohan81

jsjohan81

  • 216 poäng 100 badge 2x thumb
Hej. 
Nej det blir inget verifikationsnummer till vänster om momsredovisningen fast det finns belopp i ruta 05. Resultatet ändras på kontona så nått händer ändå.
(Redigerad)
Foto på Patrik Svensson

Patrik Svensson, Fd Moderator

  • 3,196 poäng 3k badge 2x thumb
Hej jsjohan81.

Skulle du kunna lägga upp skärmdumpar på hur det ser ut för dig?

En på överblicken av dina bokförda momsredovisningar, Bokföring - Momsredovisning och en där du har klickat på perioden som har ett saldo - Öppna.

/Patrik
Foto på jsjohan81

jsjohan81

  • 216 poäng 100 badge 2x thumb
Foto på jsjohan81

jsjohan81

  • 216 poäng 100 badge 2x thumb
Foto på jsjohan81

jsjohan81

  • 216 poäng 100 badge 2x thumb
Detta är den rätta verifikationen som jag fick av min revisor. Som ni ser så stämmer den inte med vad programmet vill att det ska vara.
Foto på Patrik Svensson

Patrik Svensson, Fd Moderator

  • 3,196 poäng 3k badge 2x thumb
Hej.

Momsrapporten bokar bara om momsen. Vad man kan se så har du ett saldo i ruta 05 men ingen bokförd moms överhuvudtaget. Du borde fått verifikationer att kontrollera pga detta längst ner när du gör Ny momsredovisning
Då du inte har något att boka om så blir det ingen verifikation.
Med tanke på att du läst in en SIE4 från revisorn så kanske det inte var några momskoder på de verifikationerna och då syns det inte i momsredovisningen.

Så har du fått en verifikation från revisorn, kör på den kontrollera bara att momsen ligger på de kontona så den inte ligger på exempelvis 2610 & 2640.
Det kan du kontrollera via Bokföring - Transaktionsanalys.

Gör Momsredovisningarna utan moms för att nolla eventuella försäljningskonton.

/Patrik
Foto på jsjohan81

jsjohan81

  • 216 poäng 100 badge 2x thumb
Hur gör jag så att det inte ligger någon moms på de kontona. De är nollade per den sista dec 2015. men nu självklart ligger det annat där. Hur kan jag ändra i de verifikationerna så att det inte ligger någon moms där utan att påverka de andra momsredovisningarna?
Foto på Patrik Svensson

Patrik Svensson, Fd Moderator

  • 3,196 poäng 3k badge 2x thumb
Hej.

Jag kanske var otydlig med att du inte har någon moms bokförd. Du har ingen momsbokförd med momskoder som styr att det kommer med på momsredovisningen.

Om de är nollade per 20151231 så är det väl som ni ska ha det?

Däremot hade du momskod på försäljning som dök upp på momsredovisningen men det gör inte programmet något med.

Så gör de tomma momsredovisningarna sen kan du göra momsredovisningen för 2016 vad jag förstår var det du ville göra från början.

/Patrik.

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.