Supporten tipsar: Låsning av bokföring - eEkonomi

 • 9
 • 4
 • Fråga
 • Uppdaterades för 9 månader sedan
 • Besvarad
 • (Redigerad)
Arkiverad och stängd

Denna konversation är inte längre öppet för kommentarer eller svar och communityns medlemmar kan inte se det längre.

Bokföringsnämnden har kommit med nya regler om låsning av bokföring.

I programmet eEkonomi finns därför en funktion där du ska välja Bokföring låst t.o.m. under Inställningar - Företagsinställningar - Bokföringsuppgifter. Det går också att låsa hela år under Inställningar - Räkenskapsår och IB. Klicka på året och välj Redigera. Bocka i Lås BokföringsåretVarför måste du låsa din bokföring?
Jo, anledningen till att man ska låsa bokföringen är att fastställda rapporter inte ska kunna ändras i efterhand. Det finns också föreskrifter om hur rättelser ska göras och att de ska göras i den period felen upptäcks. Det betyder att om du upptäcker ett fel i bokföringen i en månad som är låst ska du bokföra ändringsverifikationen i den olåsta månad som du håller på att bokföra i när du hittar felet. Var därför noga med att månadens bokföring verkligen är klar och gör avstämningar innan du låser. Då upptäcker du lättare eventuella fel innan bokföringen låses.

Det finns olika alternativ för låsning och olika regler för vilken inställning du ska välja. Du kan läsa mer om de nya reglerna och låsning här.
Foto på Sanna Theodorsson

Sanna Theodorsson, Fd Moderator

 • 5,690 poäng 5k badge 2x thumb
 • Glad

Publicerades för 4 år sedan

 • 9
 • 4
Foto på KenArd

KenArd, Champion

 • 48,276 poäng 20k badge 2x thumb
Hej Sandra,
Bra och tydlig info, sånt gillar vi;)

Kenneth
Foto på Bielke von Sydow

Bielke von Sydow

 • 60 poäng
tack för info, mvh Bielke von Sydow
Foto på Darius

Darius

 • 2,096 poäng 2k badge 2x thumb
Hej, 

En fundering, jag omsätter under 1 miljon kronor dock har jag 150 verifikationer för t ex år 2016. Visst ska jag låsa min bokföring 50 dagar efter kvartal? Har lite svårt att se företag som skulle ha upp till 1 milj o omsättning men bara 50 verifikationer, dock finns det säkert sådana. 
Foto på Susan Åklundh

Susan Åklundh, Fd Moderator

 • 15,664 poäng 10k badge 2x thumb
Hej Darius,

Precis som du säger så ska du låsa din bokföring senast 50 dagar efter utgången av den månad då affärshändelsen inträffade.

Du kan läsa mer om vilka regler som gäller i dokumentet Då ska du låsa din bokföring

Ha en fin helg
/Susan
Foto på Darius

Darius

 • 2,096 poäng 2k badge 2x thumb
Blir förvirrad. 50 dagar efter kvartal menar du väl?
Om företaget omsätter högst 3 miljoner kronor per år får du vänta till 50 dagar efter det kvartal då affärshändelsen inträffade.

Eller? Ska jag inte ställ in det på kvartal?
Foto på Susan Åklundh

Susan Åklundh, Fd Moderator

 • 15,664 poäng 10k badge 2x thumb
Hej,

Grundregeln är att du ska bokföra dina affärshändelser löpande och att månaden ska låsas när bokföringen är klar och siffrorna avstämda.
Men det finns möjlighet att vänta med att bokföra och låsa månaderna. Alla får vänta upp till 50 dagar efter utgången av den månad då affärshändelsen inträffade. En händelse som sker den 2 maj måste alltså bokföras senast den 20 juli. Samma dag måste även maj månad låsas. Mindre företag får vänta ännu längre, här kan du se hur länge du får vänta med att bokföra och låsa:
 • Alla får vänta 50 dagar efter utgången av den månad då affärshändelsen inträffade – gäller som utgångsläge i programmet.
 • Om företaget omsätter högst 3 miljoner kronor per år får du vänta till 50 dagar efter det kvartal då affärshändelsen inträffade.
 • Om företaget omsätter högst 1 miljon kronor per år och har högst 50 verifikationer som avser högst 250 affärshändelser får du vänta till 60 dagar efter bokföringsårets utgång.
 • Om du är enskild näringsidkare och omsätter högst 1 miljon kronor per år, har högst 50 verifikationer som avser högst 250 affärshändelser och inte har någon handel med övriga EU-länder får du vänta till inkomstdeklarationen ska lämnas in.
Ha en fin dag
/Susan
Foto på fotograf_Ola

fotograf_Ola

 • 60 poäng
Hej, jag har visma bokföring, exakt hur gör jag när jag ska låsa föregående månader?

//ola
Foto på Philip Hjelmberg

Philip Hjelmberg, Fd Moderator

 • 3,900 poäng 3k badge 2x thumb
Hej,

För att komma åt att kunna låsa din bokföring så går du till Inställningar - Företagsinställningar i menyn till vänster. Därefter så klickar du på fliken som heter Bokföringsuppgifter. Där har du en rad som lyder Bokföring låst t.o.m. 

Med vänliga hälsningar
Philip
Foto på jonasw

jonasw

 • 10 poäng
Jag har försökt förstå hur som användare låser bokföring. Vilken knapp ska man trycka på så att en viss månad blir lås ? eller är det så att programmet låser månad för månad automatiskt beroende på vad som ställt kombo boxen på i Bokföringsuppgifter.
Foto på Mallan

Mallan

 • 3,026 poäng 3k badge 2x thumb
Programmet påminner dig om att det är dags att låsa. Själva låsningen gör man via Inställningar - Företagsinställningar fliken Bokföringsuppgifter genom att ändra under Bokföring låst t.o m 
Trycker man på notifieringen kommer man dit automatiskt. 
Foto på Alex

Alex

 • 1,382 poäng 1k badge 2x thumb
Hej,

Jag har nyligen bokfört Årets resultat och årets skatt för mitt första räkneskapsår, men jag har aldrig låst något i min bokföring varken månad eller året. Måste jag låsa mitt första räkenskapsår nu? När ska man låsa den om mitt räkneskapsår slutade 30/november-2017. jag undrar om jag måste boka upp utdelningen innan jag låser året? jag är lite förvirrad.
Så här ser det ut hos mig i nuläget:Mvh
Alex
(Redigerad)
Foto på Annie Karlsson

Annie Karlsson, Employee

 • 3,302 poäng 3k badge 2x thumb
Hej Alex

Det finns möjlighet att vänta med att bokföra och låsa sina perioder och alla får vänta 50 dagar efter utgången av den månad då affärshändelsen inträffade. Mindre företag får vänta ännu längre och detta skriver min kollega Susan mer om här ovan i tråden. Du hittar även mer information kring vad som gäller här: Då ska du låsa din bokföring » 
Här kan du alltså undersöka vad som gäller för ditt företag och när du som senaste måste låsa din bokföring.

Beslut om utdelning brukar styrelsen ta i början på det nya året när man vet vilken vinst företaget gjort. Man bokför detta sedan när utdelningen görs, vilket blir på det nya året. Därför ser jag inte att detta behöver eller kan bokföras innan du ev. låser perioden innan.

Om du vill ha mer information sen kring hur utdelning bokförs hittar du jättemycket bra information och exempel i denna tråden: Hur bokförs utdelning till ägare »

/Annie
Foto på Alex

Alex

 • 1,382 poäng 1k badge 2x thumb
Vad händer om jag missat att låsa helt ? mitt räkneskapsår slutade 30/nov och jag visste inte att man måste låsa den och fick aldrig några påminnelser heller? var/hur får man påminnelsen? obs: jag har ställt in redan i inställningen att det ska låsas efter kvartal, men det gjorde jag nyligen.

Mvh
Alex
(Redigerad)
Foto på Lisa Henriks

Lisa Henriks, Community Manager

 • 19,966 poäng 10k badge 2x thumb
Hej Alex! 

När det närmar sig låsning så ska du få en notifiering inne i eEkonomi. Notifieringen dyker upp under i:et uppe till höger i programmet och ser ut såhär: 

Foto på MattiasB123

MattiasB123

 • 80 poäng 75 badge 2x thumb
Hej Alex, jag är i liknande situation att jag är osäker på om jag låst i tid. Har du fått någon mer klarhet i vad det inneburit att du inte låst perioderna i tid?
Foto på sibelce80

sibelce80

 • 322 poäng 250 badge 2x thumb
Tack det hjälpte mycket.
Foto på Cecilia Towner

Cecilia Towner, Moderator

 • 10,206 poäng 10k badge 2x thumb
Hej Alex och Mattias,

Vad som händer om man inte låser sin bokföring eller inte låser den i tid är egentligen att du inte följer Bokföringsnämndens riktlinjer.
Anledningen till att man ska låsa bokföringen är att fastställda rapporter inte ska kunna ändras i efterhand.
I den nya vägledningen fastslår Bokföringsnämnden att så länge bokföringen inte är låst kan affärshändelserna inte anses vara bokförda. Det innebär att du måste låsa dina bokföringsperioder senast när tiden för senareläggning går ut.

Vet att vi har länkat till den tidigare i denna tråd men pushar igen för Då ska du låsa din bokföring

Ha en fin dag!
/Cecilia
Foto på Alex

Alex

 • 1,382 poäng 1k badge 2x thumb
Hej,

Tack för all info. Det jag undrar över nu är när man ska låsa det föregående räkneskapsåret (Själva bokföringen är redan låst till och med dec 2017. men nu menar jag själva räkneskapsåret)? ska man låsa den redan nu? 

Mvh
Alex 
(Redigerad)
Foto på Cecilia Towner

Cecilia Towner, Moderator

 • 10,206 poäng 10k badge 2x thumb
Hej igen,

Det gör du först när du är helt klar med bokföringen för räkenskapsåret.
När bokföringsåret är låst kan du inte längre bokföra några händelser på det valda året.

Man brukar låsa hela sitt räkenskapsår när man gör sitt bokslut.

/Cecilia
Foto på Tina

Tina

 • 450 poäng 250 badge 2x thumb
Hej! Om jag har låst tex decembers bokföring och gör sedan inte bokslutet förrän i mars nästa år. Hur gör jag då när bokföringsordern från bokslutet ska läsas in och konteras som decembers sista verifikat? Då är ju redan december månad låst? Är det enligt BFN ok att gå in och låsa upp perioden för att ha möjlighet att läsa in bokföringsordern eller hur kommer man runt detta problem? Tacksam för svar!
Foto på Lars R

Lars R

 • 10,370 poäng 10k badge 2x thumb
Jag har aldrig krånglat till arbetet genom att ägna mig åt att låsa bokföringen överhuvudtaget. Min revisor har aldrig frågat eller kontrollerat. En sak är vad bokföringsnämnden rekommenderar, men är det olagligt att inte låsa och vilken myndighet är det som förväntas upptäcka och reagera i så fall? 
Foto på Linnéa Sterner

Linnéa Sterner, Moderator

 • 1,078 poäng 1k badge 2x thumb
Bokföringsnämnden är en statlig myndighet, och enligt länken mina kollegor ovan nämnt står det:

4 kap. 1 § 1 BFLEtt företag skall1. löpande bokföra alla affärshändelser enligt bestämmelserna i 5 kap. 1–5 §§,--- (Lag 2006:874) 

Vidare säger de att så länge bokföringen inte är låst, kan affärshändelserna inte anses bokförda. Bokföringen måste alltså låsasså att affärshändelserna räknas som bokförda, innan tiden går ut enligt bestämmelserna som Cecilia ovan har förklarat. Med det sagt så tolkar jag det som att det är mot bokföringslagen att inte låsa sin bokföring i rätt tid.

Kika gärna i länken så blir det kanske klarare för dig! 

/ Linnéa
(Redigerad)
Foto på R & K

R & K

 • 420 poäng 250 badge 2x thumb
Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Stängning av period - eEkonomi.

Hej,

Jag har ett AB och redovisar moms årsvis, MOSS per kvartal samt Periodisksammanställning per kvartal (tjänster). Jag låser alltid perioden efter varje kvartal men behöver jag göra det egentligen då jag redovisar årsvis? eller är det MOSS och den periodiska sammaställningen som gör att jag måste forsätta med låsningen per kvartal?

Mvh,
R&K

Den här konversationen är inte längre öppen för kommentarer eller svar.